Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że woda wrząca ma 96*C, a zimna woda (z kranu, czy filtra) 10*C (zazwyczaj waha się ona w granicach 8-12*C w zależności temperatury na zewnątrz i innych czynników).
Proporcje w jakich należy zmieszać zimną i ciepłą wodę, żeby otrzymać 150 ml wody o temperaturze: 90, 85, 80, 75, 70, 65, i 60 stopni Celsjusza.
V (obj. oczekiwana), ml | 150 | ||||||
Td (temp. oczekiwana),*C | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 | 65 | 60 |
Th (temp. ciepłej wody),*C | 96 | ||||||
Tc (temp. zimnej wody),*C | 10 | ||||||
V*(Th-Td)/(Th-Tc) | |||||||
Objętość zimnej wody, ml | 10 | 19 | 28 | 37 | 45 | 54 | 63 |
Objętość ciepłej wody, ml | 140 | 131 | 122 | 113 | 105 | 96 | 87 |
Na przykład, żeby otrzymać 150 ml wody o temperaturze 80*C, należy do 112 ml ciepłej wody dodać 28 ml zimnej wody.
Proporcje w jakich należy zmieszać zimną i ciepłą wodę, żeby otrzymać 250 ml wody o temperaturze: 90, 85, 80, 75, 70, 65, i 60 stopni Celsjusza.
V (obj. oczekiwana), ml | 250 | ||||||
Td (temp. oczekiwana),*C | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 | 65 | 60 |
Th (temp. ciepłej wody),*C | 96 | ||||||
Tc (temp. zimnej wody),*C | 10 | ||||||
V*(Th-Td)/(Th-Tc) | |||||||
Objętość zimnej wody, ml | 17 | 32 | 47 | 61 | 76 | 90 | 105 |
Objętość ciepłej wody, ml | 233 | 218 | 203 | 189 | 174 | 160 | 145 |
Na przykład, żeby otrzymać 250 ml wody o temperaturze 75*C, należy do 189 ml ciepłej wody dodać 61 ml zimnej wody.
Powyższe obliczenia nie obejmują temperatury otoczenia (wymiany ciepła z otoczeniem) oraz straty ciepła przy przelewaniu (wymiany ciepła z naczyniem), dlatego najlepiej wygrzać nieco naczynia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
208 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
19 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata czarna Indyjski Specjał, opinie
W smaku Indyjski specjał jest przede wszystkim herbaciany, zdecydowanie na pierwszy plan wybija się lekka[...]
cze
Czym różni się parzenie herbaty po turecku a herbata z samowara?
Technik parzenia herbaty jest wiele i trudno się spierać co do tego czy są poprawne[...]
lis
Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa
To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym[...]
wrz
Yerba mate compuesta
Yerba Mate: Compuesta. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy mieszanek ziołowych zwykle z tymiankiem[...]
Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron
Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha? To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody[...]
paź
Japonia okiem herbacianego turysty (część 2)
Jadąc do Japonii, trzeba przygotować się na kilka rzeczy. Herbata nie jest widoczna, prędzej trafimy[...]
lis
Dobry młynek do kawy. Młynek żarnowy?
Czy warto mielić kawę w domu? Młynki przestały być nam potrzebne wraz z popularyzacją zmielonej[...]
mar
Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego Europejczycy pokochali czarną herbatę
Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego[...]
maj