Załóż konto, zbieraj punkty i wymieniaj na rabaty.

Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często i chętnie zastępujemy cukier. Mowa o miodzie czyli bardzo naturalnym i aromatycznym produkcie pszczoły miodnej. Miód używany i ceniony jest od niepamiętnych czasów, a znany jest znacznie dłużej niż cukier. Wiele osób przedkłada jego aromat nad pozbawiony zapachu biały cukier.

Czy miód jest dobrym słodzikiem?

Cukier biały, czyli sacharoza jest dwucukrem. Miód zawiera zaś osobno glukozę i fruktozę. Ta pierwsza, zdrowsza i nieco mniej słodka występuje w miodzie w nieco mniejszej ilości. Miód nie powinien być słodszy od czystego cukru, co łatwo zrozumieć ponieważ poza cukrem, który stanowi jego większość posiada on także inne składniki. Pułapka znajduje się tu w jego wadze. Miód jest mniej kaloryczny od cukru jeśli porównamy taką samą ich masę. Jest jednak cięższy, a to oznacza, że łyżeczka miodu waży więcej niż łyżeczka cukru.

Herbata honeybush Miodowo-Cynamonowy 50g
Herbata honeybush Miodowo-Cynamonowy 50g

Cukier w jakiejkolwiek postaci nie jest zdrowy i nie powinien być polecany. Miód jest zdecydowanie zdrowszy niż cukier, lecz objadanie się nim tak samo nie jest dobrym pomysłem ponieważ nie do końca można go postrzegać jako substytut cukru. Jest to raczej inna jego postać.

Miód posiada wiele zalet i prozdrowotnych zastosowań

  • Zawiera witaminy i minerały,
  • podnosi odporność,
  • zwalcza bakterie,
  • pomaga przy infekcjach i przeziębieniu,
  • poprawia pracę mózgu.
  • Występuje w wielu postaciach co pozwala dobrać ulubiony. Pszczoła, gdy pierwszy raz opuszcza ul zbiera nektar z kwiatu i do końca życia zbierać będzie tylko z tego gatunku, co pozwala tworzyć miody rzepakowe, lipowe, wrzosowe itd. Istnieje też miód ze spadzi.

Z miodem trzeba obchodzić się ostrożnie

  • Z uwagi na większą masę łatwo przesadzić z ilością i dostarczyć sobie jeszcze więcej cukru niż słodząc samym cukrem.
  • Użyty w wysokiej temperaturze, w wypiekach czy w gorącej herbacie traci swe właściwości prozdrowotne i cieszyć możemy się jedynie jego aromatem i słodyczą.
  • Powinien być odpowiednio przechowywany, z wiekiem twardnieje, szkodzi mu też światło słoneczne, a najlepsza temperatura do jego przechowania nie przekracza 10 stopni Celsjusza.
  • Może wywołać alergię u osób uczulonych na pyłki.
  • Nie poleca się go także małym dzieciom.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ziołowa mieszanka. Herbata złodziei

Skąd popularność olejku złodziei? Jest to spowodowane intensywnymi właściwościami dezynfekującymi. Obecna jego wersja zawiera w[...]

Kiszone cytryny do herbaty, przepis

Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]

Herbaciarnia Assam Bielsko-Biała

Herbaciarnia Assam Bielsko-Biała dane kontaktowe: telefon: 502 488 747, adres: Bielsko-Biała, Rynek 26 (Plac ZWM)

Herbata Asam (Assam)

Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często[...]

Yerba mate Aguantadora. Przegląd marek yerba mate

Na pytanie o to, czym jest dla Argentyńczyka yerba matę Cristha Arnzten odpowiada, że mate[...]

Przepis na herbatę na lato. Pyszne smoothie z zieloną herbatą i ananasem. Ananacha

Do przygotowania zdrowego i energetycznego smoothie z herbatą będziemy potrzebowali: ananasa (najlepiej świeży, ale może[...]

Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach

Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]

Herbata w Turcji. Turecka herbata

Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.