ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest: Dominika (www.lemessoss.blogspot.com). Tekst powstał we współpracy z Klubem Polek na Obczyźnie

Cypr to kraj stojący pod znakiem kawy. Tak, jak w wiekszosci państw basenu morza Sródziemnego, kultura picia kawy jest bardzo silnie zakorzeniona. Herbata nie cieszy się popularnoscią, wielu cypryjczyków w ogóle jej nie pija, inni tylko podczas choroby lub dla rozgrzania  podczas zimniejszych miesięcy. Dlatego też na wyspie Afrodyty ciężko o dobre jakosciowo herbaty, najpopularniejsze są te w torebkach, marki Twinnings. Z drugiej strony zioła i herbatki ziołowe od pokoleń stosowane są na różnego rodzaju dolegliwosci.

Cypryjskie kawiarnie Kafenes

Żadna cypryjska miejscowosć nie może obejsć się bez tradycyjnej kawiarni kafenio. Lokale są zazwyczaj bardzo skromnie urządzone – jedno duże pomieszczenie wypełnione prostymi stołami i krzesłami, z kominkiem i telewizorem oraz miejscami do siedzenia na zewnątrz. Mimo, iż wyglądają niepozornie, uchodzą za najważniejsze miejsce w każdej wiosce. Kafeno to centralne miejsce spotkań, gdzie gromadzą się przyjaciele by poplotkować, podyskutować o polityce, pograć w Tavli (grecką wersję Backgammon) lub po prostu odpocząć przy filiżance kawy. Tradycyjne kawiarnie są domenom mężczyzn, kobiety spotykają się zazwyczaj w domach.

Kawa tradycyjna kypriakós kafés

Kawa po cypryjsku jest wyjątkowa i inna niż większość kaw serwowanych w Europie. Do jej parzenia urzywa się małych dzbanuszków z długą rączka, zwany mbrikia, które tradycyjnie wykonywane są z miedzi. Cypryjska kawa parzona jest ze świeżych ziaren kawy brazylijskiej.

Jak zrobić kawę po cypryjsku?

Na dwie łyżeczki sypanej kawy dodajemy jedną małą filiżankę wody, a następnie cukier, kiedy woda jest nadal zimna. Ilosć cukru zależy od tego, czy chcemy by nasza kawa była  słodka glykis (2 łyżeczki), średnia metrios (1 łyżeczka) lub niesłodzona sketos. Dzbanuszki mbrikia są podgrzewane na kuchence lub na małych tackach wypełnionych gorącym piaskiem, który rozprowadza ciepło bardziej płynnie i jednolicie. Po rozpuszczeniu cukru, kawa doprowadzana jest do wrzenia, tworząc na wierzchu kremową pianę znaną jako kaimaki. Kiedy pianka zaczyna bulgotać, to znak, że kawa jest gotowa i możemy dzbanuszek zdjąć z ognia.

Tradycyjnie cypryjską kawę zawsze podaje się w małych filiżankach w akompaniamencie szklanki zimnej wody. Jest to bardzo mocny napój, dlatego należy go sączyc powoli. Dużą popularnoscią cieszy się zwyczaj wróżenia z fusów. Osad, który został po wypicu kawy na dnie filiżanki należy zostawić do wyschnięcia, po czym można zgadywać, co oznaczją specyficzne formy i wzory oraz co czeka nas w przyszłosci.

Frappe na Cyprze

Kolejnym napojem kawowym, bez którego nie można obejsć się na Cyprze jest frappe,  czyli kawa na zimno. Pije je każdy, wszędzie, o każdej porze.  Frappe wywodzi się z Grecji, a Cypryjczycy jako „bliscy krewni” oczywiscie przyswoili sobie zwyczaj picia tego napitku.

Jak zrobić pyszne, orzeźwiające frappe:

Do zrobienia kawy na zimno używamy specjalnego frappe miksera, który może być albo wolnostojącym urządzeniem, albo małym ręcznycznym gadżetem. Do wysokiej szklanki sypiemy jedną lub dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, cukier (do smaku) i zalewamy małą ilośią zimnej wody. Następnie mieszamy wszystko mikserem do utworzenia gęstej piany. Do tego dodajemy zimną wodę i kostki lodu.  Można również zrobić frappe pół na pół z zimnym mlekiem, albo tylko z mlekiem, bez wody, wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Napój pijemy przez słomkę.

Zioła na Cyprze

Cypr słynął z ziół juz w czasach starożytnych. Ze względu na specyficzne położenie geograficzne, geologie oraz klimat, wyspa jest domem dla ponad 600 gatunków ziół. Cypryjskie oregano, rumianek czy mięta od wieków stanowią towar eksportowy.

Najpopularniejsze cypryjskie napary ziołowe:

Rumianek Hamomili – wywar z rumianku działa uspokajajaco, ułatwia zasypianie, a ponad to pomaga w dolegliwosciach układu pokarmowego.

Werbena Alouiza – herbatka z werbeny działa ponoć antydepresyjnie, jak równż może pomóc schódnąć.

Nagietek Kalendula – napar z nagietka jest idealną płukanką na ból i infekcje gardła, a jego picie wspomaga leczenie zapalenia pęcherza.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak wybrać dobrą matchę?

Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]

Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty

Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Łodzi? (odcinek 3)

Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Sheer Chai, Pink Tea, Herbata Kaszmirska, Różowa Herbata: przepis

Do przygotowania Herbaty po Kaszmirsku potrzebujemy: zieloną herbatę, sól (lub opcjonalnie cukier), sodę oczyszczoną, kardamon,[...]

Międzynarodowy dzień herbaty

Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy[...]

Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)

Zdjęcia otrzymaliśmy od naszego widza, Pana Marcina, który kilka tygodni odwiedził Munnar w Indiach. Dziękujemy[...]

Kalorie w świątecznej herbacie

Herbata na święta, herbata na zimę. Zdecydowanie przepraszamy się z gorącym kubkiem, nawet jeśli zaniedbywaliśmy[...]

Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka

Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka? 1. Gotujemy jajka na twardo 2.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.