ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Polifenole w yerba mate występują niezwykle obficie. Naukowcom udało się dowieść, że jest ich więcej niż w zielonej herbacie. Mogą stanowić 35% suchej masy liściowej. Nie może jednak pozostać niezauważony fakt, że mate przyrządza się ze znacznie większej dozy, niż herbatę. Dzięki temu napar pijemy bardziej stężony, a tym samym zawierający więcej substancji rozpuszczonych w wodzie.

Kwas chlorogenowy

Ogólna kompozycja polifenoli w ostrokrzewie paragwajskim i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile w herbacie najbardziej „agresywnym” przeciwutleniaczem jest EGCG, o tyle w mate chodzi przede wszystkim o kwas chlorogenowy, czyli CGA. CGA udało się wyekstrahować aż 92 mg na 1 gram suszu. Tutaj również mate może popisać się wyjątkowo dużą zawartością tego przeciwutleniacza na tle konkurencji, ponieważ za najbogatsze źródło kwasu chlorogenowego uważa się powszechnie zieloną kawę. Niepalone ziarna kawy mogą zawierać nawet 60 mg tej substancji na każdy 1 gram ziaren. Jak widać yerba mate wyprzedza kawę o 30%.

Yerba mate chimarrao brazylijska 100g organiczna
Yerba mate chimarrao brazylijska 100g organiczna

Kwas chlorogenowy to silny przeciwutleniacz, który skutecznie redukuje stres oksydacyjny, czyli stan nagromadzenia dużej ilości wolnych rodników w ciele. Wolne rodniki to reaktywne cząsteczki tlenu, które mają dużą zdolność utleniania. Przeciwutleniacze to substancje, które neutralizują wolne rodniki, pozwalając się im utlenić. Dzięki czemu nasze komórki są chronione, co spowalnia starzenie się naszego ciała.

Kwas chlorogenowy ma również właściwości antynowotworowe. Nie tylko potrafi zabezpieczyć nas przed rozwojem komórek rakowych, ale także zmniejszyć już powstałe zmiany nowotworowe. Inną ciekawą cechą jest jego działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ma właściwości przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne. Działa stymulująco na układ nerwowy i obniża ciśnienie krwi.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcie główne: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Andrzejkowe Wróżby Herbaciane

Do wróżenia z fusów potrzebujemy zaparzoną herbatę… z fusami. Bierzemy filiżankę uszkiem, bo właśnie to[...]

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]

Herbata Che Thai Nguyen, opinie

Pierwsze parzenie uwalnia słodkawy aromat, który jest bardzo przyjemny i mógłbym wąchać same zalane liście[...]

1 Comments

Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste

Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub[...]

Jak wybrać dobrą matchę?

Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]

Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate

Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]

Jak zrobić bombille w domu, jak zrobić rurkę do picia Yerba Mate

Sposób na zrobienie bombilli ze słomki do napojów, gumki recepturki i pinezki jest bardzo prosty.[...]

Konkurs Blog Roku 2013

Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.