Czym zastąpić kostki lodu w herbacie? Owocami!
Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Upały co prawda na chwilę odpuściły, ale na mrożoną herbatę zawsze jest dobry moment. Chciałabym zaproponować bardzo prosty, lecz efektowny i smaczny sposób na oryginalne kostki lodu do naszych herbat: mrożone owoce.
Jak zrobić kostki lodu z owoców?
Nic prostszego, wybrane owoce myjemy i mrozimy. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się winogrona, które również polecane są do chłodzenia alkoholi. Można jednak poeksperymentować i zamrozić wiśnie, porzeczki lub agrest.
Mrożone owoce doskonale schłodzą naszą herbatę, rozmrażają się dłużej od tradycyjnej kostki lodu i nie rozwodnią tak naszego naparu. Na koniec można je oczywiście schrupać. Swoje mrożone winogrona dodałam do mieszanki aromatyzowanej Soczyste Winogrona.
Inną możliwością jest zamrożenie przecieru owocowego. Bardzo fajnie w ten sposób wychodzą truskawki lub jagody. Najpierw owoce myjemy, a następnie przecieramy i taki gęsty sos mrozimy.
Mrożone owoce w herbacie to nie tylko ochłoda, ale też delikatny aromat i orzeźwienie. Jest to dobry sposób na wykorzystanie owoców sezonowych, które bardzo ładnie wyglądają w mrożonych herbatach. Smacznego!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
93 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę
Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]
wrz
Herbata i koty. Herbaciarnia z kotami w Japonii
Co ma kot do herbaty? Okazuje się, że całkiem sporo. Na ciekawy pomysł wpadli niezrównani[...]
lip
Herbata miętowa – jak zrobić, ile można pić?
Najczęściej mówi się o tym, że miętowy napar poprawia apetyt, jest żółciopędny, poprawia trawienie, rozkurcza[...]
wrz
Herbata w Szkocji
Niech nie zmyli Was jednak, gdy rodowity Szkot zakomunikuje, ze zaraz będzie pił herbatę (is[...]
mar
Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty
Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]
mar
Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)
Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]
kwi
Herbata Clipper Zielona Herbata, Opinie
Niestety ładne opakowanie i certyfikaty pozostają największymi, a właściwie jedynymi pozytywami tej herbaty. Smak wręcz[...]
lip
Chanoyu: Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty
Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty nazywa się chanoyu co w języku polskim oznacza „woda na[...]