Matcha zyskuje coraz większą popularność za sprawą swych właściwości cenionych przez osoby żyjące zdrowo i aktywnie. Główną zaletą zielonego proszku jest fakt, że jest poniekąd koncentratem herbacianym. Dzięki temu, że zmielony liść herbaty przedostaje się w całości do naparu dostarcza nam w niewielkiej objętości wszystkich substancji, które przy normalnym parzeniu rozproszone byłyby w większej ilości wody. Dodatkowo zapewniamy sobie także te związki, które nie przedostają się do naparu, ponieważ nie rozpuszczają się w wodzie, na przykład chlorofil.
Zastosowanie matchy w produkcji słodyczy
Poza piciem matchy, czy to przygotowanej tradycyjnie, czy w jakikolwiek inny, alternatywny sposób, można jej śmiało używać do przygotowania różnych koktajli i shake’ów z dodatkiem mleka, bananów, otrąb i właściwie dowolnych pasujących do diety aktywnie żyjących osób składników. Mało tego. Mielona herbata okazała się doskonałym dodatkiem do różnych wyrobów spożywczych, a zwłaszcza słodyczy, które poza herbacianym smakiem zyskują dzięki niej ciekawy, zielony kolor.
Nie tylko w Japońskich cukierniach roi się od zielonych ciastek, cukierków, lodów, ciast i kremów. Spotkać możemy je coraz powszechniej także w naszym kraju i to nie tylko w formie wyrobów cukierniczych przygotowywanych w modnych cukierniach ale także jako gotowe, pakowane produkty w postaci cukierków i czekolad.
Babeczka z kubka
Czasem mamy obawy przed porywaniem się samodzielnie na takie cukiernicze wyzwania jakimi byłoby zrobienie zielonego ciasta. Uważamy, że to za dużo zachodu ze zbyt skomplikowanym przepisem. Z pomocą osobom, które chciałyby cieszyć się w każdych warunkach własnej roboty słodkościami przychodzą tak zwane mug cake’i czyli swego rodzaju cup cake’i przygotowane w kubku do picia herbaty czy kawy. Tradycyjnie wynalazek taki pozwala nam przygotować ciastko w ciągu kilku minut z użyciem kuchenki mikrofalowej. Idealną sytuacją byłoby więc coś tak nieoczekiwanego jak możliwość upieczenia sobie ciastka do herbaty mniej więcej w czasie jej parzenia. Przepisów na takie babeczki z kubka jest w internecie cały bezlik, niektóre bardzo tradycyjne, inne bezglutenowe, bezlaktozowe, bezjajeczne i tak dalej. Również smaki jakie się nam sugeruje dowodzą kreatywności autorów przepisów.
Chcielibyśmy także i my zaproponować przepis na zdrową i szybką babeczkę z zieloną herbatą matcha, którą można przygotować nawet w pracy. Mając w dzisiejszych czasach szeroki dostęp do różnych, nieobecnych jeszcze do niedawna na rynku składników, postaramy się by i nasza babeczka mimo, że słodka i z mikrofalówki była modna i na czasie.
Przepis na babeczkę z herbatą matcha
Składniki do przygotowania babeczek z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki:
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka cukru trzcinowego (lub bezcukrowy słodzik według preferencji)
- 1 łyżeczka herbaty matcha
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 1 jajko
- Kilka kostek białej czekolady
Przygotowanie:
Suche składniki wsypać do kubka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Czekoladę połamać na drobne kawałki i dodać do ciasta, zamieszać by równomiernie się w nim rozmieściły. Kubek wstawić na 1-2 minuty (w zależności od mocy kuchenki) na maksymalną moc do mikrofalówki. Odczekać chwilę, aż ciasto lekko przestygnie, jeść łyżką ciepłe by grudki czekolady były wciąż rozpuszczone.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Oznaczenie procesów jakim poddano liście
Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście B Broken herbata[...]
mar
Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]
kwi
Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady
Karkade - to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie[...]
sty
Moja Bombilla zatyka się! Porady
Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]
cze
Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)
Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]
sie
Kalorie w świątecznej herbacie
Herbata na święta, herbata na zimę. Zdecydowanie przepraszamy się z gorącym kubkiem, nawet jeśli zaniedbywaliśmy[...]
gru
Zielona kawa: parzenie zielonej kawy
Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej[...]
sie
Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno
Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]
sie