Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób możemy podzielić je na dwie kategorie: klient otrzymuje gotowy napar zaparzony przez obsługę lub zestaw wymagający uwagi od klienta. Ten drugi to najczęściej pakiet “zrób to sam”, czyli naczynie pełne wrzątku, torebka i pokrywka. W lepszym przypadku trafimy na czajnik pełny doparzających się fusów wraz z informacją od obsługi, że należy wyjąć je po upływie odpowiedniego czasu. Bez względu na politykę firmy, warto zaopatrzyć się w naczynia, które umożliwią poprawne zaparzenie herbaty, dające esencjonalny, rozgrzewający i przede wszystkim smaczny napar.

Jak podawać herbatę? Zacznijmy od naczyń
Jeżeli stawiamy na czajnik i czarki lub małe filiżanki, pamiętajmy, aby wybrać taki z dużym sitkiem, w którym liście swobodnie mogą rozwinąć się podczas parzenia. Nie ma nic gorszego niż ogromny czajnik z mikroskopijnym sitkiem, którego dno często ledwo dotyka gorącą wodę, w której powinna parzyć się herbata. Dlatego czajnik nie powinien być zbyt wysoki, szukajmy raczej podłużnych rozwiązań. Dobrą praktyką będzie również spodek, na który można wyciągnąć sitko z fusami, aby herbata nie stała się gorzka.

Jak utrzymać temperaturę herbaty na dłużej?
Kubki i szklanki to dobra opcja, kiedy herbata zaparzona jest za barem, a jedynie dodatki zostały podane osobno. Duży kubek do herbaty kojarzy się z ciepłym napojem, dlatego warto pamiętać, aby wygrzać naczynie przed podaniem (przelanie herbaty do zimnego naczynia o grubych ściankach bardzo szybko ochłodzi herbatę). Na rynku dostępne są również szklanki o podwójnych ściankach, w których herbata nie parzy w dłonie i rewelacyjnie się prezentuje. Należy mieć jednak na uwadze, że szklanki będą się tłukły zdecydowanie częściej niż gruba ceramika.

Decydując się na podanie gotowego napoju, powinniśmy zaopatrzyć się w zaparzacz do herbaty, który możliwie najlepiej przefiltruje napar od liści. Tu nie ma znaczenia jego kształt, a objętość – powinna być wystarczająca dla rozwinięcia się liści. Tak naprawdę możemy zdecydować się na gęste sitko oraz dzbanek w którym luźno umieścimy liście, a następnie przecedzimy herbatę do naczynia podawanego na salę. Jeżeli zależy nam na efektownym podaniu herbaty, na rynku dostępny jest na przykład zaparzacz Tea Maker Magic II, który umożliwia zaparzenia herbaty do każdego naczynia, a jego działanie robi wrażenie na klientach.

Tekst powstał do czasopisma Sweets & Coffee
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela
Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]
2 Comments
mar
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Yerba Mate
Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato[...]
kwi
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Rooibosa domowym sposobem
Rooibos bardzo dobrze nawadnia nasz organizm, dlatego w lecie dobrze sobie zaparzyć to afrykańskie zioło,[...]
maj
Przepis na świąteczną herbatę z jabłkiem i rodzynkami
1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu[...]
gru
Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?
Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]
paź
Herbata na biegunkę. Pokrzywa na apetyt
Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach.[...]
gru
Herbata zielona Jeoncha Koreańska, opinie
Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną[...]
kwi
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj