Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często urasta do roli niewybaczalnego błędu. Taka postawa sprawia, że boimy się pytać o funkcję i genezę powstania tego gestu, aby nie wyjść na ignorantów, którzy nie zasługują na delektowanie się smakiem „prawdziwego espresso”. Zamawiając we Włoszech małą czarną kawę z ekspresu ciśnieniowego, możemy być pewni, że pojawi się ona w zestawie ze szklaneczką wody. Nie znajdziemy jednak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jakie jest jej prawidłowe zastosowanie oraz kiedy należy z niej skorzystać.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Przed wypiciem espresso:
Zdecydowana większość opowiada się za tezą, że wodę należy wypić tuż przed espresso, aby oczyścić kubki smakowe i przygotować żołądek na intensywną kawę, która nie powinna być spożywana na czczo. Skoro dodatkową wodę dostaniemy wyłącznie zamawiając espresso, taki pogląd sugeruje, że jest to kawa wymagającą szczególnego traktowania. Trudno zgodzić się z taką selekcją i brakiem konsekwencji w przypadku innych kaw. Dlaczego americano, cappuccino, kawa przelewowa, nie wymagają oczyszczania oczyszczania kubków smakowych? Intensywny smak i aromaty zamknięte w kilkudziesięciu mililitrach espresso, są wstanie tak silnie stymulować kubki smakowe, że wiele osób odczuwa konieczność popicia tej kawy natychmiast po jej spożyciu. Jeśli więc jej działanie jest w stanie zupełnie zawładnąć naszymi receptorami smakowymi, delikatne zroszenie kubków smakowych przed wypiciem kawy, wydaje się być jedynie gestem symbolicznym, niepotrzebnie usztywniającym atmosferę.

Podczas picia espresso:
Istnieje pogląd, że obecność wody w towarzystwie espresso, jest wynikiem odwadniających właściwości kawy. Nawet jeśli nie jest to powód, dla którego ten zwyczaj się pojawił się we Włoszech, to jest to argument, który warto wziąć pod uwagę. Spotyka się również poglądy, że espresso należy rozcieńczać wodą, by dłużej się nim cieszyć. Jest to jednak kawa stworzona po to, by można ją było wypić przy barze w kilku szybkich łykach i właśnie wtedy najlepiej smakuje.
Po wypiciu espresso:
Wysoka kleistość espresso i skondensowana forma, stanowi duże wyzwanie dla kondycji oraz zdrowia zębów. Jest to jeden z głównych powodów, dla których warto wziąć pod uwagę wypicie wody po spożyciu kawy.
Pomimo ścierania się poglądów i przekonywania każdej ze stron o słuszności swojej tezy, warto decyzję podjąć samemu, bez ulegania presjom. Na samym końcu znika wszystko i zostajesz tylko ty i filiżanka twojej ulubionej kawy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
76 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj
6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce
Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]
mar
Prowincja Yunnan: historia herbaty w Chinach
Dziś w Yunnanie herbaty typu Pu-Erh stanowią niemal połowę produkcji. Druga połowa zajęta jest przez[...]
maj
Nakhla Cardamon test, opinie
Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go[...]
maj
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Herbata Jaśminowa Smocza Perła Mo Li Long Zhu
Jedną z bardziej znanych jaśminowych herbat w Chinach jest słynna jaśminowa smocza perła, czyli Mo[...]
lut
6 zasad jak prawidłowo przechowywać herbatę
Przechowywanie herbaty naprawdę może być bardzo proste. Jeśli trzymasz ją w hermetycznym pojemniku, który stoi[...]
kwi
Najpopularniejsze chińskie herbaty z prowincji Anhui
Oto kilka propozycji ze słynnej prowincji Anhui, które każdy herbaciarz powinien znać. Produkcja herbaty w[...]
sie