ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czym zastąpić kostki lodu w herbacie? Owocami!

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Upały co prawda na chwilę odpuściły, ale na mrożoną herbatę zawsze jest dobry moment. Chciałabym zaproponować bardzo prosty, lecz efektowny i smaczny sposób na oryginalne kostki lodu do naszych herbat: mrożone owoce.

soczyste-winogroCzym zastąpić kostki lodu w herbacie? Herbata biała Soczyste Winogrona
soczyste-winogroCzym zastąpić kostki lodu w herbacie? Herbata biała Soczyste Winogrona

Jak zrobić kostki lodu z owoców?

Nic prostszego, wybrane owoce myjemy i mrozimy. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się winogrona, które również polecane są do chłodzenia alkoholi. Można jednak poeksperymentować i zamrozić wiśnie, porzeczki lub agrest.

Mrożone owoce doskonale schłodzą naszą herbatę, rozmrażają się dłużej od tradycyjnej kostki lodu i nie rozwodnią tak naszego naparu. Na koniec można je oczywiście schrupać. Swoje mrożone winogrona dodałam do mieszanki aromatyzowanej Soczyste Winogrona.

Mrożone winogrona
Mrożone winogrona

Inną możliwością jest zamrożenie przecieru owocowego. Bardzo fajnie w ten sposób wychodzą truskawki lub jagody. Najpierw owoce myjemy, a następnie przecieramy i taki gęsty sos mrozimy.

Mrożone owoce w herbacie to nie tylko ochłoda, ale też delikatny aromat i orzeźwienie. Jest to dobry sposób na wykorzystanie owoców sezonowych, które bardzo ładnie wyglądają w mrożonych herbatach. Smacznego!

Herbata z mrożonymi owocami zamiast kostek lodu
Herbata z mrożonymi owocami zamiast kostek lodu

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę

Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]

Herbata i koty. Herbaciarnia z kotami w Japonii

Co ma kot do herbaty? Okazuje się, że całkiem sporo. Na ciekawy pomysł wpadli niezrównani[...]

Herbata miętowa – jak zrobić, ile można pić?

Najczęściej mówi się o tym, że miętowy napar poprawia apetyt, jest żółciopędny, poprawia trawienie, rozkurcza[...]

Herbata w Szkocji

Niech nie zmyli Was jednak, gdy rodowity Szkot zakomunikuje, ze zaraz będzie pił herbatę (is[...]

Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty

Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]

Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)

Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]

Herbata Clipper Zielona Herbata, Opinie

Niestety ładne opakowanie i certyfikaty pozostają największymi, a właściwie jedynymi pozytywami tej herbaty. Smak wręcz[...]

Chanoyu: Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty

Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty nazywa się chanoyu co w języku polskim oznacza „woda na[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.