ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechny błędem popełnianym podczas parzenia jest zalewanie jej wrzątkiem.

Nie ma jednej temperatury, która będzie idealna dla wszystkich rodzajów kawy, jednak najczęściej sprawdzi się przedział od 90 do 96 stopni Celsjusza. Warto zatem kontrolować temperaturę i wykonać kilka prób z różnymi jej wartościami, aby znaleźć tą odpowiednią dla naszej kawy.

Parzenie kawy a temperatura wody - filiżanka kawy
Parzenie kawy a temperatura wody – filiżanka kawy

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Temperatura wody

Zastosowanie zbyt wysokiej temperatury będzie skutkowało przeparzeniem się naparu, uczyni go bardzo gorzkim, nieprzyjemnym w odczuciach fizycznych dla naszego języka czy gardła.

Zbyt niska temperatura grozi uzyskaniem naparu niedoparzonego, często charakteryzującego się cierpkością niedojrzałych owoców. Szukając odpowiedniej temperatury wody, warto mieć na uwadze również czas parzenia.

Parzenie kawy a temperatura wody - drip
Parzenie kawy a temperatura wody – drip

Metoda Cold brew

Upraszczając zależność, zmniejszanie temperatury wody powoduje wydłużenie procesu zaparzania. Użycie niższej energii (tutaj stopni Celsjusza), musimy zrekompensować dłuższym czasem jej działania. Natomiast wyższa jej wartość wymaga skrócenia czasu, aby osiągnąć odpowiedni stopień zaparzenia naszej kawy. Świetnym przykładem jest metoda cold brew, do której używa się zimnej wody. Ze względu na niską temperaturę, wydłuża się czas „parzenia” do kilku lub kilkunastu godzin. Kawa wykonana tą metodą charakteryzuje się niską kwasowością i mniejszą zawartością kofeiny.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata na kaca. Najlepsza czerwona i zielona herbata na kaca

Od tysięcy lat herbata jest stosowana jako lek. Chyba tylko napoje alkoholowe odgrywały bardziej znacząca[...]

2 Comments

Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie

Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]

Herbata zielona Gunpowder, zielona herbata, parzenie. Herbata jak proch strzelniczy

Gunpowder to zielona herbata, a jej zwinięte w kulki listki przypominają proch strzelniczy. Dawniej była[...]

Herbata czarna Yunnan Imperial Organic, parzenie, opinie

Yunnan (Yúnnán Shěng, 云南省) to górzysty region w południowo zachodnich Chinach. Graniczy on z Laosem,[...]

Dziurawiec. Herbata z dziurawca

Często przechodzimy koło niego obojętnie. A niesłusznie, bo dziurawiec zwyczajny, to bardzo pożyteczne zioło, które[...]

1 Comments

Przepis na świąteczną kawę z kminkiem

Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku[...]

Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)

Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]

Test herbaty ze Starbucksa (Teavana)

Na Wasze życzenie sprawdziliśmy jak smakują herbaty z kawiarni Starbucks Coffee (Teavana). Czy herbata w[...]

2 komentarzy do “Parzenie kawy a temperatura wody

  1. totentomek pisze:

    Bardzo podobają mi się wasze teksty i cieszę się, że prowadzicie blog.

    Jednak wydaje mi się, że cold brew ma więcej, a często nawet znacznie więcej kofeiny niż ciepłe parzenie. Czy moglibyście odnieść się do tej kwestii?

    h**ps://driftaway.coffee/coldbrew/ tu np. jest napisane;

    Cold Brew Usually Has More Caffeine

    In general, cold-brewed coffee is more caffeinated than hot-brewed coffee. The difference is especially noticeable when you use a full-immersion brew method to make toddy, which is why toddy is typically cut with either water or milk. Even a cold brew made with a drip method, though, can have more caffeine than a hot-brewed coffee.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.