Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy), północnego Wietnamu, północnych Indii i Kambodży. Prawdopodobnie dziko występowała też w Laosie i północnej Tajlandii. Z uwagi na to, że to Chińczycy rozwinęli kulturę herbaty, za jej kolebkę uważa się południowe Chiny.
Jeśli pod tym kątem spojrzymy na sprawę to można powiedzieć, że herbata pochodzi z Chin, ponieważ zwyczaj jej picia, uprawiania i przetwarzania wywodzi się właśnie z tego kraju. Według legendy herbata znana jest w Chinach już od niemal pięciu tysięcy lat. Dowody na jej użycie i uprawę sięgają II wieku przed naszą erą kiedy to pochowano cesarza Jing, w którego grobowcu znaleziono herbaciane liście mające służyć zmarłemu w zaświatach. W kolejnym wieku natomiast uprawiać zaczęto herbatę w Syczuanie. Ogrody te uchodzą za najstarsze na świecie. Do tej pory roślinę tę zbierano z dzikich stanowisk.
Obecnie, herbatę produkuje się na całym świecie, lecz większość tej, którą spotykamy na sklepowych półkach pochodzi od czterech największych producentów. Są to Chiny, Indie, Sri Lanka i Kenia. Warto tu także wspomnieć o Japonii, która może nie jest największym producentem lecz jej herbata jest znana i obecna w większość sklepów z herbatą.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
185 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha, Kung-Fu Cha
Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha to chińska tradycja parzenia herbaty, która jest starsza niż jej[...]
kwi
7 mitów dotyczących herbaty
1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]
kwi
Herbata kwitnąca
Koncepcja kwitnącej herbaty przeniknęła już mocno do kultury masowej i kojarzy nam się przede wszystkim[...]
wrz
Na co wpływa terroir w kawie?
Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]
kwi
Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie
Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]
lut
Herbata czarna Keemun. Sławna czarna herbata
Liście krzewów herbacianych odmiany rosnącej w Keemun charakteryzują się podobno specyficznymi właściwościami, które nadają samej[...]
sie
Herbata zielona oolong Haicha, parzenie, opinie
Herbata, która zaciekawiła mnie swoją nazwą. Bo to w końcu oolong, czy herbata zielona? Taka[...]
maj
Herbata z szafranem z Kuwejtu
Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]
mar