Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy), północnego Wietnamu, północnych Indii i Kambodży. Prawdopodobnie dziko występowała też w Laosie i północnej Tajlandii. Z uwagi na to, że to Chińczycy rozwinęli kulturę herbaty, za jej kolebkę uważa się południowe Chiny.

Jeśli pod tym kątem spojrzymy na sprawę to można powiedzieć, że herbata pochodzi z Chin, ponieważ zwyczaj jej picia, uprawiania i przetwarzania wywodzi się właśnie z tego kraju. Według legendy herbata znana jest w Chinach już od niemal pięciu tysięcy lat. Dowody na jej użycie i uprawę sięgają II wieku przed naszą erą kiedy to pochowano cesarza Jing, w którego grobowcu znaleziono herbaciane liście mające służyć zmarłemu w zaświatach. W kolejnym wieku natomiast uprawiać zaczęto herbatę w Syczuanie. Ogrody te uchodzą za najstarsze na świecie. Do tej pory roślinę tę zbierano z dzikich stanowisk.
Obecnie, herbatę produkuje się na całym świecie, lecz większość tej, którą spotykamy na sklepowych półkach pochodzi od czterech największych producentów. Są to Chiny, Indie, Sri Lanka i Kenia. Warto tu także wspomnieć o Japonii, która może nie jest największym producentem lecz jej herbata jest znana i obecna w większość sklepów z herbatą.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
214 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
98 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
15 książek o herbacie, które warto przeczytać + bonus
Ogólnie o herbacie traktuje wiele pozycji, lecz szybko zorientujemy się, że wiele z tych książek[...]
mar
Jak smakuje herbata?
Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]
lut
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Czy warto pić herbatę podczas pandemii?
Poza zaleceniami lekarzy, czyli dobrym snem, dużą ilością wody, zdrową dietą i aktywnym trybem życia,[...]
lis
Herbata jaśminowa
Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w[...]
cze
Przepisy na zimową herbatę – świąteczna herbata, poradnik
Kiedy tylko noc staje się dłuższa niż dzień, wielu z nas zauważa u siebie zmianę[...]
gru
Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh: część 5
Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh? Trzeba wiedzieć kilka rzeczy i zwracać uwagę na[...]
Jak powstała czarna herbata?
Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych[...]
lip