Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


Przepis na muffinki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki

Matcha zyskuje coraz większą popularność za sprawą swych właściwości cenionych przez osoby żyjące zdrowo i aktywnie. Główną zaletą zielonego proszku jest fakt, że jest poniekąd koncentratem herbacianym. Dzięki temu, że zmielony liść herbaty przedostaje się w całości do naparu dostarcza nam w niewielkiej objętości wszystkich substancji, które przy normalnym parzeniu rozproszone byłyby w większej ilości wody. Dodatkowo zapewniamy sobie także te związki, które nie przedostają się do naparu, ponieważ nie rozpuszczają się w wodzie, na przykład chlorofil.

Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty: jajko
Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty: jajko

Poza piciem matchy, czy to przygotowanej tradycyjnie, czy w jakikolwiek inny, alternatywny sposób, można jej śmiało używać do przygotowania różnych koktajli i shake’ów z dodatkiem mleka, bananów, otrąb i właściwie dowolnych pasujących do diety aktywnie żyjących osób składników. Mało tego. Mielona herbata okazała się doskonałym dodatkiem do różnych wyrobów spożywczych, a zwłaszcza słodyczy, które poza herbacianym smakiem zyskują dzięki niej ciekawy, zielony kolor.

Nie tylko w Japońskich cukierniach roi się od zielonych ciastek, cukierków, lodów, ciast i kremów. Spotkać możemy je coraz powszechniej także w naszym kraju i to nie tylko w formie wyrobów cukierniczych przygotowywanych w modnych cukierniach ale także jako gotowe, pakowane produkty w postaci cukierków i czekolad.

Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty: tłuszcz
Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty: tłuszcz

Czasem mamy obawy przed porywaniem się samodzielnie na takie cukiernicze wyzwania jakimi byłoby zrobienie zielonego ciasta. Uważamy, że to za dużo zachodu ze zbyt skomplikowanym przepisem. Z pomocą osobom, które chciałyby cieszyć się w każdych warunkach własnej roboty słodkościami przychodzą tak zwane mug cake’i czyli swego rodzaju cup cake’i przygotowane w kubku do picia herbaty czy kawy. Tradycyjnie wynalazek taki pozwala nam przygotować ciastko w ciągu kilku minut z użyciem kuchenki mikrofalowej. Idealną sytuacją byłoby więc coś tak nieoczekiwanego jak możliwość upieczenia sobie ciastka do herbaty mniej więcej w czasie jej parzenia. Przepisów na takie babeczki z kubka jest w internecie cały bezlik, niektóre bardzo tradycyjne, inne bezglutenowe, bezlaktozowe, bezjajeczne i tak dalej. Również smaki jakie się nam sugeruje dowodzą kreatywności autorów przepisów.

Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty: gotowe ciastko
Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty: gotowe ciastko

Chcielibyśmy także i my zaproponować przepis na zdrową i szybką babeczkę z zieloną herbatą matcha, którą można przygotować nawet w pracy. Mając w dzisiejszych czasach szeroki dostęp do różnych, nieobecnych jeszcze do niedawna na rynku składników, postaramy się by i nasza babeczka mimo, że słodka i z mikrofalówki była modna i na czasie.

Składniki do przygotowania babeczek z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki:

  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (lub bezcukrowy słodzik według preferencji) 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • Kilka kostek białej czekolady

Przygotowanie:

Suche składniki wsypać do kubka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Czekoladę połamać na drobne kawałki i dodać do ciasta, zamieszać by równomiernie się w nim rozmieściły. Kubek wstawić na 1-2 minuty (w zależności od mocy kuchenki) na maksymalną moc do mikrofalówki. Odczekać chwilę, aż ciasto lekko przestygnie, jeść łyżką ciepłe by grudki czekolady były wciąż rozpuszczone.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok


Dodaj komentarz