ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Okres wiosenny to czas, gdy w naszych kuchniach rolę najważniejszej przyprawy przejmuje chrzan. Jego charakterystyczny smak, pikantność i korzenny aromat, uzupełnia wiele potraw, stając się jednym z symboli świąt wielkanocnych. Japońskim odpowiednikiem chrzanu jest wasabi japońska, rozpowszechniona na świecie dzięki globalnemu zainteresowaniu kuchnią japońską, w szczególności sushi. Słynąca ze swojej pikantności roślina pełni w niej rolę przyprawy, ale również środka antybakteryjnego w przypadku potraw z surowych ryb. Ogromne zapotrzebowanie na wasabi w połączeniu ze stosunkowo małą produkcją sprawia, że sproszkowaną wasabi japońską często miesza się z chrzanem i gorczycą. Połączenie kawy i wasabi nie jest powszechnym na świecie przepisem. Ze względu na zaskakujące połączenie zawsze będzie pełniło rolę ciekawostki, przyciągającej nietypowym zestawieniem smaków.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Przepis na kawę z wasabi:

  • 50g mleczka skondensowanego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego wasabi
  • 1⁄2 szklanki intensywnie zaparzonej kawy

Przygotuj swoją ulubioną kawę, używając mniejszej niż zwykle ilości wody w celu zwiększenia intensywności naparu. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą mleczko skondensowane i wasabi, aby uzyskać jednolitą i gładką masę. Przelej masę do szklanki i delikatnie uzupełnij kawą uważając, żeby nie zaburzyć warstw. Przed wypiciem dokładnie zamieszaj całość.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata relaksująca i odprężająca

Wielu z nas zmaga się ze stresem, o który w ostatnich czasach nietrudno. Stres natomiast[...]

Smoothie z zieloną herbatą i Yerba Mate w owocach, czyli Czajnikowy Kocha Gotować

Czajnikowy.pl gościł w programie Kocham Gotować. Przygotowaliśmy Yerba Mate w owocach, a z miąższu zrobiliśmy[...]

Herbata śródziemnomorska

Herbata Śródziemnomorska jako najatrakcyjniejszy składnik podaje listki oliwki (Olea europaea). Jak to? Herbata z oliwką?[...]

Herbata zielona oolong Haicha, parzenie, opinie

Herbata, która zaciekawiła mnie swoją nazwą. Bo to w końcu oolong, czy herbata zielona? Taka[...]

Matcha: jak pić? Jak zrobić herbatę Matcha na zimno?

Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody, dodajemy pół małej łyżeczki matchy i[...]

Matchbata, Foks and Foka Matcha Gruszka i Limonka: test, opinie i przepis na Matcha Tonic

Zapraszamy do obejrzenia filmu z naszymi opiniami dotyczącymi butelkowanej Matchy. Przedstawiamy również prosty przepis na[...]

Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata

Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]

1 Comments

Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!

Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.