Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny
W Polsce pije się coraz więcej herbaty. To fakt. Wystarczy zaobserwować powstawanie coraz większej ilości blogów herbacianych, dostrzec rosnącą popularność filmików o herbacie na You Tube czy przyjrzeć się wzrastającej liczbie herbaciarni i sklepów celujących w rozbudowaną sprzedaż herbat z całego świata.. Ci pasjonaci każdego dnia poszerzają swoją herbacianą erudycję i praktykę, nierzadko podróżują po planacjach herbaty na całym świcie zdobywając wiedzę i doświadczenie w kulturze picia herbaty.
- Strona internetowa: www.zaparzaj.pl
- Data: 24-25 września 2016 roku
- Godziny: sob 11.00 – 17.00, nd 11-15
- Miejsce: Ogród Botaniczny Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
- Organizatorzy: Stowarzyszenie Zaparzaj! I Ogród Botaniczny UAM w Poznaniu
Organizatorzy Festiwalu chcą stworzyć możliwość dla rozwoju tego potencjału wiedzy i doświadczenia w Wielkopolsce, a dokładniej w Poznaniu. Pragną także, by osoby nie znające jeszcze dogłębnie tematu mogły przyjść i poznać ciekawostki o tym popularnym napoju. Dążą do rozwoju szeroko rozumianej kultury picia herbaty w tym regionie Polski.

Misja imprezy
„Misją Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! jest podniesienie świadomości herbacianej w Polsce, szeroko rozumianej kultury picia herbaty oraz rzetelna edukacja w temacie prozdrowotnych właściwości herbaty, jak również pozytywnego społecznego aspektu spotkań przy herbacie jako integracji lokalnych mieszkańców.” – mówi Jolanta Jona, koordynator programu Zaparzaj!
Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! organizowany jest z wielu powodów, których źródło tkwi w miłości organizatorów do herbaty, jej różnorodności i nieograniczonych możliwościach jej przygotowywania. Z herbacianej pasji zrodziło się pragnienie, by w (tym regionie Polski) Poznaniu dać możliwość herbacianym pasjonatom na spotkanie, wspólne parzenie i picie herbaty, wymianę herbacianych doświadczeń i myśli.
Organizatorzy – przekonani, że w samym Poznaniu jest znaczna ilość osób zafascynowanych herbatą i pragnących konfrontacji z herbaciarzami z innych regionów Polski – w ubiegłym roku postanowili w ekspresowym tempie zorganizować Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj!. Taki Festiwal do doskonała okazja nie tylko dla miłego spędzenia czasu, ale także zdobycia wiedzy o herbacie , jej prozdrowotnych właściwościach, sposobach przygotowania a w końcu niepowtarzalna możliwość degustacji herbat unikatowych, trudno lub w ogóle niedostępnych na polskim rynku. Pierwsza edycja odbyła się w uroczym, kameralnym miejscu, jakim jest poznańska kwiaciarnio – herbaciarnia Kwietna. Wydarzenie okazało się strzałem w dziesiątkę! Ogromne zainteresowanie imprezą oraz frekwencja dała sygnał organizatorom, że warto planować kolejne edycje Festiwalu.
Podczas tegorocznej, drugiej edycji Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! organizatorzy pragną znów przedstawić ludzi sercem mocno związanych z herbacianym światem: podróżników z zapałem tropiących herbaciane plantacje świata, dystrybutorów herbaty, organizatorów spotkań herbacianych, herbacianych edukatorów i niestrudzonych praktyków w poznawaniu drogi herbaty. Nie zabraknie więc wykładów, prelekcji i warsztatów związanych z herbatą – jej codziennym, ale także odświętnym charakterem. Festiwal Zaparzaj! jest otwarty dla każdego: herbaciarze zaawansowani jak i ci stawiający pierwsze kroki na drodze herbaty będą mogli znaleźć coś dla siebie. Zostanie przygotowana także przestrzeń dla dzieci – nasi najmłodsi adepci sztuki herbacianej będą mogli ulepić sobie czarkę do herbaty albo posłuchać opowieści herbacianych.

Dlaczego „Zaparzaj!”?
Nazwa Festiwalu jest związana z zachwytem nad wysokiej jakości herbacianym liściem, ze świadomością doboru odpowiedniej wody potrzebnej do zaparzenia herbaty i starannym wyborem utensyliów herbacianych; w końcu jednak sam proces przygotowania herbaty – z jego różnorodnością stylów, uwarunkowań społecznych i kulturowych, wreszcie – z nastawieniem ducha, mentalną postawą jest głównym elementem herbacianej ceremonii.
Kiedy i gdzie?
Na druga edycję Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! zapraszamy 24-25 września 2016 roku. Ponieważ ceremonia przygotowania herbaty wymaga odpowiedniej oprawy, czyli miejsca, które swoim charakterem i duchem będzie nawiązywało do wartości, jakie kultywuje się poprzez zaparzanie i degustację naparu herbacianego oraz przestrzeni, której ze względu na duże zainteresowanie i frekwencję już podczas pierwszej edycji w herbaciarni Kwietna brakowało – w tym roku Zaparzaj! odbędzie się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jest to piękna zielona przestrzeń spotkań kulturalnych i wydarzeń artystycznych ale także miejsce idealne dla odpoczynku i wyciszenia. Ta poznańska ostoja zieleni jest również doskonała do poszerzenia wiedzy, jako że Ogród Botaniczny posiada udokumentowane zbiory roślinne, służące celom naukowym, dydaktycznym i edukacyjnym przedstawione w dziesięciu działach tematycznych, dodatkowo koncentrując badania naukowe na ochronie gatunków zagrożonych i ginących.
Planowane atrakcje są również skierowane do najmłodszych, degustacje herbaty, możliwość stworzenia własnej herbaty, będzie można posłuchać zarówno herbatach w Japonii, na Sr Lance, Indiach czy Nepalu. Program dla siebie znajdą zarówno początkujący herbaciarze, jak i wieloletni pasjonaci.
Źródło: materiały prasowe Zaparzaj!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie
Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]
mar
Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha, Kung-Fu Cha
Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha to chińska tradycja parzenia herbaty, która jest starsza niż jej[...]
kwi
Herbata z aloesem, przepis
Aloes to sukulent o charakterystycznych, grubych i mięsistych liściach. Po przekrojeniu znajdujemy w środku przejrzystą[...]
lip
S: Souchong, oznaczenie jakości herbaty
Souchong jest to oznaczenie jakości herbaty. Skrót literowy dla tej grupy herbat to „S”. Oznacza,[...]
Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka
Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka? 1. Gotujemy jajka na twardo 2.[...]
mar
Herbata po libańsku, przepis na herbatę po libańsku
Herbata libańska nie jest bardzo oryginalna, ale bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Przepis na herbatę[...]
maj
Herbata zielona Jeoncha Koreańska, opinie
Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną[...]
kwi
Czarna herbata Keemun Mao Feng
Herbata ta ma ciemne, długie, niepołamane oraz skręcone listki i swoim wyglądem przypomina zieloną herbatę[...]
gru