Herbata Matcha właściwości i składniki odżywcze

Herbata Matcha to sproszkowana zielona herbata japońska, która powstaje ze specjalnej odmiany herbaty zacienianej. Nie jest oczywiście osobny gatunek herbaty, lecz herbata szczególnie traktowana w czasie wzrostu. Plantacja przed zbiorami jest zacieniana za pomocą specjalnych bambusowych konstrukcji, na których rozwieszane są maty bambusowe ograniczające dostęp światła do herbaty. Dzięki temu procesowi w liściach wytwarza się więcej aminokwasów a napar jest bardziej aromatyczny i słodszy.

W ten sposób powstaje herbata tencha, która jest bazą wyjściową do produkcji matchy. W ten sam sposób produkuje się gyokuro, lecz po zbiorze przechodzi ona inne procesy. Tencha nie jest rolowana i początkowej fazie mielenia możliwe jest pozbycie się nie tylko łodyżek liści, ale nawet nerwów i żyłek liściowych. Proces zacieniania plantacji opracowany został w Japonii w drugiej połowie XVI w i właściwie w niezmienionej formie przetrwał do dziś.

Herbata Matcha właściwości i składniki odżywcze
Herbata Matcha właściwości i składniki odżywcze

Jeśli chodzi o walory zdrowotne herbaty Matcha to pamiętać trzeba przede wszystkim, że w naparze matcha do naszego ciała dostaje się sproszkowany liść w postaci zawiesiny w wodzie, a nie tak jak przy zwykłej herbacie jedynie napar wodny. Oznacza to, że spożywamy także substancje nierozpuszczalne w wodzie. Przede wszystkim chodzi tutaj o chlorofil mający właściwości oczyszczające. Poza tym matcha ma znacznie wyższą zawartość teiny, która dochodzi aż do 3% i l-teaniny oraz dobroczynnych katechin, których zawartość przekracza 130 mg/g. Dzięki temu matcha robi coraz większą karierę wśród ludzi prowadzących zdrowy tryb życia.

Herbata Matcha składniki odżywcze

  • Zawartość kalorii w herbacie Matcha: 2,76 Kcal/g
  • Cukry w herbacie Matcha: 18,5 mg/g
  • Białko w herbacie Matcha: 274 mg/g
  • Tłuszcze w herbacie Matcha: 37,1 mg/g
Chasen Bambusowy pędzel do herbaty Matcha
Chasen Bambusowy pędzel do herbaty Matcha

W zielonej herbacie Matcha znajdziesz również:

  • żelazo: 0,130 mg/g
  • wapń: 3.28mg/g
  • cynk: 0,042 mg/g
  • potas; 20.50 mg/g
  • sód; 0,052 mg/g
  • ß-karoten: 300 ng/g
  • witamina C: 1,85 mg/g
  • witamina E: 0,183 mg/g
  • kofeina: 34 mg/g

Całkowita zawartość przeciwutleniaczy (katechin) w herbacie Matcha: 134 mg/g

Całkowita zawartość aminokwasów: 44.70 mg/g

Moda na matchę dopiero się rozwija i pojawiają się coraz nowsze produkty zawierające dodatek mielonej herbaty oraz coraz więcej przepisów na różnego rodzaju koktajle. Zdecydowanie w ostatnich latach wzrasta spożycie matchy poza rodzimą Japonią choć na co dzień mało kto przygotowuje ją sobie w tradycyjny sposób.

Herbata zielona Matcha codzienna organiczna Moya 30g
Herbata zielona Matcha codzienna organiczna Moya 30g

Dane dotyczące składników odżywczych, przeciwutleniaczy, aminokwasów, pierwiastów i witamin na podstawie Nutrients Matcha (Hikari) in detail (Ecopro Research Co. Ltd. // By Standard Table of Food Composition in Japan Fifth Revised Edition, 2000 // Recourses Council, Science and Technology Agency, Japan)

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.