Czy herbata z pomarańczą jest zdrowa?

Dużo mówi się o kwestii powiązania herbaty z cytryną a chorobą Alzheimera. Chociaż naukowo potwierdzono, że kwas cytrynowy pochodzący z cytryny jest w stanie związać zawarty w liściach herbaty glin i przekształcić go w cytrynian glinu, który nie tylko jest rozpuszczalny w wodzie, w odróżnieniu od samego glinu, który z liści do naparu nie przechodzi, to jeszcze jest przyswajalny przez nasz organizm. Glin zaś ma zdolność do sprzyjania zachorowaniu na chorobę Alzheimera.

Media masowe zrobiły z tych badań wielką sensację, zacierając nieco proporcje. Wiele osób zaczęło dość panicznie reagować na myśl o tym popularnym dodatku do herbaty, obawiając się choroby. Wypicie herbaty z przyswajalną postacią glinu nie zaszkodzi nam. Chodzi tutaj o wieloletnie, regularne picie takiej herbaty.

Herbata ziołowa werbena cytrynowa
Herbata ziołowa werbena cytrynowa

Ważne jest by podkreślić kwestię najistotniejszą, czyli fakt, że herbata z dodatkiem cytryny nie zawiera cytrynianu glinu, jeśli kwas cytrynowy nie będzie miał kontaktu z liśćmi herbacianymi. Większość z nas przygotowuje herbatę z cytryną dodając ją, lub jej sok już do gotowego naparu. Raczej nie wrzucamy cytryny do herbaty, w której są jeszcze fusy czy torebka. A to jest warunkiem wytrącenia się glinu do naparu, ponieważ z liści nie wydostaje się on do naparu.

Pojawia się kwestia czy bezpieczna jest herbata z pomarańczą. Pomija się zwykle takie dodatki jak pomarańcza czy limonka, ponieważ nie są zbyt popularne. Raczej niewiele osób dodaje do herbaty inne cytrusy niż cytrynę.

Problem jednak istnieje. Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy 4 a 8%, zaś w limonce 8%. Jest to ilość nawet ośmiokrotnie niższa niż w cytrynie, niemniej nie można powiedzieć, że pomarańcza go nie zawiera. Kwas cytrynowy obecny jest zresztą w większości owoców.

Pamiętajmy zatem, że jeśli lubimy do herbaty dorzucić sobie plasterek pomarańczy, czy wycisnąć jej sok, również powinniśmy robić to dopiero po przecedzeniu naparu.

  • Dla równowagi, istnieją także badania pokazujące, że sama herbata dzięki zawartym polifenolom, ma właściwości zapobiegające chorobie Alzheimera. Jest to ważna informacja dla osób, które mogą obawiać się tej choroby i jej związku z herbatą.
  • Stwierdzono także, że prawidłowo zaparzona herbata z dodatkiem cytryny praktycznie nie podnosi poziomu glinu w naszym organizmie.
  • Sama pomarańcza jest owocem zdrowym i zawiera sporo cennych dla naszego ciała substancji, a co za tym idzie jej dodatek do herbaty jest dobrym i zdrowym pomysłem.
  • Pomarańcze zawierają witaminę C, witaminy z grupy B oraz beta karoten. Zawierają także flawonoidy oraz błonnik.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Association of Tea Consumption with Risk of Alzheimer’s Disease and Anti-Beta-Amyloid Effects of Tea – Curt Anthony Polito, Zhuo-Yu Cai, Yun-Long Shi, Xu-Min Li, Rui Yang,1 Meng Shi, Qing- Sheng Li, Shi-Cheng Ma, Li-Ping Xiang, Kai-Rong Wang, Jian-Hui Ye, Jian-Liang Lu, Xin-Qiang Zheng, Yue-Rong Liang, Plasma levels of aluminium after tea ingestion in healthy volunteers – P N Drewitt, K R Butterworth, C D Springall, S R Moorhouse

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.