Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że woda wrząca ma 96*C, a zimna woda (z kranu, czy filtra) 10*C (zazwyczaj waha się ona w granicach 8-12*C w zależności temperatury na zewnątrz i innych czynników).
Proporcje w jakich należy zmieszać zimną i ciepłą wodę, żeby otrzymać 150 ml wody o temperaturze: 90, 85, 80, 75, 70, 65, i 60 stopni Celsjusza.
V (obj. oczekiwana), ml | 150 | ||||||
Td (temp. oczekiwana),*C | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 | 65 | 60 |
Th (temp. ciepłej wody),*C | 96 | ||||||
Tc (temp. zimnej wody),*C | 10 | ||||||
V*(Th-Td)/(Th-Tc) | |||||||
Objętość zimnej wody, ml | 10 | 19 | 28 | 37 | 45 | 54 | 63 |
Objętość ciepłej wody, ml | 140 | 131 | 122 | 113 | 105 | 96 | 87 |
Na przykład, żeby otrzymać 150 ml wody o temperaturze 80*C, należy do 112 ml ciepłej wody dodać 28 ml zimnej wody.

Proporcje w jakich należy zmieszać zimną i ciepłą wodę, żeby otrzymać 250 ml wody o temperaturze: 90, 85, 80, 75, 70, 65, i 60 stopni Celsjusza.
V (obj. oczekiwana), ml | 250 | ||||||
Td (temp. oczekiwana),*C | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 | 65 | 60 |
Th (temp. ciepłej wody),*C | 96 | ||||||
Tc (temp. zimnej wody),*C | 10 | ||||||
V*(Th-Td)/(Th-Tc) | |||||||
Objętość zimnej wody, ml | 17 | 32 | 47 | 61 | 76 | 90 | 105 |
Objętość ciepłej wody, ml | 233 | 218 | 203 | 189 | 174 | 160 | 145 |
Na przykład, żeby otrzymać 250 ml wody o temperaturze 75*C, należy do 189 ml ciepłej wody dodać 61 ml zimnej wody.
Powyższe obliczenia nie obejmują temperatury otoczenia (wymiany ciepła z otoczeniem) oraz straty ciepła przy przelewaniu (wymiany ciepła z naczyniem), dlatego najlepiej wygrzać nieco naczynia.
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013
Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było![...]
lip
Herbata po libańsku, przepis na herbatę po libańsku
Herbata libańska nie jest bardzo oryginalna, ale bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Przepis na[...]
maj
Dong Ding, Tung-ting
Herbata niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze[...]
mar
Przepis na świąteczną herbatę z pomarańczą i goździkami
W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce[...]
gru
Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty
Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]
sty
Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh: część 5
Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh? Trzeba wiedzieć kilka rzeczy i zwracać uwagę na[...]
Chakin
Chakin to mały, prostokątny ręczniczek wykonany zwykle z bawełny służący do przecierania naczyń i akcesoriów[...]
Herbata wiśniowa, Hanami oglądanie kwiatów wiśni
Hanami to japoński zwyczaj podziwiania kwiatów wiśni. Wielu chciałoby, żeby drzewo wiśni pochodziło z[...]
kw.