ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego „cold brew” coraz popularniejsze wśród kawoszy, chociaż tak naprawdę to herbata znacznie wcześniej polubiła moczenie się w zimnej wodzie. Zimnoparzeniowe herbaty to pyszne i łatwe w przygotowaniu wariacje na temat dobrze znanych nam gatunków herbaty. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego sposobu to poniżej podaję kilka powodów, które powinny was przekonać:

4 powody, żeby parzyć herbatę na zimno (cold brew)

  1. Zimnej parzenie uwalnia z herbacianych liści znacznie mniej katechin i kofeiny.  Smak takiej herbaty z znacznie delikatniejszy, słodszy i gładszy. Zimna woda wyciąga z herbaty zupełnie inny balans smakowy, znacznie mniej goryczy.
  2. Zupełnie nie angażują jakiegokolwiek ciepła! Nie musicie stać na gotującą się wodą i studzić już zaparzonej! Zalewacie zimną i wrzucacie do lodówki! Prościej niż pójść do sklepu po butelkowane pseudo „ice tea„.
  3. Całkowicie nowy sposób na wasze stare, dobre herbaty. Może się okazać, że dobry wysłużony earl grey czy ulubiona zielona zaskoczą was zupełnie inną paletą smakową.
  4. I chyba najważniejsze są łatwe do przygotowania! I to bardzo!

Jak parzyć na zimno herbatę?

  • Wyczyśćcie dobrze dzbanek.
  • Wrzućcie do środka herbatę (1,5x więcej niż zwykle dajecie na taką ilość wody)
  • Wlejcie zimną wodę i przykryjcie.
  • W zależności od rodzaju herbaty trzymajcie w lodówce od 4 do nawet 10 godzin (mniej czasu potrzebuje biała herbata, zielona herbata i mniej  zwinięte oolongi, więcej czasu zaś potrzebują bardziej zwinięte oolongi, czarna herbata, większość herbata pu-erh, rooibos czy herbaty ziołowe).
  • Przecedzić i siorbać!  Prościej się już nie da.

Regularnie będziemy Wam podrzucać konkretne przepisy i patenty „zimnoparzeniowe”. Zachęcamy do próbowania w domu i chwalcię się jak Wam wychodzi!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Prowincja Anhui: historia herbaty w Chinach

Anhui to prowincja we wschodnich Chinach znajdująca się w dorzeczu Jangcy i Żółtej Rzeki, cechująca[...]

Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka

Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]

Herbata na potencję. Catuaba działanie

Cautaba pochodząca z Ameryki Południowej jest od wieków znana jako bardzo silny afrodyzjak i lek[...]

Yerba mate tostada

Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]

Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?

Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach.[...]

Pierwsza Filiżanka Herbaty w Polsce

Historia herbaty w Polsce związana jest ściśle z postacią Ludwiki Marii Gonzagi, królowej Polski. W[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Amanda

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Amanda. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.