Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją

W dodatkach do herbat możecie znaleźć między innymi opuncję. Każdy z was zna smak kaktusa. Może nie wielu kosztowało samego kaktusa, ale na rynku bardzo powszechne są soki, czy lody kaktusowe. No i jest herbata kaktusowa herbata.

Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym świecie, a jeden z nich czyli opuncja indyjska jest jadalna. Jest indyjska, chociaż wywodzi się z Meksyku. Jada się przede wszystkim owoce opuncji, ale kwiaty świetnie służą jako aromat do herbaty.

Opuncja znana jest w Europie od XV wieku. Mówi się, że już ze swojej pierwszej wyprawy Krzysztof Kolumb przywiózł opuncję do Europy. Początkowo była używana do celów leczniczych w Ameryce, gdzie stosowano ją głównie zewnętrznie – na różnego rodzaju dolegliwości skórne. Doceniano też właściwości tonizujące – opuncja jest bardzo odświeżająca, orzeźwiająca. Stosowana jest też często w kosmetykach: mydła, kremy. Opuncja indyjska to sukulent: roślina zaprogramowana do gromadzenia wody na suche czasy.

Do aromatyzowania herbaty używa się głównie kwiatów opuncji, czasem również jej kawałków. Aromat opuncji jest głównie w kwiatach.

Herbata zielona Kaktusowa
Herbata zielona Kaktusowa

Herbata zielona i herbata czarna z opuncją to mieszanki na bazie klasycznej chińskiej Senchy, czy jakiejś czarnej herbaty z Ceylonu. Widać tutaj charakterystyczne żółte kwiatki opuncji.


Dodaj komentarz