ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Irańczycy lubią herbatę słodką i mocną. Podobną do tej, jaką piją się w Turcji. W powszechnym użyciu są także samowary, które są wręcz narodowym sposobem parzenia herbaty w sąsiadującym z Iranem, Azerbejdżanie.

Iran jest krajem muzułmańskim, a po rewolucji Islamskiej kieruje się prawem szariatu. Ma to oczywisty związek z herbatą, ponieważ nowe prawo, wprowadzone na przełomie lat 70 i 80 ubiegłego wieku zakazywało między innymi picia alkoholu. Dotąd wino pełniło ważną funkcję w życiu Irańczyków i musiało zostać czymś zastąpione. Najpierw sięgnięto po kawę, a potem po herbatę, która była tu już dobrze znana od niepamiętnych czasów. Wynika to z faktu, że przebiega tędy słynny szlak jedwabny, którym transportowano do Europy nie tylko jedwab ale też inne towary, w tym herbatę.

Ciekawostką jest fakt, że czarną herbatę przygotowuje się także często już posłodzoną i bywa, że podaje się ją w postaci dwuwarstwowego napoju. Parzenie w samowarze jak i w stylu tureckim polega na rozcieńczeniu esencji herbacianej wrzątkiem. Wlewając do szklanki najpierw wrzątek ze sporą ilością cukru, a następnie herbatę możemy uzyskać niemieszające się od razu warstwy.

Co do upraw herbaty w samym kraju zauważyć trzeba, że kupcy Irańscy sprowadzali herbatę z Indii i to tam pod koniec XIX wieku wybrał się Kahef Al Saltaneh z misją ambasadora. Sprowadził on pierwsze 3000 nasion do kraju i już po paru latach w regionie Lahijan nad morzem Kaspijskim, szumiały herbaciane krzewy. Jego plan udał się dzięki podstępowi, ponieważ w tamtych czasach Brytyjczycy zazdrośnie strzegli sekretów produkcji herbaty. Kahef Al Saltaneh znał jednak biegle język francuski i udając francuskiego robotnika zaangażował się do pracy na brytyjskiej plantacji. W ten sposób nie tylko wszystkiego się dowiedział, ale też zdobył nasiona.

W latach trzydziestych powstała pierwsza fabryka. Przemysł herbaciany szybko się rozwijał lecz na początku XXI wieku przeżył kryzys co doprowadziło do zamknięcia wielu plantacji i znacznej redukcji produkcji.

Obecnie produkuje się w Iranie głównie herbatę czarną oraz na niedużą skalę także zieloną.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na Herbatę po Śląsku. Ślōnski Tyj

Jak zrobić herbatę po śląsku? Przepis jest prosty. Do gorącej wody wrzucamy herbatę i podgrzewamy[...]

Latte art – wzory krok po kroku: tulipan

Aby wykonać latte art tulipan, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Prosty sposób jak poprawić smak kawy!

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]

Herbata rozpuszczalna granulowana – jak powstaje? Czy jest zdrowa?

Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej? W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie[...]

Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami

Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]

Czy można pić herbatę podczas karmienia piersią?

Do mleka matki przedostaje się nie więcej niż 1% spożytej kofeiny. Niestety niektóre źródła mówią[...]

Bombilla: Yerba Mate

Bombilla jest to przypominająca łyżkę rurka do picia yerba mate. Istotą działania bombilli jest filtrowanie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.