ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive’a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i jakości białej herbaty, znajdziemy 50 gramów Pai Mu Tana aromatyzowanego płatkami róży. Po sprawdzeniu opakowania okazuję się, że choć producent wymienia w składzie aromat, występuje on w ilości 0% (herbata biała 95%, płatki róży 5%, aromat).

Smak herbaty, pomimo zerwania z tego samego krzaczka zmienia się diametralnie w zależności od okresu zbioru, ilości światła, czy częstotliwości i siły opadów deszczu. Decydujący jest także sposób zbioru, czas transportu do faktorii i szybkość z jaką rozpocznie się przetwarzanie herbaty. Wszystkie te aspekty wpływają na jej cenę, która może wahać się nawet od kilku do 150 dolarów za za kg!

Pozwolę sobie tutaj uprzedzić fakty: ta mieszanka zdecydowanie jest warta właśnie kilku dolarów za kilogram!

Parzenie herbaty białej z płatkami róży

Zgodnie z zaleceniami, herbatę parzyłem przez nieco ponad minutę, wodą o temperaturze 95°C. Napar mocno pachnie plastikową różą. Po pierwszym zamoczeniu ust w czarce okazało się, że róża tak zdominowała herbatę, że wypicie jej z przyjemnością graniczy z cudem. Sztuczny aromat przykleił się do podniebienia i spowodował odruch wymiotny. Pokusiłem się nawet o posłodzenie (ostateczność!), ale szybko okazało się, że nadal produkt Bioactive’a nie nadaje się do picia.

Drugie parzenie herbaty białej z płatkami róży

Mimo natłoku tekstu na pudełku, nie znajdziemy tam informacji o kolejnych parzeniach. Ale przecież w 95% ta herbata składa się z Pai Mu Tana… Parzymy drugi raz!

…i niespodzianka! Aromat się wypłukał i drugi napar okazał się całkiem przyjemną białą herbatą z nutką róży. Nie jest to ideał, bo pomimo, że biała herbata jest teraz wyczuwalna to nadal smakiem nie przypomina tej z najwyższej półki. Smak jest płaski. Ot, zwykła aromatyzowana z płatkami róży – ale poprawna! Szkoda, że dopiero przy drugim naparze.

Producent/dystrybutor: Bioactive, obecnie Big-Active
Pochodzenie: Fuding,Fujian; góry Taimu

Parzenie: zgodnie z zaleceniami producenta.

Zalety i wady herbaty białej Bioactive

Plusy:
– drugie parzenie jest niezłe,
– niska cena jak na białą herbatę,
– ciekawy design pudełka z pandą.

Minusy:
– zawiera sztuczny aromat,
– praktycznie niewyczuwalny Pai Mu Tan,
– zdecydowanie nie warta swojej ceny.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zaparzyć yerba mate krok po kroku

Parzenie yerba mate jest dużo prostsze niż mogłoby się wydawać i łatwo wchodzi w nawyk.[...]

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny W Polsce pije się coraz więcej herbaty.[...]

Herbata mleczny oolong jako mrożona herbata z lodami waniliowymi

Herbata mleczny oolong to nie tylko wielokrotne parzenie w gaiwanie, ale także pomysł na przepyszną[...]

Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji

W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]

1 Comments

Oznaczenie procesów jakim poddano liście

Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście B Broken herbata[...]

B: Broken, oznaczenie jakości herbaty

B: Broken jest to oznaczenie jakości herbaty. Litera B w zestawie z innymi literami oznacza,[...]

Po czym poznać, że matero i yerba mate jest spleśniałe? Test

Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba[...]

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.