Wielu z nas pamięta z dzieciństwa kogel-mogel, przygotowywany z surowego żółtka ubitego z cukrem. Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie – drugim, zaraz po Brazylii, największym eksporterze kawy. W relacjach turystów odwiedzających ten kraj, bardzo często powtarza się wspomnienie intensywnego słodkiego smaku kawy, spożywanej w wyjątkowej, egzotycznej scenerii. Wietnam to kraj, słynący z upraw robusty, która stanowi większość rocznej produkcji. Kawa jest tutaj bardzo istotną część życia mieszkańców i ekonomii państwa. Ponieważ Wietnamczycy lubują się w kawie o wysokiej intensywności, często doprowadzają ją do przeparzarzenia, stosując zbyt długi czas kontaktu zmielonych ziaren z wodą. Taki napar charakteryzuje się intensywną goryczą, którą następnie neutralizują dzięki dodaniu dużych ilości słodkiego mleka skondensowanego.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Święta to idealny czas, aby spróbować kawy w bardziej słodkim wydaniu. Jest to zarazem ciekawa forma wykorzystania jajek, które w tym okresie spożywane są pod wieloma postaciami.
Składniki do świątecznej kawy:
- 50g mleczka skondensowanego
- 1 żółtko jajka
- Intensywnie zaparzona kawa
Przepis na kawę z jajkiem:
Przed rozpoczęciem należy zdezynfekować jajko, wkładając je do gorącej wody na ok. 1 minutę. Rozbij skorupkę i oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj mleczko skondensowane i ubij przy pomocy miksera, na jasno żółtą gładką masę. Przygotuj intensywną kawę i przefiltruj, aby pozbyć się fusów. Wlej kawę do przeźroczystego naczynia i delikatnie uzupełnij masą z żółtka i mleczka skondensowanego. Przed wypiciem dokładnie wymieszaj całość.
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka
Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]
lut
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]
sie
Herbata zielona Pi Lo Chun
Pi Lo Chun znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun herbata zielona zaliczana[...]
lip
Tybetańska herbata. Maślana herbata po Tybetańsku, przepis na Butter Tea
Butter Tea to narodowy napój w Tybecie oraz wśród okolicznych ludów, składający się z wody,[...]
mar
Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji
W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]
1 Comment
paź
Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!
Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja![...]
kw.
Przepis na ciasto z zieloną herbatą Matcha
Do przygotowania ciasta z zieloną herbatą Matcha potrzebujemy: 300g białej czekolady, 300g masła, 300 g[...]
kw.
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]
kw.