Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną zdolność zużywania wszystkiego, nie marnowania niczego, naprawiania, wymieniania się i robienia wielu potrzebnych rzeczy samemu. Umiejętności te zaginęły w skutek łatwej dostępności do różnych tanich produktów, zaś dziś, znów są poszukiwane i modne. Staramy się wyrzucać rzeczy dopiero w ostateczności. Nic więc dziwnego, że zapomniana herbatka z owocowych skórek znów przykuwa uwagę.
Ze skórek pozostałych po obraniu owoców możemy z powodzeniem zrobić kompot, możemy także je wysuszyć i zaparzyć jako herbatę, gdy najdzie nas ochota.
Napary owocowe, które można kupić jako gotowe mieszanki zawierają kawałki suszonych, liofilizowanych a czasem kandyzowanych owoców i skórek owocowych. Są one smaczne i nie zawierają kofeiny. Jest to dobra propozycja na wieczór, oraz dla dzieci. Napary tego typu mogą być alternatywą dla herbaty ponieważ nie zawierają kofeiny, garbników oraz innych drażniących substancji. Dla dzieci zaś są smaczną alternatywą dla słodkich soków oraz napojów gazowanych.

Herbata z odpadków po owocach? Sposób na ograniczenie odpadów i nie marnowaniu jedzenia. Czy istnieją sposoby na usunięcie pestycydów ze skórek owoców?
Herbatka owocowa kupiona składa się z kawałków owoców, doskonale może udać się jednak gdy przygotujemy ją z samych skórek czyli odpadków. Pomysł suszenia obierek z jabłka i innych owoców, a następnie przygotowywania z nich naparu jest prostym i zdrowym rozwiązaniem dla osób oszczędnych i ograniczających odpady. Jest to także dobra zabawa, możliwość popisania się kreatywnością, oraz zajęcie dla całej rodziny dające dużo satysfakcji.
Po co usuwać w ogóle skórki z owoców? Często obieramy je dla małych dzieci lub gdy robimy domowe lody, koktajle lub inne desery gdzie przepis wymaga obranych owoców. Wiele osób obiera także skórki by w najprostszy sposób pozbyć się pestycydów. Oczywiście taka skórka nie da się już umyć i nie nadaje się na herbatkę skórkową.
Warto jednak rozważyć różne triki na pozbycie się pestycydów. Przede wszystkim możemy wybierać produkty organiczne. Jeśli zaś chcemy umyć owoce i warzywa z pestycydów możemy moczyć je przez conajmniej kwadrans w słonej wodzie, wodzie z sodą lub w wodzie z octem.

Niektóre owoce mają skórki, których nie da się dokładnie umyć jak chociażby ananas. Niektóre badania dowodzą, że mycie owoców może usunąć około 40% pestycydów.
Starajmy się nie marnować skórki nie tylko dlatego, że szkoda ją wyrzucić. Skórka zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Możemy w niej znaleźć nawet o 328 razy więcej przeciwutleniaczy niż w miąższu owoców.
Surowe jabłko ze skórką zawiera do 332% więcej witaminy K, 142% więcej witaminy A, 115% więcej witaminy C, 20% więcej wapnia i do 19% więcej potasu niż obrane jabłko.
Przepis na domową herbatkę ze skórek jabłka
Dobrym i wpisującym się w jesienne smaki pomysłem jest przygotowanie herbatki ze skórek jabłka. Jest na to sporo sposobów i właściwie ogranicza nas nasza wyobraźnia. Proponujemy kilka sprawdzonych połączeń.
- Skórki jabłka kroimy na małe kawałki i suszymy rozkładając na ręczniku w przewiewnym miejscu, rozkładając w piekarniku przy niewysokiej temperaturze lub używając suszarek do grzybów i owoców.
- Łyżkę suszonych skórek jabłek, kawałek cynamonu, kawałek wanilii zaparzamy razem jak herbatę owocową wrzątkiem w czasie 5-8 minut.
- Łyżkę suszonych skórek jabłka, łyżkę suszonych skórek marchewki, kawałek cynamonu, plasterek świeżego imbiru, zaparzamy jak herbatę owocową wrzątkiem w czasie 5-8 minut.
- Łyżkę suszonych skórek jabłka, kilka listków suszonej lub świeżej mięty, kilka suszonych owoców żurawiny zaparzamy jak herbatę owocową wrzątkiem w czasie 5-8 minut.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Pytanie na Śniadanie TVP2
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Antioxidant activities of peel, pulp and seed fractions of common fruits as determined by FRAP assay – Chang jiang, Guoa Jijun, Yanga Jingyu, Weia Yunfeng, Lia Jing, Xua Yugang Jianga; Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds – Joy C Rickman Diane M Barrett Christine M Bruhn; Meta-analysis of food processing on pesticide residues in fruits – Y Liang, Y Liu, Y Ding, X J Liu Nutritiondata.self.com
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
15 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Zawartość kofeiny w herbacie, zawartość taniny w herbacie, tanina i kofeina w herbacie
Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej[...]
cze
Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie
Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]
lut
Gorzka herbata. Chiński ostrokrzew. Herbata Kuding Cha
Kuding to napar ziołowy, który zwyczajowo w Chinach nazywa się herbatą i do nich zalicza[...]
lis
Test herbaty Matcha: zielona herbata Moya Matcha, opinie
Przetestowaliśmy 3 produkty firmy Moya Matcha: Moya Matcha luksusowa, Moya Matcha tradycyjna, Moya Matcha codzienna.[...]
cze
Przepis na Yerba Mate Shake Kawowy z syropem Karmelowym
Przedstawiamy Wam prosty sposób na wyśmienity kawowy shake na bazie Yerba Mate CBSe. Wystarczy szejker,[...]
lis
Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie
Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]
lut
Wymowa chińskich nazw herbat. Jak poprawnie wymawiać?
Poprawna wymowa nazw chińskiej herbaty może być bardzo trudna. Jeżeli chcecie nauczyć się podstaw chińskiej[...]
lut
Herbata wiśniowa, Hanami oglądanie kwiatów wiśni
Hanami to japoński zwyczaj podziwiania kwiatów wiśni. Wielu chciałoby, żeby drzewo wiśni pochodziło z[...]
kw.