Mojito z herbaty

Mojito to jeden z najpopularniejszych koktajli alkoholowych na świecie, a kto wie czy nie najpopularniejszy.

Niektóre źródła twierdzą, że Europejczycy udali się do rdzennych mieszkańców Ameryki Środkowej po pomoc w zwalczaniu chorób tropikalnych, które ich nękały. Wrócili podobno ze składnikami mojito, które pomagały na czerwonkę i szkorbut. Słodki syrop trzcinowy maskował zaś okropny smak tafii, czyli pierwowzoru rumu. Inna historia wiąże mojito z osobą kapitana Drake’a – słynnego korsarza, który podobno najchętniej pijał tafię z dodatkiem limonki i mięty.

Z całą pewnością, ojczyzną dzisiejszego mojito jest Havana na Kubie, a pięć składników koktajlu według oficjalnego przepisu to biały rum, limonka, mięta, syrop cukrowy lub cukier, czasem trzcinowy oraz mocno gazowana woda. Całość podaje się z kruszonym lodem.

Istnieje wiele wersji i odmian mojito. Można przygotować je na kokosowo lub z różnymi owocami, takimi jak grejpfrut, cytryna, marakuja, a nawet truskawki i maliny. Popularna jest też wersja o smaku róży. Można również dodać toniku. Wersja bezalkoholowa nazywana jest Virgin Mojito.

Herbata zielona z miętą marokańska organiczna
Herbata zielona z miętą marokańska organiczna

Czas zatem najwyższy na wersję herbacianą i to oczywiście bezalkoholową. Herbaciane mojito jako letnie Ice tea z pewnością orzeźwi w upalne dni. Tutaj też możemy stworzyć niejeden przepis. Można dodać różnych owoców, można też pokusić się o użycie sprawdzonej już w niejednym koktajlu matchy. My jednak proponujemy wersje możliwie zbliżoną do oryginału. Nasze mojito będzie bazowało na zimnej, zielonej herbacie, najlepiej przygotowanej w wersji Cold brew czyli „zaparzonej” zimną wodą, poza tym będzie mięta i limonka, syrop cukrowy oraz gazowana woda i lód.

Jak zrobić herbaciane mojito?

Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko wycisnąć z soku). Ważne, aby nie dodać soku limonki do samego cukru – jeśli się go stosuje zamiast syropu – ponieważ mógłby odebrać jej aromat. Liście mięty, w oryginalnym przepisie sześć sztuk, należy nieco zgnieść barmańskim tłuczkiem, lecz tylko tak by uwolniły się aromatyczne olejki. Polecamy zamiast tego każdy liść położyć na dłoni i klasnąć. To sprawi, że miętowy aromat uwolni się bardziej, a liść pozostanie w całości i będzie się dobrze prezentował. Do tego wszystkiego dodajemy gazowaną wodę i lód.

Napój jest prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy mieć w lodówce zapas zimnej, zielonej herbaty. Ilością składników można dowolnie balansować zmieniając słodycz oraz stosunek herbaty i bąbelków. Z całą pewnością warto eksperymentować choć chyba trudno znudzić się w czasie letnich upałów czymś takim jak herbaciane mojito.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.