Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Kawa z Wasabi i mleczkiem w tubce

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Okres wiosenny to czas, gdy w naszych kuchniach rolę najważniejszej przyprawy przejmuje chrzan. Jego charakterystyczny smak, pikantność i korzenny aromat, uzupełnia wiele potraw, stając się jednym z symboli świąt wielkanocnych. Japońskim odpowiednikiem chrzanu jest wasabi japońska, rozpowszechniona na świecie dzięki globalnemu zainteresowaniu kuchnią japońską, w szczególności sushi. Słynąca ze swojej pikantności roślina pełni w niej rolę przyprawy, ale również środka antybakteryjnego w przypadku potraw z surowych ryb. Ogromne zapotrzebowanie na wasabi w połączeniu ze stosunkowo małą produkcją sprawia, że sproszkowaną wasabi japońską często miesza się z chrzanem i gorczycą. Połączenie kawy i wasabi nie jest powszechnym na świecie przepisem. Ze względu na zaskakujące połączenie zawsze będzie pełniło rolę ciekawostki, przyciągającej nietypowym zestawieniem smaków.

Przepis na kawę z wasabi:

  • 50g mleczka skondensowanego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego wasabi
  • 1⁄2 szklanki intensywnie zaparzonej kawy

Przygotuj swoją ulubioną kawę, używając mniejszej niż zwykle ilości wody w celu zwiększenia intensywności naparu. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą mleczko skondensowane i wasabi, aby uzyskać jednolitą i gładką masę. Przelej masę do szklanki i delikatnie uzupełnij kawą uważając, żeby nie zaburzyć warstw. Przed wypiciem dokładnie zamieszaj całość.


Dodaj komentarz