ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego ziarna przyjdzie nam się zmierzyć z jakością wody używanej do parzenia, poszukiwaniem dobrego młynka, wybraniem ulubionej metody i sprzętu… Gdzieś na tej drodze pojawi się temat filtracji kawy.

Czy stosowanie filtrów do kawy jest konieczne?

Filtry papierowe do zaparzacza Gabi 100 szt.
Filtry papierowe do zaparzacza Gabi 100 szt.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Jednym z czynników pozytywnej oceny zaparzonej kawy jest jej klarowność. Nie jest to wyłącznie wrażenie estetyczne: wpływa ona zarówno na smak jak i fizyczne odczucia podczas picia. Stosując klasyczną metodę zaparzenia kawy – pozostawienie fusów w naparze – nie jesteśmy w stanie uniknąć coraz silniejszego przeparzania się. Jest to wynikiem ciągłego kontaktu zmielonej kawy z wodą, który jest wzmacniany przez ruchy kubkiem, powodujące wzburzanie się drobin z dna. Taka kawa często wydaje się „brudna” w smaku, dostarczając z każdą kolejną minutą coraz bardziej agresywnych odczuć. Dzięki zastosowaniu filtracji kawy, pozbywamy się z naparu nawet najdrobniejszych cząsteczek, dzięki czemu kawa zachowuje przyjemny smak nawet po zupełnym ostudzeniu. Korzystanie z filtrów jest również korzystne dla naszego zdrowia. Dzięki niemu pozbywamy się z naparu diterpenów, zaburzających poziom cholesterolu, a kawa jest łagodniejsza dla żołądka. Dzięki braku pyłu w naparze, łatwiej utrzymać higienę jamy ustnej, a kawa mniej barwi zęby. Stosowanie filtracji, mimo, iż wydaje się niepozorne, jest milowym krokiem w kierunku jakości.

Filtry papierowe do syfonu Hario 100 szt.
Filtry papierowe do syfonu Hario 100 szt.

Jaki filtr do kawy stosować?

Prawie wszystkie metody parzenia kawy umożliwiają zastosowanie filtrów z różnych materiałów. Wybierać możemy między: papierem, materiałem i metalem. Każdy z wariantów ma swoje wady i zalety, które warto rozważyć jeszcze przed zakupem.

Filtry metalowe:

Głównym atutem metalowych filtrów jest możliwość wielokrotnego użycia i łatwość czyszczenia. Koszty zakupu najczęściej nie przekraczają 100zł. To bardzo atrakcyjna cena, biorąc pod uwagę, że jest to rozwiązanie na lata. Filtry znajdziemy w dwóch wariantach wykonania: w formie metalowych blaszek z mikro-otworami lub w formie bardzo drobnych siatek.

Głównym minusem wykorzystania metalowych filtrów jest blokowanie tylko większych drobin, a przepuszczanie pyłu. Pod tym względem blaszane rozwiązanie zdecydowanie przegrywa z filtrami z metalowej siatki. Te drugie wydają się być bardziej dokładne, niestety dzięki chropowatej powierzchni trudno utrzymać je w czystości, co negatywnie wpływa na smak.

Filtry papierowe do drippera Hario V60-01 100 szt.
Filtry papierowe do drippera Hario V60-01 100 szt.

Filtry materiałowe:

Zastosowanie filtracji materiałowej o gęstym splocie pozwala na bardzo dokładne usunięcie drobin kawy z naparu. Jest to rozwiązanie wielokrotnego użytku, dzięki czemu eliminujemy dodatkowe koszty i potrzebę ciągłego kupowania nowych filtrów. Zdecydowanym minusem ich stosowania jest trudność w utrzymaniu ich higieny. Drobinki kawy głęboko wchodzą w materiał, co wymaga prania filtra po każdym użyciu i przechowywania w zamrażalniku dla usunięcia zapachu.

Filtry papierowe do drippera Hario V60-01 40 szt.

Filtry papierowe:

Najbardziej powszechnym rozwiązaniem jest wykorzystanie filtrów papierowych. Zastosowanie gęstej bibuły pozbawia napar nawet najmniejszych drobin. Jest to rozwiązanie jednorazowe, dlatego nie musimy przejmować się czyszczeniem i przygotowywaniem do następnego użycia. Cena jakości filtracji i wygody użytkowania jest jednak stosunkowo wygórowana w porównaniu z filtrami z materiału czy metalu.

Fotografia główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty

Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]

Złote mleko, herbata z kurkumą

Latte na bazie mleka i kurkumy, nazywane Złotym Mlekiem, jest tak bardzo popularne w Wielkiej[...]

Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie[...]

Jak herbata wpływa na organizm

Wpływ na herbaty na organizm jest znaczący, a włączenie jej do zbilansowanej diety wskazane i[...]

Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem

Yerba mate Latte można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki napój świetnie[...]

Herbata z samowara, herbata po rosyjsku, samowar. W samowarze po rosyjsku

Przygotowanie herbaty w samowarze jest charakterystyczne głównie dla ludów rosyjskich i irańskich. Sam samowar to[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Cruz de Malta

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Cruz de Malta. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate[...]

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy

Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.