Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz

Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez dodatków, z myślą o tych, którzy cenią sobie kawę sama w sobie, bez mleka, cukru, sosów czy syropów.

Przedstawiam wam osiem metod przygotowania kawy. Dzięki jednej z tych metod przygotujecie kawę w smaku i aromacie przyjemną jak te, które wypić można tylko w najlepszych kawiarniach. Uwierzcie mi, że nie jest to aż tak trudne. Warto jednak pamiętać, że przygotowanie kawy specialty tak by smakowała wyśmienicie wymaga dokładności, staranności i powtarzalności. Wszystko po to, żeby ta sama kawa przygotowywana konkretną metodą mogła za każdym razem smakować naprawdę wyśmienicie.

Oto urządzenia do parzenia kawy w domu. Zaczynając od urządzenia/metody dającej najbardziej delikatny i zarazem czysty w smaku napar, aż po metodę, dzięki której otrzymamy kawę o intensywnym i pełnym smaku.

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy
Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

Chemex – jest to metoda filtracyjna. Do szklanego naczynia wkłada się dodatkowo filtr ze specjalnego papieru. Dzięki niej otrzymamy czysty, delikatny i herbaciany w konsystencji napar kawy. Zdecydowanie polecam pić go bez dodatku mleka i cukru. Czas parzenia kawy to około 3 do 5 minut.

Syfon, Vacuum Pot – urządzenie używane już w XIX wieku przeżywa dziś renesans zwłaszcza w krajach Skandynawii. Dzięki niemu otrzymamy również czysty napar jak z Chemex, a jednak bardziej pełny i aromatyczny. Czas parzenia kawy to około 1 do 2 minut.


Filtr ceramiczny – tzw. dripper 
(popularne są również filtry wykonane ze szkła i tworzywa sztucznego). To mniejszy bart Chemexa – również metoda filtracyjna, do której stosuje się wkład – filtr ze specjalnego papieru. Kawa parzona tą metodą jest bardziej pełna w smaku i aromacie. Czas parzenia kawy z drippera to od 2 do 3 minut.

Aeropress – wynalezione w 2005 roku urządzenie pozwala na przygotowanie intensywnego w smaku naparu przypominającego kawę z mokki. Kawa z aeropressu może być intensywna i ciężka ale pozbawiona fusów i drobinek kawy. Nie zastąpi jednak klasycznego espresso z brązową cremą na powierzchni. Przygotowanie trwa do 2,5 minuty.


Eva Solo – to szklana karafka, wyposażona w stalowy filtr. Dzięki niej zaparzona kawa jest w konsystencji bardzo podobna do klasycznej kawy zaparzanej gorącą wodą przez 4 do 5 minuty. Uzyskujemy napar bez fusów, które zatrzymują się na stalowym filtrze.

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy
Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

French Press – nazywany również kafeterią. Podobnie jak w przypadku Eva Solo i dzięki tej metodzie uzyskujemy kawę parzoną w tradycyjny sposób bez fusów. Sekret tkwi w tym, żeby nie mielić do tej metody kawy zbyt drobno, gdyż może to spowodować trudności w oddzieleniu fusów od naparu. W smaku kawa zaparzona w ten sposób jest intensywna.


Mocca – włoski klasyk, który każdy Włoch ma w swoim domu. Dzięki niemu przygotujemy kawę w smaku i konsystencji zbliżoną do espresso! Małe, włoskie, mocne i czarne, szkoda tylko, że metoda ta nie daje precyzyjnej kontroli nad temperaturą wody i czasem parzenia kawy.

Tygielek do kawy po turecku – czy ktoś z was wiedział, że w tygielku właśnie parzy się kawę ta metodą? Czy wiedział ktoś, że zalewa się ją zimną wodą dodając wcześniej cukier i przyprawy do smaku? Kawa zmielona na pył, tak by rozpuściła się w wodzie, której nie można doprowadzić do wrzenia. Sporo tajemnic kryje kawa po turecku.

Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy
Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy

Dodaj komentarz