Co to jest yerba mate?
Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego między Paragwaj, Urugwaj, Brazylię i Argentynę. Mate to roślina tropikalna z rodziny ostrokrzewów z jej liści przygotowuje się tradycyjny napój o tej samej nazwie.
Jaka jest historia yerba mate?
Biały człowiek zetknął się z yerba mate po raz pierwszy w czasie kolonizacji Ameryki Południowej, do Europy sprowadzili ją Jezuici, którzy nawracali Indian na wiarę Chrześcijańską. Również oni promowali jej spożycie w Europie i w XVI w dorobili się pokaźnych majątków właśnie na jej produkcji głównie dlatego, że mate jako roślina półdzika była możliwa do uprawy wyłącznie w regionie swojego naturalnego występowania.

Dlaczego się pije yerba mate?
Przede wszystkim yerba mate jest niezwykle bogata w kofeinę, która w dodatku wchłania się inaczej niż kofeina w kawie dzięki czemu zapewnia zdrowsze i bardziej długotrwałe pobudzenie. Ponadto zawiera teofilinę oraz teobrominę, które poprawiają ukrwienie mózgu oraz dobrze wpływają na układ krwionośny. Liczne przeciwutleniacze natomiast sprawiają, że yerba mate spowalnia procesy starzenia oraz zmniejsza stres oksydacyjny i działa przeciwnowotworowo. Jest mniej obciążająca dla naszego ciała niż kawa ponieważ nie powoduje choroby wrzodowej oraz nie uzależnia. Ważnym jej działaniem jest również zdolność do spowalniania opróżniania żołądka dzięki czemu dłużej jesteśmy syci i w czasie diety nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Yerba mate zawiera również saponiny, co jest rzadkością, dzięki czemu ma właściwości odkażające.

Jak się pije yerba mate?
Do przygotowania mate niezbędne jest matero i bombilla. Matero to tradycyjne naczynie wykonane z tykwy, a właściwie z dzbaniwa kalebasowego lub z drewna. Bombilla zaś to specjalna rurka zaopatrzona na dole w filtr dzięki czemu możemy pić napar bez konieczności oddzielania fusów. Tak właśnie przygotowuje się tradycyjnie mate, pozostawiając fusy w naparze. Po wypiciu dolewa się ciepłej wody najczęściej z termosu, który towarzyszy wszędzie mieszkańcom krajów Ameryki Południowej. Yerba mate nie powinna być zalewana wrzątkiem lecz wodą w temperaturze maksymalnie 80 stopni Celsjusza tak jak zielona herbata.
Jakie są rodzaje yerba mate?
Przede wszystkim wyróżnić należy dwie wersje: elaborada – czyli zwykła mate zawierająca i listki i łodyżki oraz wersja mocniejsza czyli despalada, która łodyżek nie zawiera. Ponadto spotkać można mate paloną czyli czarną, która posiada nieco mniej cierpki posmak zbliżony do kawy zbożowej. Jest także uboższa w kofeinę. Poza tym mamy na rynku szereg yerba mate aromatyzowanych ziołami lub owocami albo jednym i drugim. W Ameryce Południowej popularna jest mieszanka z miętą lub ze stewią co znacznie osładza dość cierpki napar.

Jak można przygotować yerba mate?
Jest kilka tradycyjnych sposobów. Można po za zwykłym parzeniem spotkać mate parzoną jak herbata czyli podawaną bez fusów w czajniczku. Jest ona jednak zdecydowanie słabsza. Poza tym można przygotować wersję na zimno z kostkami lodu. Taka mate nosi nazwę terere. Spotykana jest także wersja gdzie woda jest zastąpiona innymi napojami. Mamy zatem mate z sokiem owocowym, mlekiem a nawet piwem.

Czy yerba mate jest popularna?
Zdecydowanie yerba mate przeżywa renesans zwłaszcza w Polsce dzięki działalności znanych podróżników, który promują jej picie. W świecie celebrytów jest także sporo osób, które pijają mate. Nie chodzi tylko o znanych brazylijskich piłkarzy ale także o gwiazdy filmowe takie jak Meg Ryan, Johny Deep czy Vigo Mortensen. Często z yerba mate można zobaczyć również papieża Franciszka I.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy
Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]
lip
Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł
Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie[...]
maj
Bombilla: Yerba Mate
Bombilla jest to przypominająca łyżkę rurka do picia yerba mate. Istotą działania bombilli jest filtrowanie[...]
lip
Herbata w Turcji. Turecka herbata
Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]
kw.
Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety
Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na[...]
paź
Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?
Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe[...]
sie
Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)
Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]
sie
Koła smaku opisujące herbatę
Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]
wrz