ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Na początek trzeba zastanowić się co to jest mocna herbata. Wiele osób uważa, że jest to herbata długo parzona, gorzka, cierpka i ciemna. Są jednak tacy, dla których mocna herbata jest po prostu bogata w kofeinę i pobudzająca.

Wbrew preferencjom herbaciarzy, którzy raczej parzą herbatę tak, by była aromatyczna, lecz nie gorzka, wiele osób gustuje w długo parzonej herbacie czarnej z cukrem lub innymi dodatkami, osadzonymi w tradycji. Anglicy dodają do herbaty mleko, Hindusi korzenne przyprawy, Marokańczycy miętę, a my Polacy, cytrynę. Wszystkie te sytuacje wymagają herbaty zaparzonej tak intensywnie, by dodatki jej nie zdominowały.

Na co pomaga herbata bogata w kofeinę?

Jeśli chodzi o kofeinę to jej poziom nie ma aż takiego związku z kolorem herbaty. Bogatsza w nią będzie herbata świeża, zbierana wiosną, drobna i parzona wrzątkiem. Taka herbata poza tym, że nas pobudza, dzięki kofeinie dobrze wpływa na pracę mózgu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona, zapobiega też depresji. Zmniejsza ryzyko chorób serca oraz cukrzycy. Poprawia metabolizm i sprawia, że trening fizyczny jest bardziej efektywny.

Na co pomaga herbata długo parzona?

Jeśli chcemy, aby nasza herbata była gorzka musimy dopuścić do rozpuszczenia się w wodzie większej ilości zawartych w liściach substancji. Warto mieć na uwadze, że długo parzona herbata nie jest bogatsza w kofeinę, ponieważ jest ona łatwo rozpuszczalna w gorącej wodzie i większość jej uwalnia się do naparu już w pierwszych minutach parzenia.

Gorycz naparu wiąże się z dużą zawartością różnego rodzaju polifenoli odpowiadających w głównej mierze za ten smak w herbacie. Stężone są jednak także inne substancje aktywne. Uważa się, że każda herbata parzona wrzątkiem w czasie przynajmniej piętnastu minut, niezależnie od tego jak powinno się ją parzyć poprawnie, może zagwarantować nam maksymalne stężenie zawartych w liściach związków. Fakt, że zielona herbata powinna być parzona niższą temperaturą, a zaparzona wrzątkiem jest trudna do wypicia, dowodzi tego, że to w niej jest najwięcej polifenoli. Bardzo prozdrowotna jest także herbata biała.

Herbata biała Pai Mu Tan 6901 High Grade 50g
Herbata biała Pai Mu Tan 6901 High Grade 50g

Duże stężenie polifenoli w naparze to także dużo przeciwutleniaczy, które obniżają stres oksydacyjny. Jest to sytuacja, w której mamy w ciele zbyt dużą ilość wolnych rodników w stosunku do przeciwutleniaczy, które wiążąc się z nimi ograniczają ich ilość. Przeciwutleniaczy nie możemy gromadzić w ciele, dlatego ważna jest bogata w nie dieta. Stres oksydacyjny przyśpiesza starzenie się naszych komórek, może też być powodem licznych chorób i złego samopoczucia. Podczas długiego parzenia w naparze zwiększa się też stężenie l-teaniny, której najwięcej znajdziemy w zielonej herbacie.

Regularne picie mocno zaparzonej herbaty może nieść ze sobą wiele korzyści.

  • Obniżenie stresu oksydacyjnego.
  • Poprawa pracy układu pokarmowego i metabolizmu, ochrona przed cukrzycą, obniżenie poziomu złego cholesterolu, utrata wagi.
  • Potencjalna ochrona przed powstawaniem nowotworów, a nawet wsparcie w leczeniu istniejących.
  • Obniżenie ryzyka wystąpienia chorób związanych z układem krążenia w szczególności zawałów, udarów i miażdżycy.
  • Zwiększenie odporności, działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne.
  • Dzięki l-teaninie herbata działa uspokajająco i przeciwlękowo, poprawia skupienie i jakość snu.

Niestety mocna herbata jest także bardziej drażniąca. Pamiętajmy, że jest to napój zaliczany do niewskazanych dla osób mających problemy z układem pokarmowym. W szczególności zaś wrzodowcy, pomimo odwiedzionego korzystnego działania zielonej herbaty na wrzody, mogą odczuwać nasilenie objawów choroby po wypiciu zbyt esencjonalnego naparu. Mocna herbata niewskazana jest także dla dzieci. W mocnej herbacie możemy spodziewać się także większej ilości kwasów szczawianowych, które mogą się przyczynić do powstawania kamieni nerkowych. Zwiększa się ryzyko przebarwienia zębów, a przy niskiej jakości herbaty możemy mieć do czynienia z ryzykiem przyswojenia zbyt dużej ilości mikroelementów jak choćby fluoru. Jeśli mocną herbatą chcielibyśmy popijać posiłki pamiętajmy, że ogranicza ona znacznie przyswajanie niehemowego żelaza z jedzenia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej[...]

1 Comments

Garbniki w herbacie. Czym są garbniki?

Garbniki , nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupypolifenoli (zawierają[...]

Zielona herbata a ciśnienie

Nadciśnienie to poważna dolegliwość, z którą zmaga się wiele osób na całym świecie. Najlepszą metodą[...]

Pajarito, Indega, La Rubia: Test Yerba Mate Paragwajskich, Opinie

Yerba Mate Pajarito vs Yerba Mate Indega vs Yerba Mate La Rubia. Porównanie Paragwajskich Yerba[...]

Kofeina w kawie a grejpfrut

Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek,[...]

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!

Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze

Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być[...]

Rooibos tea: właściwości, działanie uboczne

W naparze rooibosa stwierdzono przeszło 30 związków fenolowych, a ich ekstraktywność sięga 250 mg na[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.