ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive’a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i jakości białej herbaty, znajdziemy 50 gramów Pai Mu Tana aromatyzowanego płatkami róży. Po sprawdzeniu opakowania okazuję się, że choć producent wymienia w składzie aromat, występuje on w ilości 0% (herbata biała 95%, płatki róży 5%, aromat).

Smak herbaty, pomimo zerwania z tego samego krzaczka zmienia się diametralnie w zależności od okresu zbioru, ilości światła, czy częstotliwości i siły opadów deszczu. Decydujący jest także sposób zbioru, czas transportu do faktorii i szybkość z jaką rozpocznie się przetwarzanie herbaty. Wszystkie te aspekty wpływają na jej cenę, która może wahać się nawet od kilku do 150 dolarów za za kg!

Pozwolę sobie tutaj uprzedzić fakty: ta mieszanka zdecydowanie jest warta właśnie kilku dolarów za kilogram!

Parzenie herbaty białej z płatkami róży

Zgodnie z zaleceniami, herbatę parzyłem przez nieco ponad minutę, wodą o temperaturze 95°C. Napar mocno pachnie plastikową różą. Po pierwszym zamoczeniu ust w czarce okazało się, że róża tak zdominowała herbatę, że wypicie jej z przyjemnością graniczy z cudem. Sztuczny aromat przykleił się do podniebienia i spowodował odruch wymiotny. Pokusiłem się nawet o posłodzenie (ostateczność!), ale szybko okazało się, że nadal produkt Bioactive’a nie nadaje się do picia.

Drugie parzenie herbaty białej z płatkami róży

Mimo natłoku tekstu na pudełku, nie znajdziemy tam informacji o kolejnych parzeniach. Ale przecież w 95% ta herbata składa się z Pai Mu Tana… Parzymy drugi raz!

…i niespodzianka! Aromat się wypłukał i drugi napar okazał się całkiem przyjemną białą herbatą z nutką róży. Nie jest to ideał, bo pomimo, że biała herbata jest teraz wyczuwalna to nadal smakiem nie przypomina tej z najwyższej półki. Smak jest płaski. Ot, zwykła aromatyzowana z płatkami róży – ale poprawna! Szkoda, że dopiero przy drugim naparze.

Producent/dystrybutor: Bioactive, obecnie Big-Active
Pochodzenie: Fuding,Fujian; góry Taimu

Parzenie: zgodnie z zaleceniami producenta.

Zalety i wady herbaty białej Bioactive

Plusy:
– drugie parzenie jest niezłe,
– niska cena jak na białą herbatę,
– ciekawy design pudełka z pandą.

Minusy:
– zawiera sztuczny aromat,
– praktycznie niewyczuwalny Pai Mu Tan,
– zdecydowanie nie warta swojej ceny.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na oryginalną Sweet Ice Tea z Texasu

Do przygotowania najlepszej sweet tea należy użyć wysokiej jakości herbaty czarnej liściastej, dającej mocny napar.[...]

Bai He Xian Zi: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się

Bai He Xian Zi pochodzi z północnej części prowincji Fujian i jest ręcznie zwijaną białą[...]

Herbata zielona Sencha

Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]

Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku

Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]

Tatuś, ale smaczna herbatka!

Wybierającym się w świat z kocem i termosem proponuję przepis na smaczną herbatkę. Dowolną ekspresówkę[...]

Picie gorącej herbaty. Właściwa temperatura herbaty do picia

W okresie zimowym wielu z nas sięga po rozgrzewającą gorącą herbatę. Pojawia się tutaj pytanie,[...]

Tauron Nowa Muzyka: Czajnikowy serwował herbatę!

23 i 24 sierpnia ekipa Czajnikowy.pl dostarczała ciepłą herbatę dla zmarzniętych uczestników Festiwalu Tauron Nowa[...]

Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą

Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.