ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba mate Latte można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki napój świetnie smakuje jako zamiennik Caffe Latte (kawa z dużą ilością mleka). Polecamy przygotować go na zielonej Yerba mate, chociaż dobrze smakuje również na prażonej. Do przygotowania Yerba mate z mlekiem będziemy potrzebowali:

  • 10 gramów Yerba mate
  • 200 ml mleka
  • cukier lub syrop trzcinowy do posłodzenia
  • spieniacz do mleka
  • French Press do przygotowania shota z Yerba mate

1. We French Pressie zalewamy 10 gramów Yerba mate 70 ml ciepłej wody.

Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem
Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem

2. Do mleka dodajemy cukier lub syrop trzcinowy i całość spieniamy.

Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem
Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem

3. Kiedy Yerba mate się zaparzy (po około 5-7 minutach), odcedzamy napar. W ten sposób otrzymaliśmy bardzo mocny shot z Yerba mate, który świetnie nas pobudzi.

Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem
Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiemczajnikowy

4. Spienione mleko przelewamy do szklanki i powoli dolewamy shota z Yerba mate. Piękne warstwowe Mate Latte gotowe! Przed wypicie najlepiej wymieszać Yerba mate z mleczkiem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013

Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było!

Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy

Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]

Dobry młynek do kawy. Młynek żarnowy?

Czy warto mielić kawę w domu? Młynki przestały być nam potrzebne wraz z popularyzacją zmielonej[...]

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]

Ciśnieniowe parzenie herbaty

Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]

Kto wymyślił herbatę w torebkach?

Kto wynalazł herbatę w torebkach? Jak zwykle w takich sytuacjach: sukces ma wielu ojców. Nie[...]

Test herbaty McCafe z McDonald’s, opinie

Przetestowaliśmy sześć herbat z McCafe McDonald's. Pod lupę wzięliśmy: czarną herbatę Earl Grey, czarną herbatę[...]

Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.