Święta są okazją do nieco bardziej swobodnego podejścia do jedzenia. Wstrzymujemy na kilka dni diety, pozwalamy sobie na więcej słodkości i często odwiedzamy się wzajemnie na proszonych obiadach. Tylko pozornie Wielkanoc zdaje się być mniej wystawna pod względem obfitości stołu niż gwiazdka. Wieczerza jest zastąpiona śniadaniem, do tego dochodzi święconka i słynne wielkanocne wypieki. Nic dziwnego, że większość z nas, na myśl o ziołach na Wielkanoc, myśli o czymś co pomoże z trawieniem ciężkich posiłków.
Jakie napary polecamy w okresie świątecznym?
- Dzień warto zacząć z zieloną herbatą lub ziołowym albo owocowym naparem na bazie hibiskusa. Jest to dobra okazja by zrezygnować z nadmiaru kawy.
- Dla poprawy trawienia przy obfitych i słodkich potrawach świątecznych dobrze jest po jedzeniu sięgnąć po miętę, koper, anyż i czarną oraz czerwoną herbatę pu-erh.
- Jeśli zaś mamy problemy ze zgagą i chorobą wrzodową najlepszy będzie rooibos.
- Do podwieczorku, wzorem Brytyjczyków polecamy herbatę darjeeling lub Earl Grey.
- Wieczorem zaś, dla relaksu w czasie wolnych dni doskonale sprawdzą się melisa, lawenda i mięta.
Mięta na trawienie
Pierwszym ziołem, które przychodzi nam na myśl jest mięta. Rzeczywiście, pomaga ona po zbyt obfitym posiłku, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza przemianę materii, działa przeciwskurczowo i łagodzi wzdęcia. Przy tych ostatnich, ulgę przyniesie także napar kopru i anyżu.
Herbata na przejedzenie
Nie zapominajmy także o herbacie. Czarna herbata również dobrze wpływa na układ pokarmowy, zaleca się ją nie tylko po ciężkich posiłkach ale też przy zatruciach. Dla lepszego trawienia, zwłaszcza tłustych posiłków warto zaparzyć herbatę Pu-Erh. Nie tylko sprzyja ona metabolizmowi tłuszczu, ale też poprawia florę jelitową.
Rooibos na nadkwasotę
Dla wielu z nas przejedzenie, zwłaszcza słodyczami, wiąże się z innymi dolegliwościami. Chodzi o zgagę i nadkwasotę. Połączenie tłuszczu i cukru bardzo jej sprzyja. Nie pomogą tu zioła poprawiające trawienie. Powinniśmy sięgnąć raczej po rośliny zawierające śluzy, jak siemię lniane lub prawoślaz. Dużo łatwiej i szybciej jest jednak sięgnąć po rooibos. Nie jest to herbata, lecz z powodzeniem może ją zastąpić przy słodkim podwieczorku. Roślina ta pozbawiona jest substancji drażniących za to działa przeciwzapalnie. Pomoże także wrzodowcom.
Mieszanki ziołowe i owocowe tonizują ciało
Okres świąteczny nie tylko powinien nam się kojarzyć z przejedzeniem. Jest to także czas, gdy większość z nas cieszy się wypoczynkiem i wolnymi od pracy dniami. Może to być czas kiedy nie musimy wcześnie wstawać, a co za tym idzie możemy zrezygnować z porannej kawy. Wiele osób przyznaje, że pija na co dzień więcej kawy niż by chciało. Dobrą alternatywą są zioła, które działają tonizująco. Dostępne są mieszanki ziół, które doskonale nadają się do wiosennego, czy świątecznego śniadania lecz są wolne od kofeiny. Polecamy owocowe kompozycje bazujące na orzeźwiającym i bogatym w witaminy hibiskusie lub z dodatkiem innych ziół na przykład z miętą i trawą cytrynową.
Zielona herbata pobudza
Warto również sięgnąć po zieloną herbatę, która nie tylko łagodniej niż kawa pobudza ale dostarcza także poprawiających samopoczucie przeciwutleniaczy. Ma też działanie odprężające.
Dla osób stawiających w czasie świątecznej przerwy na relaks i regenerację przed powrotem do pracy polecamy odprężające zioła takie jak lawenda, rumianek czy melisa.
Tekst powstał na potrzeby programu Pytanie na Śniadanie (TVP2), emisja 28 marca 2024 r.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?
Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]
lip
Przepis na zieloną herbatę Genmaicha na zimno
Metoda zimnego parzenia świetnie nadaje się dla różnych rodzajów zielonej herbaty. Dzisiaj prezentujemy przepis na[...]
kwi
Czy herbata z pomarańczą jest zdrowa?
Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy[...]
sie
Herbata zielona Gunpowder
Gunpowder to bardzo ceniona odmiana zielonej herbaty, której listki zwijane są w małe perełki o[...]
lip
Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty
Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]
lis
Prezent dla yerbiarza. Co kupić fanowi yerba mate?
Święta zbliżają się wielkimi krokami i najwyższa pora pomyśleć o gwiazdkowych prezentach. Wiele osób chciałoby[...]
gru
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]
lip
Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty
Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]
mar