Kończy się lato czy ktoś tego chce czy nie. Dni będą coraz krótsze i coraz chłodniejsze, więc rzadziej będziemy wybierać zimne i orzeźwiające herbaty mrożone i odstawimy herbatę zieloną na rzecz innych kolorów.
Zielona herbata smakuje oczywiście doskonale przez cały rok, fakt jest jednak taki, że z jesiennymi wieczorami kojarzy się nam nieco mniej niż z letnim upałem.
Jaką herbatę wybrać na jesień?
Częściej sięgamy po herbatę czarną, która nas rozgrzewa i zwyczajowo proponowana jest osobom, które zmokły lub zmarzły. Dodatek miodu i korzennych przypraw tylko podnosi przytulne właściwości rozgrzewające gorącego kubka.
Miłośnicy herbaty czystej, poza czarną, częściej sięgają po gotowane Pu-Erhy oraz wysoko oksydowane oolongi. Jest też sezon na późniejsze zbiory herbaty.
Najlepsze dodatki do herbaty na jesień
Zwolennicy dodatkowych smaków w herbacie szukają jesiennych aromatów, które kojarzą się z tym sezonem.
Mnie koniec lata i jesień kojarzy się z dostatkiem, z napełnianiem spiżarni przed zimą. Królują dojrzałe, słodkie owoce, orzechy i korzenie. W kuchni pojawiają się częściej grzyby i dynia zaś w herbacie miód, orzechy i owoce. Jest kilka dodatków, które regularnie jesienią zyskują na popularności niezależnie od tego, czy preferujemy gotowe mieszanki smakowe, czy sami dorzucamy coś do parzącej się herbaty. Jesienne smaki to dla mnie przede wszystkim orzechy i kakao. Można znaleźć gotowe mieszanki z tymi dodatkami, lecz dużo przyjemniej jest dorzucić do parzenie nieco skruszonych w moździerzu orzechów laskowych, włoskich czy ziaren kakaowca (dodawanie mielonego kakao nie udaje się aż tak dobrze).
Świeże i suszone owoce
Wśród owoców królują jabłka, gruszki, śliwki i żurawina. Dodatek świeżych owoców lub suszonych według gustu wspaniale wzbogaca aromat naparu. Świeże, soczyste owoce doskonale nadają się jako alternatywa dla cytryny w czarnej herbacie. Jeśli zwykliśmy pijać czarną herbatę z cytryną na pewno warto spróbować zastąpić ją solidnym plastrem jabłka i kilkoma świeżymi żurawinami, koniecznie przekrojonymi.
Przyprawy korzenne
Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na takie dodatki, ponieważ zbyt kojarzą się z Gwiazdką, do której jeszcze daleko. Polecam jednak dodać nieco imbiru lub kurkumy. Popularność tej ostatniej rośnie stale i szczególnie jesienią znajduje wielu amatorów. Kłącze kurkumy i imbiru można na świeżo dorzuć do herbaty w plasterkach lub starte aby podnieść właściwości zdrowotne naparu oraz nadać mu jesiennego klimatu.
Czym słodzić herbatę?
Do słodzenia polecam zaś miód i ciemny cukier oraz syrop klonowy.
Osobom szukającym naparów funkcyjnych, mogących wesprzeć ich w podnoszeniu odporności na jesienny sezon przeziębień polecić można zamiast herbaty różne zioła. Przede wszystkim jeżówkę purpurową, czyli echinacee, ponadto napar z dzikiej róży oraz owocu czarnego bzu. Odporność podniosą także malina i jeżyna, a ponadto są wyjątkowo smaczne.
Myślę, że warto podsumować to wszystko jakąś prostą i wypróbowaną inspiracją na jesienny napój. Polecam zaparzyć herbatę Pu-Erh z posiekanymi orzechami włoskimi oraz kilkoma rodzynkami. Do gotowego naparu dorzucamy plaster soczystej gruszki. Jeśli ktoś lubi kardamon doskonale będzie pasował do tej mieszanki.
Inny pomysł to herbata czarna z kakao. Można bez większego problemu kupić całe ziarna kakaowca, kruszymy je w moździerzu i dodajemy do czarnej herbaty. Parzymy je razem. Do naparu na koniec dodajemy kilka plasterków świeżej kurkumy i osładzamy całość nieco miodem. Na odporność zaś polecam napar z jeżówki purpurowej osłodzony łyżeczką malinowej konfitury.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Podróż herbaty z Hongkongu przez Japonię do Mongolii
Gdy herbata zadomowiła się w innych częściach Azji, wszędzie zdobyła jakieś typowe formy picia i[...]
kwi
Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie
Wiosna przynosi wiele wyczekiwanych zmian. Wszystko jest świeże i nowe. W herbacianym świecie, także czeka[...]
cze
Zielona herbata początkowo wydawała się ohydna, ale nie zniechęciłem się: pisze nasz czytelnik
Osobom zniechęconym radzę się nie poddawać. Jedna źle zaparzona herbata nie powinna budować naszego zdania[...]
lip
Jak odkamienić czajnik?
Do naszego zakamienionego czajnika wsypujemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zalewamy 500 ml wody. Następnie[...]
maj
Tymbark Next Cytryna Limonka Zielona Herbata, opinie
"Cytryna Limonka" spodoba się tylko tym którzy zasmakowaliby w łączeniu rozpuszczalnej cytrynowej herbaty z kiepskim[...]
maj
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling. Lista ponad 80 ogrodów herbacianych rozsianych na terenie[...]
kwi
Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?
Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]
kwi
Test yerba mate ekspresowa ze marketu: astra, loyd, pajarito, yer-vita
Przygotowaliśmy ślepy test 8 smaków yerba mate różnych producentów, dostępnych w sklepach. Przetestowaliśmy: Yerba mate[...]
cze