W okresie zimowym wielu z nas sięga po rozgrzewającą gorącą herbatę. Pojawia się tutaj pytanie, czy picie zbyt ciepłej herbaty jest zdrowe, czy może jednak powinniśmy pozwolić jej nieco przestygnąć. Pytanie to postawili sobie także naukowcy. Obawy wiążą się tutaj z możliwością zachorowania na niektóre z nowotworów przełyku. Są one związane między innymi z poparzeniem i mikrouszkodzeniami błon przełyku przez zbyt gorące napoje.

Przebadano sporą grupę, bo ponad 50 tysięcy mieszkańców Iranu, którzy byli obserwowani przez dziesięć lat. Były to osoby pijące duże ilości herbaty każdego dnia – ponad 700 ml. Sprawdzano w trakcie badania nawyki związane z herbatą u badanych osób, przyjmując za próg graniczny temperaturę napoju 60 st.C.

Badanie miało na celu sprawdzenie, czy wysoka temperatura napoju ma związek z ryzykiem zachorowania na nowotwory przełyku. Rezultaty badań nie okazały się zbyt optymistyczne, ponieważ dowodzą, że osoby pijące conajmniej 700 ml gorącej herbaty dziennie, czyli takiej, której temperatura jest wyższa od 60 st.C. wykazują aż 90% wzrost ryzyka zachorowań na nowotwór przełyku.

Elegancki termometr do herbaty
Elegancki termometr do herbaty

Analogiczne badania nawyków herbacianych wzięły pod uwagę czas jaki upływa od nalania świeżo zaparzonej herbaty do momentu wypicia. Osoby z największym ryzykiem chorób nowotworowych przełyku wypijały swoją herbatę w czasie mniejszym niż 2 minuty od nalania. Oczywiście sprawa nie dotyczy jedynie herbaty, ale wszelkich napojów pijanych na gorąco w tym także kawy i yerba mate.

Temat ten podjęto także w Chinach, gdzie z wyników badań, tym razem skupiających się na nowotworach żołądka, określono, że spożywanie herbaty zielonej, zwłaszcza przestudzonej, czyli nie pitej bezpośrednio po zaparzeniu, ma działanie ochronne. Ryzyko zachorowania na nowotwory żołądka spadało wraz ze wzrostem ilości pitej zielonej herbaty w ciągu dnia oraz spadkiem jej temperatury.

Co do nowotworów przełyku, również Chińczycy dowiedli, że pijana regularnie zielona herbata obniża ryzyko zachorowania w grupie osób szczególnie na nie narażonych.

Jaka zatem powinna być temperatura naszej herbaty, abyśmy mogli bez obaw ją pić? Co oznacza, że nasza herbata jest zbyt gorąca?

Oczywiście możemy za każdym razem używać termometru i mierzyć jej temperaturę, aby upewnić się, że nie przekracza zalecanych 65 st.C. Okazuje się jednak, że naukowcy także na tym polu śpieszą nam z pomocą. Przeprowadzono specjalne badania sensoryczne dolewając badanym osobom gorącej do zimnej kawy, podnosząc w ten sposób temperaturę ich napoju. W ten sposób określono temperaturę średnią, w której kawa była zbyt gorąca dla badanych, znaleziono tym samym temperaturę, którą określono jako najlepszą.

Zbyt ciepła kawa miała średnio 67 st. C. Preferowana temperatura wynosiła 63 st.C. Wynika z tego, że wolimy, by nasze napoje były gorące, blisko granicznej temperatury, w której napój nas parzy. Jak widać najlepsza dla nas temperatura jest niebezpiecznie blisko tej, którą określa się już jako niebezpieczną, ta z kolei jest niższa niż określana przez nas sensorycznie jako za wysoka.

Warto zatem choć raz zmierzyć temperaturę naszej codziennej herbaty, by sprawdzić jaka smakuje nam najbardziej i czy aby nie jest zbyt ciepła. Najprościej jednak powiedzieć, że jeśli uważamy temperaturę napoju za odpowiednią do picia lub nieco chłodniejszą, to najprawdopodobniej jest ona także bezpieczna dla naszego zdrowia.

Co do herbaty zielonej parzonej zgodnie ze sztuką, można praktycznie przyjąć, że wlana do zimnej czarki czy kubka po zaparzeniu, od razu ma właściwą temperaturę. Warto zwrócić uwagę na temperaturę herbaty zwłaszcza teraz, gdy często parzymy sobie kubek gorącej herbaty dla rozgrzania.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Po więcej szczegółów zapraszamy do: A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma Farhad Islami, Hossein Poustchi, Akram Pourshams, Masoud Khoshnia, Abdolsamad, Gharavi, Farin Kamangar, Sanford M Dawsey , Christian C Abnet, Paul Brennan, Mahdi, Sheikh, Masoud Sotoudeh, Arash Nikmanesh, Shahin Merat, Arash Etemadi, Siavosh Nasseri Moghaddam, Paul D Pharoah, Bruce A Ponder, Nicholas E Day, Ahmedin Jemal, Paolo Boffetta, Reza Malekzadeh, Tea drinking habits and oesophageal cancer in a high risk area in northern Iran: population based case-control study Farhad Islami, Akram Pourshams, Dariush Nasrollahzadeh, Farin Kamangar, Saman Fahimi, Ramin Shakeri, Behnoush Abedi-Ardekani, Shahin Merat, Homayoon Vahedi, Shahryar, Semnani, Christian C Abnet, Paul Brennan, Henrik Møller, Farrokh Saidi, Sanford M Dawsey, Reza Malekzadeh, Paolo Boffetta, High-temperature beverages and foods and esophageal cancer risk–a systematic review, Farhad Islami, Paolo Boffetta, Jian-Song Ren, Leah Pedoeim, Dara Khatib, Farin Kamangar, A case-control study of stomach cancer in relation to Camellia sinensis in China Yue Wang, Hong Duan, Helen Yang, Diet habits, alcohol drinking, tobacco smoking, green tea drinking, and the risk of esophageal squamous cell carcinoma in the Chinese population Jian Ming Wang, Biao Xu, Jian Yu Rao, Hong Bing Shen, Heng Chuan Xue, Qing Wu Jiang, What Temperature of Coffee Exceeds the Pain Threshold? Pilot Study of a Sensory Analysis Method as Basis for Cancer Risk Assessment, Julia Dirler, Gertrud Winkler, and Dirk W. Lachenmeier

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.