ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W dzisiejszym świecie co rusz pojawiają się nowe wynalazki, które może nie zawsze są epokowe, ale na pewno ułatwiają codzienne życie. Spójrzmy, co ostatnio pojawiło się nowego w świecie techniki związanego z naszą codzienną herbatą.

Histereza magnetyczna w nowoczesnym czajniku do herbaty i nie tylko

Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię elektryczną zarzucają im wielkie marnotrawstwo wynikające z niewłaściwej konstrukcji, która w parze z ludzkim lenistwem powoduje znaczne straty. Okazuje się, że gdy chcemy zaparzyć herbatę trudno jest nam „na oko” wlać do dzbanka tyle wody ile potrzebujemy. Co więcej często jeden kubek to ilość znajdująca się poniżej minimalnego poziomu wody zalecanego do grzania w dzbanku. Wiąże się to z tym, że zawsze grzejemy więcej wody niż potrzebujemy i energia elektryczna marnuje się.

Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty

Dwoje projektantów Nils Chudy i Jasmina Grase postanowiło zmierzyć się z tym problemem. Efektem ich pracy jest „czajnik”, który tak naprawdę nie przypomina czajnika. Miito – bo taką nosi nazwę nowy wynalazek – bazuje na indukcyjnym ogrzewaniu wody. Jest to system jaki znamy już coraz powszechniej z codziennego użycia. Problem z nim jednak taki, że aby kuchenka indukcyjna zaczęła grzać na jej płycie musi się znaleźć naczynie metalowe, czyli ferromagnetyk, który pod wpływem szybkozmiennego pola magnetycznego indukuje ciepło. Nowatorski pomysł sprawia, że możemy zagrzać wodę do odpowiedniej temperatury w dowolnym naczyniu z dowolnym płynem. Zagrzejemy więc nie tylko garnek zupy, ale także wodę na herbatę od razu w ulubionym kubku. Nowe rozwiązanie, które odróżnia Miilto od zwykłej płyty indukcyjnej jest specjalna, okrągła płytka umieszczona na pionowym uchwycie, którą zwyczajnie umieszcza się w naczyniu z płynem postawionym na indukcyjnej kuchence. Metalowa płytka pełni funkcję grzałki spoczywając na niebędącym przewodnikiem dnie użytego naczynia, na przykład kubka. Dzięki temu. Zawsze możemy zagrzać tyle wody ile potrzebujemy i do takiej temperatury jaka jest nam potrzebna.

Generator termoelektryczny

Teraz to możliwe dzięki kolejnemu wynalazkowi. Zapewne każdy słyszał o ogniwie fotowoltaicznym, które pozwala zamienić energię słoneczną w elektryczną ale może nie wszyscy spotkali się jeszcze z ogniwem termoelektrycznym. Jest to ogniwo, które działa podobnie lecz na prąd zamienia temperaturę. Dzięki jego zastosowaniu powstał herbaciany czajnik dla podróżników i włóczykijów. BioLite to czajnik przeznaczony do grzania wody, czy to w domu na kuchence gazowej czy to w plenerze na otwartym ogniu, wyjątkową jego cechą jest to, że dzięki wbudowanemu ogniwu termicznemu oraz litowo-jonowej baterii ma możliwość pozyskania bezpośrednio z temperatury ognia prądu do zasilania baterii przenośnych sprzętów. Wyjście USB pozwala nam postawić czajnik z wodą na ognisku w środku głuszy i grzejąc wodę na herbatę jednocześnie naładować baterię w telefonie czy tablecie.

Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty

Próżniowa infuzja

Nowoczesne technologie nie dotyczą tylko grzania wody oraz wykorzystania marnującej się przy tym energii. Kolejny wynalazek to coś co zmienia zupełnie dotychczasowe metody parzenia samej herbaty. Projektanci urządzenia o dźwięcznej nazwie BKON uznali, że napar z liści oraz owoców nie musi być przygotowany jedynie za pomocą gorącej wody. Zastosowano tutaj nowatorskie technologię o nazwie Rain co stanowi skrót od reverse atmospheric infusion. Rozwiązanie to dzięki wytworzeniu próżni pozwala w znacznie krótszym czasie wyciągnąć więcej esencji a co za tym idzie aromatu z herbacianych liści. Próżnia wyciąga powietrze zawarte w suchych liściach, a na to miejsce dostaje się gorąca woda co pozwala przeprowadzić znacznie skuteczniejsze parzenie. Również porównanie liści oolonga po jednym cyklu parzenia próżniowego z liśćmi zaparzonymi tradycyjnie nie pozostawia wątpliwości. Dzięki próżni liście są w pełni rozwinięte jak po trzykrotnym parzeniu tradycyjnym. Niestety aparatura BKON jest dość droga i w niewielu miejscach na świecie można napić się herbaty zaparzonej w ten sposób. Wszyscy, którzy próbowali są jednak zgodni, że napar jest intensywniejszy i dużo bardziej aromatyczny.

Będziemy na bieżąco śledzić nowinki techniczne i analizować jak nauka wspiera branżę herbacianą.

Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]

5 kroków, jak zrobić dobrą kawę w domu

5 kroków do dobrej kawy w domu: Zadbaj o świeże, jasno palone ziarno, W miarę[...]

Przepis na czekoladki z zieloną herbatą Matcha. Jak zrobić czekoladę z Matcha?

Do przygotowania zielonych czekoladek z herbatą Matcha potrzebujemy: herbaty zielonej Matcha, dwie tabliczki białej czekolady[...]

Zielona kawa: parzenie zielonej kawy

Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej[...]

Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi

Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie[...]

Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem

Yerba mate Latte można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki napój świetnie[...]

Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie

Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]

Pajarito, Indega, La Rubia: Test Yerba Mate Paragwajskich, Opinie

Yerba Mate Pajarito vs Yerba Mate Indega vs Yerba Mate La Rubia. Porównanie Paragwajskich Yerba[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.