Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny
W Polsce pije się coraz więcej herbaty. To fakt. Wystarczy zaobserwować powstawanie coraz większej ilości blogów herbacianych, dostrzec rosnącą popularność filmików o herbacie na You Tube czy przyjrzeć się wzrastającej liczbie herbaciarni i sklepów celujących w rozbudowaną sprzedaż herbat z całego świata.. Ci pasjonaci każdego dnia poszerzają swoją herbacianą erudycję i praktykę, nierzadko podróżują po planacjach herbaty na całym świcie zdobywając wiedzę i doświadczenie w kulturze picia herbaty.
- Strona internetowa: www.zaparzaj.pl
- Data: 24-25 września 2016 roku
- Godziny: sob 11.00 – 17.00, nd 11-15
- Miejsce: Ogród Botaniczny Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
- Organizatorzy: Stowarzyszenie Zaparzaj! I Ogród Botaniczny UAM w Poznaniu
Organizatorzy Festiwalu chcą stworzyć możliwość dla rozwoju tego potencjału wiedzy i doświadczenia w Wielkopolsce, a dokładniej w Poznaniu. Pragną także, by osoby nie znające jeszcze dogłębnie tematu mogły przyjść i poznać ciekawostki o tym popularnym napoju. Dążą do rozwoju szeroko rozumianej kultury picia herbaty w tym regionie Polski.

Misja imprezy
„Misją Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! jest podniesienie świadomości herbacianej w Polsce, szeroko rozumianej kultury picia herbaty oraz rzetelna edukacja w temacie prozdrowotnych właściwości herbaty, jak również pozytywnego społecznego aspektu spotkań przy herbacie jako integracji lokalnych mieszkańców.” – mówi Jolanta Jona, koordynator programu Zaparzaj!
Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! organizowany jest z wielu powodów, których źródło tkwi w miłości organizatorów do herbaty, jej różnorodności i nieograniczonych możliwościach jej przygotowywania. Z herbacianej pasji zrodziło się pragnienie, by w (tym regionie Polski) Poznaniu dać możliwość herbacianym pasjonatom na spotkanie, wspólne parzenie i picie herbaty, wymianę herbacianych doświadczeń i myśli.
Organizatorzy – przekonani, że w samym Poznaniu jest znaczna ilość osób zafascynowanych herbatą i pragnących konfrontacji z herbaciarzami z innych regionów Polski – w ubiegłym roku postanowili w ekspresowym tempie zorganizować Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj!. Taki Festiwal do doskonała okazja nie tylko dla miłego spędzenia czasu, ale także zdobycia wiedzy o herbacie , jej prozdrowotnych właściwościach, sposobach przygotowania a w końcu niepowtarzalna możliwość degustacji herbat unikatowych, trudno lub w ogóle niedostępnych na polskim rynku. Pierwsza edycja odbyła się w uroczym, kameralnym miejscu, jakim jest poznańska kwiaciarnio – herbaciarnia Kwietna. Wydarzenie okazało się strzałem w dziesiątkę! Ogromne zainteresowanie imprezą oraz frekwencja dała sygnał organizatorom, że warto planować kolejne edycje Festiwalu.
Podczas tegorocznej, drugiej edycji Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! organizatorzy pragną znów przedstawić ludzi sercem mocno związanych z herbacianym światem: podróżników z zapałem tropiących herbaciane plantacje świata, dystrybutorów herbaty, organizatorów spotkań herbacianych, herbacianych edukatorów i niestrudzonych praktyków w poznawaniu drogi herbaty. Nie zabraknie więc wykładów, prelekcji i warsztatów związanych z herbatą – jej codziennym, ale także odświętnym charakterem. Festiwal Zaparzaj! jest otwarty dla każdego: herbaciarze zaawansowani jak i ci stawiający pierwsze kroki na drodze herbaty będą mogli znaleźć coś dla siebie. Zostanie przygotowana także przestrzeń dla dzieci – nasi najmłodsi adepci sztuki herbacianej będą mogli ulepić sobie czarkę do herbaty albo posłuchać opowieści herbacianych.

Dlaczego „Zaparzaj!”?
Nazwa Festiwalu jest związana z zachwytem nad wysokiej jakości herbacianym liściem, ze świadomością doboru odpowiedniej wody potrzebnej do zaparzenia herbaty i starannym wyborem utensyliów herbacianych; w końcu jednak sam proces przygotowania herbaty – z jego różnorodnością stylów, uwarunkowań społecznych i kulturowych, wreszcie – z nastawieniem ducha, mentalną postawą jest głównym elementem herbacianej ceremonii.
Kiedy i gdzie?
Na druga edycję Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! zapraszamy 24-25 września 2016 roku. Ponieważ ceremonia przygotowania herbaty wymaga odpowiedniej oprawy, czyli miejsca, które swoim charakterem i duchem będzie nawiązywało do wartości, jakie kultywuje się poprzez zaparzanie i degustację naparu herbacianego oraz przestrzeni, której ze względu na duże zainteresowanie i frekwencję już podczas pierwszej edycji w herbaciarni Kwietna brakowało – w tym roku Zaparzaj! odbędzie się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jest to piękna zielona przestrzeń spotkań kulturalnych i wydarzeń artystycznych ale także miejsce idealne dla odpoczynku i wyciszenia. Ta poznańska ostoja zieleni jest również doskonała do poszerzenia wiedzy, jako że Ogród Botaniczny posiada udokumentowane zbiory roślinne, służące celom naukowym, dydaktycznym i edukacyjnym przedstawione w dziesięciu działach tematycznych, dodatkowo koncentrując badania naukowe na ochronie gatunków zagrożonych i ginących.
Planowane atrakcje są również skierowane do najmłodszych, degustacje herbaty, możliwość stworzenia własnej herbaty, będzie można posłuchać zarówno herbatach w Japonii, na Sr Lance, Indiach czy Nepalu. Program dla siebie znajdą zarówno początkujący herbaciarze, jak i wieloletni pasjonaci.
Źródło: materiały prasowe Zaparzaj!
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Herbata japońska jest bezpieczna. Herbata z Japonii nie jest napromieniowana i nie jest radioaktywna
Po katastrofie elektrowni jądrowej Fukushima w 2011 roku, wielu czytelników Czajnikowy.pl ma wątpliwości, czy japońska[...]
cze
Termometr do herbaty, termometr do Yerba mate: czy warto kupić? Zalety termometru
Czy warto kupić termometr do herbaty lub Yerba mate? Termometr na początku przygody z Yerba[...]
wrz
Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?
Jedyną różnicą między zieloną kawą a tą, którą pijemy na co dzień, jest proces palenia.[...]
lis
Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko
W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi[...]
lip
Niebieska herbatka ze Ślazu Dzikiego
Od dawna używamy ślazu do celów zielarskich. Dzięki znacznej zawartości śluzu, bo według niektórych źródeł[...]
1 Comment
wrz
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.[...]
kw.
Herbata skażona ołowiem: Onet straszy, my uspokajamy
W tekście na Onecie mamy najprawdopodobniej do czynienia z kompletną nieznajomością tematu, a wręcz niekompetencją[...]
maj
Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy
Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]
sie