Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. – Czy można zostawić na noc, czy raz zaparzone liście z rana mogę parzyć wieczorem – redakcyjna skrzynka ugina się od wątpliwości.
Zacznijmy od sklasyfikowania dwóch metod parzenia herbaty:
- Wschodnie parzenie herbaty,
- Zachodnie parzenie herbaty.
Wschodnie parzenie herbaty
Liście herbaty są wielokrotnie krótko parzone małą ilością wody. Najczęściej służy do tego gaiwan, którego objętość jest często mniejsza niż filiżanki wody (120 ml). Tym samym stosunek wody do liści jest wyższy niż w przypadku Zachodniego parzenia herbaty. Tutaj fundamentem parzenia herbaty jest ceremonia gongfu cha.
Zachodnie parzenie herbaty
Liście herbaty są parzone dużą ilością wody w naczyniu, którego objętość przekracza kilka filiżanek, a sam czas parzenia jest dłuższy.
![IgenuiTea potrafi pomieścić 450ml herbaty](https://czajnikowy.com.pl/wp-content/uploads/2014/03/ingenuiTEA_dzbanek_zaparzacz_06-622x350.jpg)
Kiedy mówimy o wielokrotnym parzeniu herbaty, odnosimy się do parzenia herbaty pochodzącego z metod Wschodnich. Podczas parzenia otrzymujemy małe ilości herbaty, stosunek liści do wody jest wyższy, a tym samym szybko możemy wykonać kolejne parzenia. Nie ma wtedy problemu z przechowywaniem liści herbaty, aż do kolejnego parzenia.
Problem pojawia się, kiedy staramy się wykorzystać metodę Zachodniego parzenia, posiadając naczynie o dużej objętości (4 i więcej filiżanek herbaty). Przykładem może być IgenuiTea (marki Adagio), którego objętość to ponad dwie filiżanki herbaty (450ml). Otrzymujemy dużą ilość herbaty, a pijący woli odczekać do następnego parzenia nawet cały dzień.
Przechowywanie zaparzonych liści herbacianych
Niestety prawda jest taka, że nie ma dobrego sposobu na przechowywanie raz zaparzonych liści herbaty bez utraty jakości następnego naparu. Można próbować umieścić liście w lodówce na całą noc albo je osuszyć, jednak smak herbaty następnego dnia będzie „tylko duchem” naszej herbaty.
Jeśli jednak nie jesteś w stanie wykorzystać w 100% liści jednego dnia, polecamy zalać je zimną wodą i umieścić na noc w lodówce. Rano przecedzić do naczynia, otrzymując pyszną mrożoną herbatę.
Tekst po polsku na podstawie: worldoftea.org/how-to-store-tea-leaves-between-brews/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
90 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata w Korei
Latem herbatę pija się z reguły na zimno, zamiast wody. W restauracjach często herbata, czy[...]
mar
Dilmah Pure Green recenzja, opinie
Miałem nadzieję, że kto jak kto ale Dilmah wypuszcza raczej przyzwoite herbaty, a czasami udaje[...]
kwi
Miód – substytut cukru
Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]
wrz
Latte art – wzory krok po kroku: tulipan
Aby wykonać latte art tulipan, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]
mar
Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?
Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]
lut
Herbatki warzywne. Nowość na rynku
Czy zatem herbata warzywna powinna być oddzielona bardzo od owocowej, którą znamy z naszej codzienności[...]
2 Comments
lis
Yerba mate i zielona herbata. Przepis na yerba mate z zieloną herbatą
Zielona herbata dodaje mate nieco świeższego posmaku oraz dodatkowej porcji kofeiny i przeciwutleniaczy. Można z[...]
lut
Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty
Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]
lis