ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbaciane tańce, czyli jak dziewczyna zmienia się w kobietę

Na początku ubiegłego wieku modne wśród wyższych sfer stało się urządzanie imprez przy herbacie. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że to wielkie przedsięwzięcie przypominało bardziej weselny bankiet niż typową popołudniową herbatkę.

Sporo informacji jak ma być przygotowana herbaciana impreza, znajdujemy w podręczniku do etykiety autorstwa Emily Post. Nie ulega wątpliwości, że wyższa klasa zarówno starego jak i nowego kontynentu, cechowała się doskonałymi manierami. Całe przyjęcie również musiało być zorganizowane i przeprowadzone z zachowaniem najlepszych zasad bon-tonu.

Herbata z tańcami jest imprezą towarzyską, która nie odbywa się zwykle w domu. Chyba, że jest dość duży.

Okoliczność taka służy zwykle przedstawieniu dorastającej córki. Zostaje ona wprowadzona do towarzystwa jako młoda dama. Musi się zaprezentować jak najlepiej, ponieważ odtąd brana będzie pod uwagę przy ewentualnym kojarzeniu par. Będzie również osobiście zapraszana na inne oficjalne wydarzenia i bale. Dotąd jako dorastająca panienka nie mogła liczyć, że ktoś ją gdzieś zaprosi, ponieważ traktowana była jak dziecko.

Nie dziwi więc fakt, że dla wielu młodych dziewcząt z wyższych sfer, herbata z tańcami to wielkie wydarzenie. Same zaproszenia na takie tańce nie pozostawiały wątpliwości, jaka jest okazja ich organizacji.

Jak wygląda sama impreza taneczno-herbaciana?

Przy organizacji herbaty z tańcami należy wynająć orkiestrę, a następnie ją… schować, czyli przygotować miejsce dla orkiestry tak zlokalizowane, żeby zupełnie nie rzucała się w oczy. Wśród wystroju powinny znajdować się girlandy i bukiety kwiatów. Ozdób musi być wystarczająco dużo, aby sala nie sprawiała wrażenia ubogiej.

Sam dobór sali musi być dostosowany do ilości zaproszonych osób. Zbyt duża sala i nieliczni goście sprawiają wrażenie, że coś poszło nie tak: że część gości nie dotarła. Zbyt ciasne miejsce natomiast sprawia, że nie sposób wygodnie tańczyć. Zasłony w oknach powinny być opuszczone, jeśli impreza odbywa się wieczorem. Sala musi także być w pełni oświetlona. Zadbać należy o służącego otwierającego drzwi podjeżdżających dorożek oraz kolejnego odźwiernego, który otwiera drzwi gościom nim zdążą zadzwonić.

W dobrym tonie jest także zatrudnienie spikera, który zapowiada na głos wchodzących gości z imienia i nazwiska oraz z tytułu. Nowo wprowadzaną do towarzystwa pannę zwykle asystowała jej matka. Obie trzymały się blisko wejścia, gdzie młoda dama była przedstawiana.

Gdy wszyscy już się zgromadzili, rozpoczynały się tańce, które zwykle poprzedzała wprowadzana do towarzystwa dziewczyna.

I tutaj właśnie tutaj pojawia się herbata.

Do picia serwowane mogą być jedynie: herbata, bulion i czekolada. Do jedzenia natomiast: chleb i ciastka. Niedopuszczalne są potrawy gorące, kanapki ani nawet ciasto krojone. Nie może także być alkoholu. W rogu sali znajdować się może stół z lemoniadą lub sokami dla spragnionych po tańcu. Etykieta zaleca, żeby czekolada znajdowała się już w filiżankach ozdobiona na wierzchu bitą śmietaną. Taka powinna być roznoszona wśród gości na tacy przez służbę. Herbata natomiast również powinna być nalewana do filiżanek przez służących, ale goście sami częstują się do niej cukrem, mlekiem i cytryną. Impreza ma charakter stojący, ale należy w pobliżu stołu przygotować kilka krzeseł, żeby goście mogli w razie potrzeby przysiąść na chwilę.

Jak widać jest to dość specyficzne połączenie balu z popołudniową herbatką. Atmosfera jest zarazem oficjalna i swobodna. Są tańce i muzyka, ale nie ma wykwintnych potraw i alkoholi. Wszystko po to by młoda dama mogła się pokazać i zadebiutować towarzysko zanim zaproszona zostanie na prawdziwy bal.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja

Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]

2 Comments

Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate

Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady

Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]

Żeń-szeń, herbata z żeń-szenia. Rozgrzewający afrodyzjak

Nazwa żeń-szeń pochodzi o chińskiego: renshen. Żeń-szeń to korzeń, roślina wieloletnia. Sam korzeń przypomina kształtem[...]

Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie

Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]

Herbaciarnia Czajnik Zabrze

Herbaciarnia Czajnik Zabrze kontaktowe: telefon: 509 257 519, adres: Zabrze ul. Świętej Barbary 18A (wejście[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Rooibosa domowym sposobem

Rooibos bardzo dobrze nawadnia nasz organizm, dlatego w lecie dobrze sobie zaparzyć to afrykańskie zioło,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.