Mojito to jeden z najpopularniejszych koktajli alkoholowych na świecie, a kto wie czy nie najpopularniejszy.
Niektóre źródła twierdzą, że Europejczycy udali się do rdzennych mieszkańców Ameryki Środkowej po pomoc w zwalczaniu chorób tropikalnych, które ich nękały. Wrócili podobno ze składnikami mojito, które pomagały na czerwonkę i szkorbut. Słodki syrop trzcinowy maskował zaś okropny smak tafii, czyli pierwowzoru rumu. Inna historia wiąże mojito z osobą kapitana Drake’a – słynnego korsarza, który podobno najchętniej pijał tafię z dodatkiem limonki i mięty.
Z całą pewnością, ojczyzną dzisiejszego mojito jest Havana na Kubie, a pięć składników koktajlu według oficjalnego przepisu to biały rum, limonka, mięta, syrop cukrowy lub cukier, czasem trzcinowy oraz mocno gazowana woda. Całość podaje się z kruszonym lodem.
Mojito z herbaty – różne wersje napoju
Istnieje wiele wersji i odmian mojito. Można przygotować je na kokosowo lub z różnymi owocami, takimi jak grejpfrut, cytryna, marakuja, a nawet truskawki i maliny. Popularna jest też wersja o smaku róży. Można również dodać toniku. Wersja bezalkoholowa nazywana jest Virgin Mojito.
Czas zatem najwyższy na wersję herbacianą i to oczywiście bezalkoholową. Herbaciane mojito jako letnie Ice tea z pewnością orzeźwi w upalne dni. Tutaj też możemy stworzyć niejeden przepis. Można dodać różnych owoców, można też pokusić się o użycie sprawdzonej już w niejednym koktajlu matchy. My jednak proponujemy wersje możliwie zbliżoną do oryginału. Nasze mojito będzie bazowało na zimnej, zielonej herbacie, najlepiej przygotowanej w wersji Cold brew czyli „zaparzonej” zimną wodą, poza tym będzie mięta i limonka, syrop cukrowy oraz gazowana woda i lód.
Jak zrobić mojito z herbaty?
Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko wycisnąć z soku). Ważne, aby nie dodać soku limonki do samego cukru – jeśli się go stosuje zamiast syropu – ponieważ mógłby odebrać jej aromat. Liście mięty, w oryginalnym przepisie sześć sztuk, należy nieco zgnieść barmańskim tłuczkiem, lecz tylko tak by uwolniły się aromatyczne olejki. Polecamy zamiast tego każdy liść położyć na dłoni i klasnąć. To sprawi, że miętowy aromat uwolni się bardziej, a liść pozostanie w całości i będzie się dobrze prezentował. Do tego wszystkiego dodajemy gazowaną wodę i lód.
Napój jest prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy mieć w lodówce zapas zimnej, zielonej herbaty. Ilością składników można dowolnie balansować zmieniając słodycz oraz stosunek herbaty i bąbelków. Z całą pewnością warto eksperymentować choć chyba trudno znudzić się w czasie letnich upałów czymś takim jak herbaciane mojito.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
177 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
London Fog, przepis na herbatę London Fog
Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]
1 Comment
paź
Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong: recenzja, test, opinie
Herbatę Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong otrzymaliśmy po emisji Wielkiego Testu[...]
kwi
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Yerba Mate
Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato[...]
kwi
Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie
Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]
1 Comment
maj
Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?
Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach.[...]
sie
Eisai
Eisai to japoński mnich buddyjski żyjący w XII wieku (1141-1215), który dwukrotnie podróżował do Chin[...]
Śmiertelna dawka kofeiny? 2 tygodnie pił 7 kaw dziennie
Adam przetestował na sobie duże codzienne dawki kofeiny z kawy. Przez pierwsze 2 tygodnie pił[...]
paź
Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]
kwi