Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Azory to podlegające pod Portugalię wyspy na Oceanie Atlantyckim. Między innymi dzięki nim, możemy spróbować europejskiej herbaty. Dzisiaj kilka słów o Gorreanie, czyli herbacie z Azorów.
Herbata na Azorach
Azory, zaliczane do Makronezji, położone są na Oceanie Atlantyckim i politycznie podlegają pod Portugalię. W 1820 roku Jacinto Leite wprowadził na nich herbatę. Pierwsze nasiona zostały przywiezione z brazylijskiego Rio de Janeiro, gdzie Jacinto stacjonował jako komandor Gwardii Dworu Dom João VI. W późniejszym czasie, w wyniku spadku w uprawach i produkcji pomarańczy, herbata powoli zyskiwała na znaczeniu. W roku 1850 osiągnęła poziom 250 ton wyprodukowanych na 300 hektarach. Ważną rolę w tej zmianie odegrała między innymi Sociedade Promotora Micaelense, czyli Towarzystwo Handlowe São Miguel.
Niestety w wyniku działań podczas I Wojny Światowej oraz ochrony herbaty pochodzącej z Mozambiku, w 1966 roku z 14 fabryk herbaty aktywnych pozostało już jedynie 6.
Gorreana
Położona na wyspie São Miguel plantacja Gorreana to najstarsza i obecnie jedyna plantacja na Azorach. Założona została w 1883 roku przez Ermelindę Gago i jej syna José Honorato, a produkcja na niej trwa nieprzerwanie od jej założenia. Na swojej stronie, Gorreana uznaje warunki uprawy jako główne czynniki wyjątkowego smaku produkowanej herbaty. Gliniasta gleba bogata w minerały, odpowiednie ph i morska bryza sprawiają, że ta zbierana ręcznie herbata rozpoznawana jest na całym świecie. W uprawie nie wykorzystuje się herbicydów, insektycydów czy środków grzybobójczych. Zbiory odbywają się od kwietnia do września. Gorreana wytwarza głównie herbatę czarną i zieloną. Obecnie plantacja obejmuje 32 akry, czyli prawie 12 ha i produkuje się na niej około 33 tony herbaty rocznie. Jest chętnie odwiedzana przez turystów, którzy oprócz herbacianych krzewów mogą zrobić zakupy w butiku herbacianym lub odwiedzić muzeum.
Gorreana Pekoe
Dzisiaj przygotowałam czarną herbatę Gorreana Pekoe. Herbatę Pekoe wytwarza się z drugiego liścia na pędzie. Listki do jej produkcji zbierane są od połowy kwietnia do czerwca. Suche liście są dość spore, ciemne, w kolorze wędzonej śliwki, mocno poskręcane. Susz pachnie słodko i delikatnie. Zapach ten najbardziej kojarzył mi się właśnie z suszoną śliwką lub rodzynkami.
Herbatę zaparzyłam w imbryku wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Kolor naparu zaliczam do moich ulubionych kolorów herbaty. Bursztynowy, ciemno czerwony. Kolor zachodzącego słońca. W smaku herbata jest taka jak zapowiedział jej zapach czyli słodka. Nadal czuć w niej rodzynki. Doskonale sprawdziła się z cytryną. Producenci podają, że Gorreana Pekoe jest wyśmienitą herbatą śniadaniową, która dzięki swojemu smakowi dobrze skomponuje się też z mlekiem. Jej słodycz sprawia, że można odstawić słodziki i inne słodkie dodatki.
Kolejna ciekawa herbata. Cieszę się, że jej spróbowałam, bo wejdzie na stałe do mojej listy herbat śniadaniowych. Pozostaje tylko zaparzyć ją sobie na plaży i poczuć się chociaż na chwilę jak na Azorach.
Źródła: gorreana.pt/en/content/13-tea-in-azores, gorreana.pt/en/content/7-about-gorreana
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak przygotować tykwę, kalebasę do Yerba Mate, Currado
Currado, czyli szereg zabiegów, którymi musimy ją poddać zanim będzie nadawać się do użytku. Trzeba[...]
lut
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]
mar
Najstarsze herbaciane drzewo świata
Nie lada kłopot pojawia się, gdy chcemy precyzyjnie określić, które z drzew herbacianych jest najstarsze[...]
sie
Jaka herbata na ból głowy
Ból głowy może dotykać nas w różnych sytuacjach i mieć różne przyczyny. Może to być[...]
lis
Ile razy można parzyć Hibiskus?
Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]
kwi
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi
Herbata w Rosji
Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]
mar
Trendy w herbacie 2019
Chociaż eksperci przewidują, że rynek herbaty będzie stabilnie wzrastał wraz ze wzrostem populacji, a prognozy[...]
sie