Na początek trzeba zastanowić się co to jest mocna herbata. Wiele osób uważa, że jest to herbata długo parzona, gorzka, cierpka i ciemna. Są jednak tacy, dla których mocna herbata jest po prostu bogata w kofeinę i pobudzająca.
Wbrew preferencjom herbaciarzy, którzy raczej parzą herbatę tak, by była aromatyczna, lecz nie gorzka, wiele osób gustuje w długo parzonej herbacie czarnej z cukrem lub innymi dodatkami, osadzonymi w tradycji. Anglicy dodają do herbaty mleko, Hindusi korzenne przyprawy, Marokańczycy miętę, a my Polacy, cytrynę. Wszystkie te sytuacje wymagają herbaty zaparzonej tak intensywnie, by dodatki jej nie zdominowały.
Na co pomaga herbata bogata w kofeinę?
Jeśli chodzi o kofeinę to jej poziom nie ma aż takiego związku z kolorem herbaty. Bogatsza w nią będzie herbata świeża, zbierana wiosną, drobna i parzona wrzątkiem. Taka herbata poza tym, że nas pobudza, dzięki kofeinie dobrze wpływa na pracę mózgu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona, zapobiega też depresji. Zmniejsza ryzyko chorób serca oraz cukrzycy. Poprawia metabolizm i sprawia, że trening fizyczny jest bardziej efektywny.
Na co pomaga herbata długo parzona?
Jeśli chcemy, aby nasza herbata była gorzka musimy dopuścić do rozpuszczenia się w wodzie większej ilości zawartych w liściach substancji. Warto mieć na uwadze, że długo parzona herbata nie jest bogatsza w kofeinę, ponieważ jest ona łatwo rozpuszczalna w gorącej wodzie i większość jej uwalnia się do naparu już w pierwszych minutach parzenia.
Gorycz naparu wiąże się z dużą zawartością różnego rodzaju polifenoli odpowiadających w głównej mierze za ten smak w herbacie. Stężone są jednak także inne substancje aktywne. Uważa się, że każda herbata parzona wrzątkiem w czasie przynajmniej piętnastu minut, niezależnie od tego jak powinno się ją parzyć poprawnie, może zagwarantować nam maksymalne stężenie zawartych w liściach związków. Fakt, że zielona herbata powinna być parzona niższą temperaturą, a zaparzona wrzątkiem jest trudna do wypicia, dowodzi tego, że to w niej jest najwięcej polifenoli. Bardzo prozdrowotna jest także herbata biała.
Duże stężenie polifenoli w naparze to także dużo przeciwutleniaczy, które obniżają stres oksydacyjny. Jest to sytuacja, w której mamy w ciele zbyt dużą ilość wolnych rodników w stosunku do przeciwutleniaczy, które wiążąc się z nimi ograniczają ich ilość. Przeciwutleniaczy nie możemy gromadzić w ciele, dlatego ważna jest bogata w nie dieta. Stres oksydacyjny przyśpiesza starzenie się naszych komórek, może też być powodem licznych chorób i złego samopoczucia. Podczas długiego parzenia w naparze zwiększa się też stężenie l-teaniny, której najwięcej znajdziemy w zielonej herbacie.
Regularne picie mocno zaparzonej herbaty może nieść ze sobą wiele korzyści.
- Obniżenie stresu oksydacyjnego.
- Poprawa pracy układu pokarmowego i metabolizmu, ochrona przed cukrzycą, obniżenie poziomu złego cholesterolu, utrata wagi.
- Potencjalna ochrona przed powstawaniem nowotworów, a nawet wsparcie w leczeniu istniejących.
- Obniżenie ryzyka wystąpienia chorób związanych z układem krążenia w szczególności zawałów, udarów i miażdżycy.
- Zwiększenie odporności, działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne.
- Dzięki l-teaninie herbata działa uspokajająco i przeciwlękowo, poprawia skupienie i jakość snu.
Niestety mocna herbata jest także bardziej drażniąca. Pamiętajmy, że jest to napój zaliczany do niewskazanych dla osób mających problemy z układem pokarmowym. W szczególności zaś wrzodowcy, pomimo odwiedzionego korzystnego działania zielonej herbaty na wrzody, mogą odczuwać nasilenie objawów choroby po wypiciu zbyt esencjonalnego naparu. Mocna herbata niewskazana jest także dla dzieci. W mocnej herbacie możemy spodziewać się także większej ilości kwasów szczawianowych, które mogą się przyczynić do powstawania kamieni nerkowych. Zwiększa się ryzyko przebarwienia zębów, a przy niskiej jakości herbaty możemy mieć do czynienia z ryzykiem przyswojenia zbyt dużej ilości mikroelementów jak choćby fluoru. Jeśli mocną herbatą chcielibyśmy popijać posiłki pamiętajmy, że ogranicza ona znacznie przyswajanie niehemowego żelaza z jedzenia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Benifuki. Czarna herbata z Japonii
Każdy kto myśli, że Japonia to kraj herbaty zielonej... będzie miał rację. Nie da się[...]
maj
Herbata miętowa: rodzaje. Mięta do picia – działanie
„Miętowy” zapach mięty to nic innego jak olejek eteryczny, który w niej występuje i zawiera[...]
sie
Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć
Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu[...]
mar
Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy
Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]
paź
Tradycyjna angielska herbata. Klasyczne angielskie mieszanki herbat
Brytyjczykom zawdzięczamy również kilka bardzo znanych mieszanek czarnej herbaty. Któż z nas nie zna smaku[...]
lis
Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate
Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]
lip
Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą, Oxalis Czarna Marmelo recenzja, opinie
Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą VS Oxalis Czarna Marmelo
lip
Co wpływa na jakość parzenia herbaty?
Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]
lip