ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Lu’an Gua Pian to chińska zielona herbata, która jest obecna na większości list słynnych chińskich herbat w tym w wielkiej dziesiątce chińskich herbat zawierającej ranking najlepszych herbat z Chin.

Pochodzenie herbaty Lu’an Gua Pian

Pochodzi z miasta Lu’an w prowincji Anhui. Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza nasiona melona z Lu’an. Określenie to nie odnosi się do jej smaku lecz do kształtu liści, które wydłużone i nieco owalne, przypominają pestki melona.

Nietypowe w tej herbacie jest zastosowanie, nie tak jak w większości herbat zielonych najmłodszych listków, lecz drugiego listka na łodyżce, który często ma usunięty główny nerw liściowy. Liście są także nieco podprażane. Proces produkcji poza tym nie odbiega znacząco od typowej obróbki liści, enzymy zawarte w komórkach liści odpowiedzialne za oksydacje są niszczone w procesie suchego podprażania. Produkcja odbywa się przy najlepszych gatunkach ręcznie. Dzięki wielkiemu doświadczeniu mistrz podprażający liście tej herbaty może odpowiednio przeprowadzić proces prażenia odpowiedzialny za unikalny aromat tej herbaty. Polega on w skrócie na podprażaniu liści w dwóch temperaturach z zastosowaniem odpowiednio długich przerw by liście ostygły. Do prażenia używa się wyłącznie węgla drzewnego.

Lu’an Gua Pian pochodzi z drugiego zbioru ponieważ drugi listek musi odpowiednio podrosnąć zatem nie można go pozyskać w czasie zbioru pierwszego. W połowie kwietnia zatem odbywa się zbiór gdzie pozyskuje się dla wygody cały wierzchołek pąkowy lecz potem oddziela się drugi liść, który służy do produkcji Lu’an Gua Pian. Pozostałe oczywiście nie są wyrzucane, produkuje się z nich poniekąd przy okazji inne herbaty naprzykła Chun Mee.

Herbata zielona Liu An Gua Pian
Herbata zielona Liu An Gua Pian

Historia herbaty Liu An Gua Pian

Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona z dynastii Tang i powstała w VIII wieku. W czasach dynastii Ming czyli w XIV i XV wieku herbata ta była uznana za jedną z najlepszych w Chinach i przypisywano jej właściwości pomagające chronić przed udarem słonecznym oraz leczyć jego objawy. Ponadto Lu’an Gua Pian miała poprawiać wzrok i regulować sen.

W późniejszych czasach herbata z Lu’an była częścią daniny dla dworu cesarskiego. Pojawia się ona w wielu tekstach z różnych okresów Państwa Chińskiego co pozwala sądzić, że była to herbata słynna i znana.

Pod koniec XX w Lu’an Gua Pian odznaczono licznymi nagrodami między innymi China Tea Award oraz China Food and Drink Award. Była też podarkiem dla prezydenta Nixona od premiera Chin. Od roku 2008 natomiast tajniki jej produkcji zaliczono do dziedzictwa kulturowego Chin.

Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można nuty świeżych kwiatów i bardzo roślinnego posmaku dającym wrażenie orzeźwienia i świeżości.

Może się na pierwszy rzut oka wydawać że to zwykła chińska herbata zielona lecz nie bez kozery cieszy się takim uznaniem od przeszło tysiąca lat. Pijąc czarkę Lu’an Gua Pian pamiętajmy, że wszystkie te lata rozwijania i udoskonalanie techniki produkcji odbijają się w tej herbacie, która od zbioru liści do pakowania gotowego produktu w ciągu 5-7 dni obróbki przechodzi około 260 procesów, których właściwe przeprowadzenie jest warunkiem uzyskania herbaty najwyższej jakości.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez[...]

1 Comments

Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie

Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]

Teh Tarik, czyli herbata po Malezyjsku

Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako "herbata ciągnięta". Co to oznacza? Chodzi tutaj o[...]

Herbata zielona Bancha

Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]

Najlepsza herbata na katar. Herbata zatkany nos

Kiedy mamy katar lub zatkany nos, polecamy naturalną i zdrową herbatę na bazie herbaty zielonej[...]

Zawartość kofeiny w herbacie, zawartość taniny w herbacie, tanina i kofeina w herbacie

Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej[...]

Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?

Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]

6 Comments

4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.