Lassi to słynny indyjski napój, który często serwuje się u ulicznych sprzedawców. Jest orzeźwiający i sycący. Jego podstawowa wersja składa się z jogurtu, wody i soli. Nieco podobny specjał popularny jest w Turcji, gdzie nosi nazwę ajran.
Na zachodzie Lassi znane jest głównie w swej słodkiej postaci z mango. Mango Lassi możemy już kupić nie tylko w indyjskich restauracjach, ale także w różnych innych lokalach i kawiarniach.
Mało kto jednak próbował lekko słonej wersji indyjskiej. Jeszcze mniej osób probowało przygotować Lassi w wersji herbacianej, choć sporo przepisów na różne odmiany i wariację na temat tego napoju możemy znaleźć w internecie. Przygotowuje się Lassi z miętą, z korzennymi przyprawami oraz z wodą różaną.

Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz zastosowań w różnych recepturach na koktajle i shaki czyni ją niezwykle popularnym dodatkiem. Jest zdrowa i pobudzająca, a w dodatku łatwa w użyciu. Można z łatwością zastąpić nią kawę robiąc matchowe latte lub dosypać jej do porannego, pożywnego koktajlu owocowego oraz granoli. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć kulinarnie Indie oraz Japonię zwłaszcza, że smak jogurtu oraz zielonej herbaty doskonale się komponują.

Oto prosty i szybki przepis na Lassi z herbatą matcha, który polecamy każdemu kto próbował i pokochał słynne mango lassi oraz tym, którzy mimo kończącego się lata wciąż poszukują zdrowego i pożywnego orzeźwienia.
- Do przygotowania lassi potrzebny jest naturalny jogurt i woda oraz szczypta soli.
- Wszystkie te składniki należy dokładnie wymieszać i już można pić. Często dodaje się do niego szczyptę kardamonu. My polecamy również popularny dodatek wody różanej.
- Przygotowując lassi z matchą, zwyczajnie zastępujemy wodę matchą. Woda nie musi być ciepła, ponieważ matcha doskonale rozpuszcza się także w wodzie zimnej.
- Bierzemy zatem kubek jogurtu oraz taką samą ilość zimnej wody, w której rozrabiamy około 2 gramów matchy (pół łyżeczki). Tradycyjnie należy użyć bambusowej trzepaczki, aczkolwiek powszechnie używa się również do tego elektrycznej mątewki do spieniania mleka. Doskonale nada się też blender lub shaker. Chodzi o to, by nie powstały grudki matchy.
- Jogurt i zimną matchę mieszamy razem i dodajemy szczyptę soli oraz dwie łyżki wody różanej.
- Słodzimy łyżką cukru lub dwiema syropu trzcinowego, zdecydowanie łatwiej się rozpuszcza. Podajemy schłodzone z kostkami lodu. Smacznego!
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Chanoyu: Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty
Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty nazywa się chanoyu co w języku polskim oznacza „woda na[...]
Międzynarodowy dzień herbaty
Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy[...]
gru
Herbata Tie Guan Yin Oolong parzenie, opinie
Ten oolong należący do Wielkiej Dziesiątki herbat chińskich określa się także jako Tieh Kwan Yin[...]
sty
Big Active Yerba Mate Kakao i Wanilia: recenzja, opinie
Zaczynam mieć wrażenie, że herbaty z Big Active to takie nabijanie herbciarzy w butelkę. W[...]
kw.
Pekoe, oznaczenie jakości herbaty
Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kw.
Angielska tradycja picia herbaty. Five o’clock tradycyjna angielska herbata
Każdy słyszał o słynnym angielskim five o’clock'u jak i o angielskiej miłości do herbaty. Wieść[...]
maj
Święto Herbaty 2013. Będziemy tam!
Będziemy na Święcie Herbaty w Cieszynie 6 lipca 2013 r. To już kolejny rok, kiedy[...]
cze