Taiping Houkui. Herbata zielona Tai Ping Houkui
Taiping Houkui to jedna z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W Chinach jest znana od czasów dynastii Qing czyli od XVII w. Jej najbardziej charakterystyczną cechą są płaskie, rozgałęzione listki ogromnych wręcz rozmiarów. Listek herbaty może mieć nawet 6 cm. Sama herbata Taiping wywodzi się z miejscowości o tej nazwie i produkowana jest jedynie w trzech wioskach gdzie występują idealne warunki klimatyczne oraz gdzie występuje unikalna odmiana herbaty. Mowa tutaj o szczepie shi-da, który cechuje się wyjątkowo długimi liśćmi o owalnym kształcie i szpiczastym końcu.
Zbiór herbaty Taiping Houkui
Legenda związana z powstaniem tej herbaty mówi, że w górach zmarł król małp, który rozpaczał po stracie syna. Król wybrał na śmierć miejsce pod drzewem i wyzionął ducha na oczach przechodzącego chłopa. Chłopu zrobiło się żal małpiego króla i pochował go w miejscu gdzie umarł. Okazało się, że kolejnego roku w tym miejscu wyrosły krzewy herbaty różniące się wyglądem od innych. To właśnie był nowy szczep herbaty służący do produkcji taipinga. Mówi się, że to wdzięczny duch króla małp przeniknął krzewy herbaciane wydłużając ich liście.
Inna historia, która jest bardziej podobna do prawdy mówi, że w tym regionie produkowano wyśmienitą herbatę z miejscowego szczepu lecz w jej składzie znajdowały się różne liście, zarówno stare jak i młode. Kiedy herbata wprowadzona została na rynek dla podniesienia jej wartości zaczęto segregować w herbacianym suszu listki młodsze i te sprzedawać osobno. Pewien plantator wpadł na pomysł aby segregacje przeprowadzać już w czasie zbiorów co zaoszczędzi pracy. To on dzięki swemu doświadczeniu potrafił zrywać najcenniejsze liście pozostawiając na krzewach starsze. Od jego nazwiska pochodzi nazwa herbaty.
Zbiór herbaty Taiping Houkui
Zbiór herbaty tai ping podlega licznym kryteriom. Pomijając już wymagane wielkie doświadczenie zbieraczy, którzy będą w stanie zerwać jedynie pełnowartościowe liście, zbiorom towarzyszyć musi odpowiednia pogoda. Nie można zbierać liści w deszczu ani w słońcu. Zbiór musi odbyć się we mgle czyli w tym klimacie między godzinami 6 a 10 rano. Co więcej jedynie 12 dni w roku nadaje się do zbioru najwyższej jakości liści. Zbiór rozpoczyna się około połowy kwietnia.
Produkcja herbaty Taiping Houkui
Proces produkcji tej herbaty również różni się od typowego dla herbat chińskich. Jak wiadomo na początku trzeba zniszczyć enzymy aby nie dopuścić do fermentacji liścia. Chińskie herbaty przechodzą zatem proces podprażania na patelniach lub wielkich wokach. Tutaj również używa się opalanych węglem drzewnym woków w których listki herbaty są ręcznie podrzucane i mieszane. Sam wok jest często polerowany ponieważ musi być idealnie gładki dzięki czemu nie ryzykuje się uszkodzenia liści. Jednorazowo podgrzewa się około 100 g świeżych liści. Pracownik utrzymuje wok w temperaturze 100 -120 st. C i gołą dłonią podrzuca wprawnymi ruchami liście. W ciągu 2-3 minut podrzuca listki około 120 razy i proces ten jest kontynuowany aż do lekkiej zmiany koloru liścia do czego potrzebne jest doświadczenie. Następnie liście są suszone i uciskane co pozwala nadać im właściwą spłaszczoną formę. Listki wędrują kolejno do ogrzewanych węglem koszy. Następują 4 etapy suszenia w temperaturach kolejno 100, 90, 80 i 70 st. C.
Ręczne formowanie listków to żmudny proces polegający na odpowiednim układaniu liści na specjalnej ramie z naciągniętą tkaniną. Następnie listki są wałkowane specjalnym drewnianym wałkiem co spłaszcza je i sprawia, że na każdym z nich widać odciśniętą charakterystyczną fakturę tkaniny.
Taiping Houkui parzenie
Aby właściwie zaparzyć Taipinga potrzeba odpowiedniego naczynia. Liście są tak duże, że tradycyjne metody nie zapewniają właściwych warunków. Najlepiej użyć smukłej wysokiej szklanki. Woda do parzenia powinna mieć około 85 st. C, na każde 150 ml wody należy wziąć 3 g liści. Parzenie trwa około 2 minut. Zaleca się także najpierw wlać do naczynia 1/3 objętości wody a po minucie dolać resztę. Można podziwiać charakterystyczny taniec herbaty. Właściwie zaparzona ma lekki aromat orchidei.
Niezwykła jakość taipinga była doceniana licznymi nagrodami już od 1915 roku aż do najbardziej prestiżowej tea king, którą przyznano jej w 2004 roku. Herbata ta niezmiennie gości także na liście 10 najlepszych herbat chińskich. Znana jest również z tego, że służyła jako upominek przy spotkaniach dyplomatycznych. Wśród znanych miłośników tej herbaty znajduje się między innymi prezydent Rosji Władymir Putin.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Czarnej Herbaty domowym sposobem
Do zrobienia mrożonej herbaty użyjemy czarnej herbaty Ceylon, raczej nie polecam herbaty First Flush, raczej[...]
kwi
Tea Brewers Cup 2016 TBC2016 Kraków, Horeca. Wyniki, zdjęcia
18 listopada odbyła się 3 edycja pierwszych w Polsce Mistrzostw w Parzeniu Herbaty Tea Brewers[...]
lis
Kofeina działanie, zawartość kofeiny w herbacie. Czy herbata zawiera teinę?
Kofeina niezależnie od pochodzenia (z kawy – kofeina, z herbaty – teina, z mate –[...]
2 Comments
mar
Jaki młynek żarnowy do kawy wybrać? Porównanie młynka za 50 i 1000 zł
Kupowanie zmielonej kawy niesie za sobą wygodę użytkowania, a przy okazji zabiera konieczność inwestycji w[...]
3 Comments
sty
Herbata ziołowa na alergię: melisa, parzenie
Melisa to zioło, które znamy głównie dzięki jego właściwościom relaksacyjnym i ułatwiającym zasypianie. Wręcz przysłowiowo[...]
1 Comments
kwi
Herbaciane wróżby na Andrzejki
Zbliżają się Andrzejki, wieczór tradycyjnych zabaw polegających na zaglądaniu w przyszłość. Kto z nas chociaż[...]
lis
Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee
Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]
kwi
Herbata Da Hong Pao oolong
Herbata Da Hong Pao to wyśmienity oolong wysokiej fermentacji o specyficznych, skręconych, ciemnych listkach. Jego[...]
paź