Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96°C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej herbaty. Co jednak, kiedy chcemy zaparzyć białą albo zieloną herbatę? Przeprowadziliśmy testy jak szybko stygnie świeżo zagotowana woda i poniżej przedstawiamy nasze wyniki.
Założenia:
- zagotowaliśmy 1 litr wody w czajniku,
- czajnik do gotowania wody został otwarty,
- temperatura otoczenia wynosiła około 21°C
- okno w kuchni były zamknięte, a promienie słoneczne nie padały bezpośrednio przez okno na czajnik.
Po jakim czasie woda w czajniku ma 60, 70, 75, 80, 85 i 90 stopni Celsjusza?
- po 2 minutach temperautra wody wynosiła 90°C
- po 4 minutach temperatura wody wynosiła 85°C
- po 6 minutach temperatura wody wynosiła 80°C
- po 8 minutach temperatura wody wynosiła 75°C
- po 9 minutach temperatura wody wynosiła 70°C
- po 14 minutach temperatura wody wynosiła 60°C
Przeprowadziliśmy dodatkowo test przelewania wody z naczynia do naczynia, żeby ochłodzić wodę. Zaczęliśmy od czajnika ze świeżo zagotowaną wodą i przelewaliśmy ją do trzech kolejnych naczyń. Wykonaliśmy 3 próby i wynik uśredniliśmy.
- Z czajnika do pierwszego naczynia – strata temperatury – 3,4°C,
- z pierwszego do drugiego naczynia – 6°C,
- z drugiego do trzeciego naczynia – 8,5°C.
Dziwne, gdy mam wodę 95 stopni w czajniku i przeleję do szklanego naczynia to temperatura wody spada odrazu do 78 stopni! Termometr mam od Was.
Muszę się nie zgodzić i częścią poradnika. Według moich pomiarów woda po zagotowaniu ma 100 stopni a żeby osiągneła 95 trzeba czekać 2 minuty. Do pomiarów używałem multimetru z termoparą i czajnika elektrycznego z 1l wody. Wydaje mi się że macie źle zkalibrowany termometr.
Pozdrawiam :-D