ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie jej kilka razy w tygodniu), które mamy w nawyku przez ponad 6 lat (około 10 g zaparzonych liści dziennie) może mieć działanie ochronne przed sztywnością tętnic.

Badanie dotyczące długotrwałego spożywania herbaty

W badaniu wzięło udział 5006 osób w wieku 40-75 lat, w tym 1564 dorosłych, którzy spożywali herbatę przynajmniej jeden raz w tygodniu. Prędkości fali tętna (PWV) była najniższa wśród osób, które spożywały herbatę przez ponad 10 lat. W porównaniu do trzech grup, które:

  • nie miały w zwyczaju pić herbaty,
  • piły herbatę od 1 do 5 lat,
  • piły herbatę od 6 do 10 lat.
Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym
Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Wyniki badań

Najniższe wyniki uzyskały osoby, które spożywały 10-20 i więcej niż 20 g herbaty na dzień. Sztywnienie tętnic jest jednym z kluczowych czynników podwyższających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Wpływ herbaty na tętnice może być związany z reakcjami chemicznymi w komórkach śródbłonka tętnic, które wywołują katechiny. Katechiny mogą uwalniać podtlenek azotu, dzięki czemu tętnice są bardziej elastyczne.

Fot. Jadwiga Janowska
Źródła:marinex.com.pl/Kwasy-Omega-3-zmniejszaja-sztywnosc-tetnic-+tetnice-biocardine-cholesterol+182, tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2015.1058197?journalCode=uacn20&

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

Herbata po rosyjsku

Historia herbaty w Rosji jest dłuższa niż zachodniej Europie. Pierwszy kontakt Rosjan z herbatą miał[...]

4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]

Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar[...]

Śmiertelna dawka kofeiny? 2 tygodnie pił 7 kaw dziennie

Adam przetestował na sobie duże codzienne dawki kofeiny z kawy. Przez pierwsze 2 tygodnie pił[...]

Herbata a palenie papierosów. Zielona herbata dla palaczy tytoniu

Przeprowadzone w ostatnich latach badania nad wpływem zielonej herbaty na ryzyko zachorowania na raka płuc[...]

Ile razy można parzyć Hibiskus?

Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]

Zwiastun: Czajnikowy Kocha Gotować

Już wkrótce na kanale Kocham Gotować, który prowadzi Piotr Ogiński, znajdziecie odcinek: Jak zrobić owocowe[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.