Autorką tekstu jest: Dominika (www.lemessoss.blogspot.com). Tekst powstał we współpracy z Klubem Polek na Obczyźnie
Cypr to kraj stojący pod znakiem kawy. Tak, jak w wiekszosci państw basenu morza Sródziemnego, kultura picia kawy jest bardzo silnie zakorzeniona. Herbata nie cieszy się popularnoscią, wielu cypryjczyków w ogóle jej nie pija, inni tylko podczas choroby lub dla rozgrzania podczas zimniejszych miesięcy. Dlatego też na wyspie Afrodyty ciężko o dobre jakosciowo herbaty, najpopularniejsze są te w torebkach, marki Twinnings. Z drugiej strony zioła i herbatki ziołowe od pokoleń stosowane są na różnego rodzaju dolegliwosci.
Cypryjskie kawiarnie Kafenes
Żadna cypryjska miejscowosć nie może obejsć się bez tradycyjnej kawiarni kafenio. Lokale są zazwyczaj bardzo skromnie urządzone – jedno duże pomieszczenie wypełnione prostymi stołami i krzesłami, z kominkiem i telewizorem oraz miejscami do siedzenia na zewnątrz. Mimo, iż wyglądają niepozornie, uchodzą za najważniejsze miejsce w każdej wiosce. Kafeno to centralne miejsce spotkań, gdzie gromadzą się przyjaciele by poplotkować, podyskutować o polityce, pograć w Tavli (grecką wersję Backgammon) lub po prostu odpocząć przy filiżance kawy. Tradycyjne kawiarnie są domenom mężczyzn, kobiety spotykają się zazwyczaj w domach.
Kawa tradycyjna kypriakós kafés
Kawa po cypryjsku jest wyjątkowa i inna niż większość kaw serwowanych w Europie. Do jej parzenia urzywa się małych dzbanuszków z długą rączka, zwany mbrikia, które tradycyjnie wykonywane są z miedzi. Cypryjska kawa parzona jest ze świeżych ziaren kawy brazylijskiej.
Jak zrobić kawę po cypryjsku?
Na dwie łyżeczki sypanej kawy dodajemy jedną małą filiżankę wody, a następnie cukier, kiedy woda jest nadal zimna. Ilosć cukru zależy od tego, czy chcemy by nasza kawa była słodka glykis (2 łyżeczki), średnia metrios (1 łyżeczka) lub niesłodzona sketos. Dzbanuszki mbrikia są podgrzewane na kuchence lub na małych tackach wypełnionych gorącym piaskiem, który rozprowadza ciepło bardziej płynnie i jednolicie. Po rozpuszczeniu cukru, kawa doprowadzana jest do wrzenia, tworząc na wierzchu kremową pianę znaną jako kaimaki. Kiedy pianka zaczyna bulgotać, to znak, że kawa jest gotowa i możemy dzbanuszek zdjąć z ognia.
Tradycyjnie cypryjską kawę zawsze podaje się w małych filiżankach w akompaniamencie szklanki zimnej wody. Jest to bardzo mocny napój, dlatego należy go sączyc powoli. Dużą popularnoscią cieszy się zwyczaj wróżenia z fusów. Osad, który został po wypicu kawy na dnie filiżanki należy zostawić do wyschnięcia, po czym można zgadywać, co oznaczją specyficzne formy i wzory oraz co czeka nas w przyszłosci.
Frappe na Cyprze
Kolejnym napojem kawowym, bez którego nie można obejsć się na Cyprze jest frappe, czyli kawa na zimno. Pije je każdy, wszędzie, o każdej porze. Frappe wywodzi się z Grecji, a Cypryjczycy jako „bliscy krewni” oczywiscie przyswoili sobie zwyczaj picia tego napitku.
Jak zrobić pyszne, orzeźwiające frappe:
Do zrobienia kawy na zimno używamy specjalnego frappe miksera, który może być albo wolnostojącym urządzeniem, albo małym ręcznycznym gadżetem. Do wysokiej szklanki sypiemy jedną lub dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, cukier (do smaku) i zalewamy małą ilośią zimnej wody. Następnie mieszamy wszystko mikserem do utworzenia gęstej piany. Do tego dodajemy zimną wodę i kostki lodu. Można również zrobić frappe pół na pół z zimnym mlekiem, albo tylko z mlekiem, bez wody, wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Napój pijemy przez słomkę.
Zioła na Cyprze
Cypr słynął z ziół juz w czasach starożytnych. Ze względu na specyficzne położenie geograficzne, geologie oraz klimat, wyspa jest domem dla ponad 600 gatunków ziół. Cypryjskie oregano, rumianek czy mięta od wieków stanowią towar eksportowy.
Najpopularniejsze cypryjskie napary ziołowe:
Rumianek Hamomili – wywar z rumianku działa uspokajajaco, ułatwia zasypianie, a ponad to pomaga w dolegliwosciach układu pokarmowego.
Werbena Alouiza – herbatka z werbeny działa ponoć antydepresyjnie, jak równż może pomóc schódnąć.
Nagietek Kalendula – napar z nagietka jest idealną płukanką na ból i infekcje gardła, a jego picie wspomaga leczenie zapalenia pęcherza.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata w Anglii. Angielska herbata
Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]
wrz
Herbata nad Morzem Karaibskim. Co pije się w San Escobar?
W Meksyku oraz okolicznych krajach, czyli także w mitycznym San Escobar popularne są raczej napoje[...]
sty
Tea & Coffee World Cup 2016
Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]
kwi
Rodzaje Yerba Mate
Samą yerba mate można obecnie spotkać nie tylko w wielu markach ale również w wielu[...]
wrz
Herbata z liści kawy
Herbata z liści kawy to nie tylko nowy i modny napój. Historia tego naparu jest[...]
kwi
Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja
Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]
sty
Napar z konopi: parzenie, opinie
Konopie to dość kontrowersyjna roślina, która trafiła do nas z Azji. Obecnie najmocniej kojarzona jest[...]
kwi
Najlepsze organiczne herbaty. Najsmaczniejsze herbaty organiczne – ranking
Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy[...]
lis