ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Akcesoria do Yerba Mate

Podczas wyboru matero warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech jakie są pożądane przy rożnych typach mate. Bombilla czyli filtrująca rurka do picia wykonana może być z przeróżnych materiałów, od tworzyw sztucznych, przez bambus i różne metale aż po srebro. Obecne często są zdobione pierścienie przy ustniku mające za zadanie dodatkowo chłodzić napar. Sam element filtrujący może mieć różny kształt już to kulek, już to walców już to łyżek. Do mate drobniejszych polecane są bombille przypominające łyżeczki albo płaskie dyski umieszczone pionowo. Taka bombilla nazywana jest bomba i często służy do drobno mielonej mate w typie chimarrao.

Naczynie do yerby również ma różną postać w zależności od zastosowania. Najbardziej oryginalne i tradycyjne powinny być wykonane z drewna, a konkretnie z palo Santo czyli świętego pnia. To zielone drewno ma właściwości antybakteryjne co poprawia walory zdrowotne naparu oraz pomaga zachować czystość samego naczynia. Naczynie do mate nazywane jest matero lub mate i taka jest ich ogólna nazwa. Wykonane z tykwy nazywają się kalebasą. Nie jest to dokładnie rzecz ujmując tykwa lecz podobna roślina występująca w Ameryce Południowej a nosząca nazwę dzbaniwo kalebasowe. Do wykonania matero służy tutaj skorupa owocu. Takie naczynie musi przed pierwszym użyciem przejść kurado czyli szereg czynności mających na celu usunięcie resztek miąższu z owocu. Matero przystosowane do picia terere czyli mate na zimno nazywane jest guampa i wykonane bywa z roku lub kopyta wołu. Coraz większą popularnością cieszą się także matera ceramiczne, których zaletą jest przystępna cena i łatwość używania oraz czyszczenia. Osoby nie przywiązujące wagi do tradycji piją jednak swoją yerbę z czegokolwiek ponieważ posiadając najważniejszą bombillę można zaparzyć mate w szklance lub zwykłym kubku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata dla Horeca

Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]

Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty

Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze[...]

Test herbaty Matcha: zielona herbata Moya Matcha, opinie

Przetestowaliśmy 3 produkty firmy Moya Matcha: Moya Matcha luksusowa, Moya Matcha tradycyjna, Moya Matcha codzienna.[...]

Termos na Yerba Mate, Yerbomos, dobry sposób na Mate w plenerze

Dziś chciałem Wam pokazać połączenie matero z termosem, czyli Yerbomos. Na dole mamy wielowarstwową ściankę,[...]

4 Comments

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości

Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to[...]

Natsume

Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest[...]

Kiedy należy pić wodę do kawy? Przed, po czy w trakcie espresso?

Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często[...]

Nice Tea by Fitella Black Tea Peach (FoodCare), opinie

Nice Tea to nowy produkt z linii Fitella (Gellwe). Produkty Fitella mają w zamyśle być[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.