ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kupowanie zmielonej kawy niesie za sobą wygodę użytkowania, a przy okazji zabiera konieczność inwestycji w młynek. Dla wielu ludzi luksus posiadania w domu gotowego do użycia produktu jest na tyle kuszący, że pomimo wgranego nam w głowy przez reklamy hasła: “kawa musi być świeżo mielona”, nigdy nie zainteresujemy się tematem mielenia kawy w domu. Być może wynika to z tego, że tego typu wzniosłe hasła pojawiają się w reklamach kawy, a nie młynków i zazwyczaj wypowiada je schludnie ubrany barista-profesjonalista. Sekunda zadumy i nastroju, w jaki wprowadza nas patetyczna reklama oraz święta wiara w każde zdanie, rośnie wraz z kolejnym ujęciem spadających ziaren kawy nagranym w slow motion… i kończy się, gdy pojawia się wrzaskliwa reklama środków do czyszczenia toalety. E tam, mielenie, u mnie nie musi być tak idealnie.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Niektórzy jednak budzą się w środku nocy i już wiedzą, że od tego momentu świat będzie wyglądał inaczej. W głowie pojawia się myśl: kupuję młynek, kawę będę mielił sam.

Młynek udarowy

Najtańszym rozwiązaniem do mielenia kawy na świeżo jest młynek udarowy. W tym przypadku za rozdrobnienie ziaren odpowiadają ostrza siekające kawę jak blender. Zapewne jest to świetne rozwiązanie do mielenia przypraw, ale kawie wyrządzi większą krzywdę niż przysługę. Aby poprawnie zaparzyć kawę, wszystkie zmielone drobinki powinny mieć mniej więcej ten sam rozmiar, co pozwala na dobranie optymalnej temperatury i czasu parzenia. W młynkach udarowych każde mielone ziarenko pęka w losowym miejscu, gdy natrafi na rozpędzone ostrze. W takim przemiale każda z drobinek ma zupełnie inny rozmiar. Podczas zaparzania najmniejsze drobinki przeparzą się zaledwie po kilkunastu sekundach, a duże kawałki będą wymagały o wiele dłuższego czasu.

Młynek do kawy ręczny Klausberg 7249
Młynek do kawy ręczny Klausberg 7249

Młynek żarnowy

Jeśli już wybierać młynek do domu, to tylko żarnowy. Ale i tutaj natrafimy na wiele dylematów, ponieważ liczy się również konstrukcja młynka. Przy zastosowaniu żaren, mamy możliwość doboru stopnia zmielenia, a więc wielkości drobinek, jakich potrzebuje wybrana przez nas metoda parzenia. Jeśli chcemy zmielić kawę do kawiarki, po prostu skręcamy żarna, aby uzyskać drobny przemiał; jeśli do metod przelewowych, wystarczy je rozkręcić.

Ręczny czy elektryczny?

Poza pasjonatami, uwielbiającymi chwilę refleksji o dalekich krajach pochodzenia aktualnie mielonego ziarna, większość ludzi wybierze młynek elektryczny, bo jest szybszy, nie wymaga nadmiernego rozbudowywania muskulatury kończyny obsługującej korbę młynka i łatwiej przy jego pomocy zmielić kawę dla większej ilości osób. Nie jest to jednak prosty wybór, ponieważ młynki elektryczne to przedział cenowy między 500 – 15000 PLN, a za młynki ręczne możemy zapłacić 50 – 1000 PLN. W tym przypadku o wyborze młynka powinna zadecydować nie tylko zasobność portfela, ale przede wszystkim określenie zastosowania. Podstawowe pytanie: mielimy pod espresso czy pod metody alternatywne? Najdroższe młynki ręczne odpowiadają jakością młynkom elektrycznym z najwyższej półki. Jeśli nie chcemy wydać dużo pieniędzy i szukamy domowego młynka do metod alternatywnych lub klasycznego zalania, wtedy warto kupić młynek elektryczny za ok. 500PLN lub sięgnąć po ręczne odpowiedniki do 200PLN. Najtańszą opcją mielenia pod espresso będzie młynek ręczny za ok 1000PLN, a za elektryczne zapłacimy już ok. 2500PLN.

Dobry młynek do kawy. Młynek żarnowy?
Dobry młynek do kawy. Młynek żarnowy?

Na co zwracać uwagę kupując młynek?

Sercem każdego młynka są żarna. Od materiału, z którego są zrobione i precyzji wykonania zależy jakość przemielonej kawy. Tańsze młynki ręczne posiadają żarna ceramiczne. Takie żarna nie grzeszą precyzją wykonania: próżno szukać w nich ostrych krawędzi, dlatego ich zadaniem jest kruszenie ziaren, co wzmaga zapylenie przemiału. Są również podatne na ścieranie, ukruszenie, a podczas wyjmowania można je nieopatrznie stłuc. Na rynku spotkamy również żarna stalowe – są one zdecydowanie bardziej wytrzymałe, a w najlepszych modelach bardzo ostre i precyzyjne.

Nie tylko jakość żaren ma znaczenie, równie ważna jest ich stabilizacja. Co nam po precyzyjnych żarnach, gdy każdy ruch korbą powoduje swobodne przemieszczanie się ich względem siebie? W tańszych młynkach jest to największy problem, szczególnie gdy chcemy zmielić kawę grubo. Warto mieć to na uwadze, gdy posiadamy taki młynek: im drobniej zmielimy, tym mniejszy będzie rozrzut grubości.

Wybór młynka to kwestia indywidualna, zależy od tego, ile mamy codziennie czasu na mielenie, jak zasobny portfel, ile miejsca w domu na sprzęt, do jakich zastosowań jest nam potrzebny… czy posiada dodatkową funkcję spieniania mleka na frappuccino… Jedno jest pewne, za mało mielimy! Nie ma znaczenia, czy wybierzesz młynek za 50PLN czy 15000PLN, jeśli mielisz kawę w domu, dla mnie jesteś bohaterem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w Szkocji

Niech nie zmyli Was jednak, gdy rodowity Szkot zakomunikuje, ze zaraz będzie pił herbatę (is[...]

Wstęp do parzenia herbaty

Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]

Oznaczenia jakości herbaty. Angielski system oznaczania jakości herbaty

Oznaczenia jakości herbaty nie są identyczne na całym świecie. Co więcej nie biorą pod uwagę[...]

Herbata w Turcji. Turecka herbata

Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]

Dziesięć porad jak zrobić lepsze wzory na kawie latte art

Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia[...]

Czy herbata owocowa jest zdrowa?

Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe[...]

Herbata Honeybush Pomarańczowy Krem (Miodokrzew), parzenie

Herbata Honeybush Pomarańczowy Krem (Miodokrzew), parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Honeybusha Pomarańczowy Krem na 120 ml[...]

Yerba mate chimarrao

Yerba Mate: Chimarrao. Brazylijska odmiana yerba mate o drobno mielonych liściach. Zawiera 70% listków i[...]

3 komentarzy do “Jaki młynek żarnowy do kawy wybrać? Porównanie młynka za 50 i 1000 zł

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.