ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96°C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej herbaty. Co jednak, kiedy chcemy zaparzyć białą albo zieloną herbatę? Przeprowadziliśmy testy jak szybko stygnie świeżo zagotowana woda i poniżej przedstawiamy nasze wyniki.

Założenia:

  • zagotowaliśmy 1 litr wody w czajniku,
  • czajnik do gotowania wody został otwarty,
  • temperatura otoczenia wynosiła około 21°C
  • okno w kuchni były zamknięte, a promienie słoneczne nie padały bezpośrednio przez okno na czajnik.

Po jakim czasie woda w czajniku ma 60, 70, 75, 80, 85 i 90 stopni Celsjusza?

  • po 2 minutach temperautra wody wynosiła 90°C
  • po 4 minutach temperatura wody wynosiła 85°C
  • po 6 minutach temperatura wody wynosiła 80°C
  • po 8 minutach temperatura wody wynosiła 75°C
  • po 9 minutach temperatura wody wynosiła 70°C
  • po 14 minutach temperatura wody wynosiła 60°C
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

Przeprowadziliśmy dodatkowo test przelewania wody z naczynia do naczynia, żeby ochłodzić wodę. Zaczęliśmy od czajnika ze świeżo zagotowaną wodą i przelewaliśmy ją do trzech kolejnych naczyń. Wykonaliśmy 3 próby i wynik uśredniliśmy.

  • Z czajnika do pierwszego naczynia – strata temperatury – 3,4°C,
  • z pierwszego do drugiego naczynia – 6°C,
  • z drugiego do trzeciego naczynia – 8,5°C.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kiszone cytryny do herbaty, przepis

Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]

Teabomb. Cukrowa kula z herbatą w środku! #teabomb

Jeśli, tak jak my, użyjecie po prostu białego cukru to uzyskacie nieprzezroczystą i białą kulę,[...]

Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie

Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]

Herbata do sushi baru. Skąd wynikają błędy? Analiza problemu

Sushi bary najczęściej podają herbatę w żeliwnych czajnikach. Bronią się rękami i nogami przed lekką[...]

Konkurs Blog Roku 2013

Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]

Herbata jaśminowa

Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w[...]

Yerba Mate Selecta Miętowa, czyli Czajnikowy na WUD Silesia 2013

Tegorocznym tematem World Usability Day było zdrowie, dlatego pojawiliśmy się na WUD Silesia z Yerba[...]

Zielona herbata początkowo wydawała się ohydna, ale nie zniechęciłem się: pisze nasz czytelnik

Osobom zniechęconym radzę się nie poddawać. Jedna źle zaparzona herbata nie powinna budować naszego zdania[...]

2 komentarzy do “Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

  1. adi92 pisze:

    Muszę się nie zgodzić i częścią poradnika. Według moich pomiarów woda po zagotowaniu ma 100 stopni a żeby osiągneła 95 trzeba czekać 2 minuty. Do pomiarów używałem multimetru z termoparą i czajnika elektrycznego z 1l wody. Wydaje mi się że macie źle zkalibrowany termometr.
    Pozdrawiam :-D

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.