WYDAJ 65 PLN, ZA DARMO.

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechny błędem popełnianym podczas parzenia jest zalewanie jej wrzątkiem.

Nie ma jednej temperatury, która będzie idealna dla wszystkich rodzajów kawy, jednak najczęściej sprawdzi się przedział od 90 do 96 stopni Celsjusza. Warto zatem kontrolować temperaturę i wykonać kilka prób z różnymi jej wartościami, aby znaleźć tą odpowiednią dla naszej kawy.

Parzenie kawy a temperatura wody - filiżanka kawy
Parzenie kawy a temperatura wody – filiżanka kawy

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Temperatura wody

Zastosowanie zbyt wysokiej temperatury będzie skutkowało przeparzeniem się naparu, uczyni go bardzo gorzkim, nieprzyjemnym w odczuciach fizycznych dla naszego języka czy gardła.

Zbyt niska temperatura grozi uzyskaniem naparu niedoparzonego, często charakteryzującego się cierpkością niedojrzałych owoców. Szukając odpowiedniej temperatury wody, warto mieć na uwadze również czas parzenia.

Parzenie kawy a temperatura wody - drip
Parzenie kawy a temperatura wody – drip

Metoda Cold brew

Upraszczając zależność, zmniejszanie temperatury wody powoduje wydłużenie procesu zaparzania. Użycie niższej energii (tutaj stopni Celsjusza), musimy zrekompensować dłuższym czasem jej działania. Natomiast wyższa jej wartość wymaga skrócenia czasu, aby osiągnąć odpowiedni stopień zaparzenia naszej kawy. Świetnym przykładem jest metoda cold brew, do której używa się zimnej wody. Ze względu na niską temperaturę, wydłuża się czas “parzenia” do kilku lub kilkunastu godzin. Kawa wykonana tą metodą charakteryzuje się niską kwasowością i mniejszą zawartością kofeiny.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Prasowana koreańska herbata Ddok Cha

Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Pajarito

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Pajarito. Wartości odżywcze w 100g Yerba mate zaparzonych 1[...]

1 Comment

Jak zaparzyć yerba mate bez termometru

Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów[...]

Przepis na czekoladki z zieloną herbatą Matcha. Jak zrobić czekoladę z Matcha?

Do przygotowania zielonych czekoladek z herbatą Matcha potrzebujemy: herbaty zielonej Matcha, dwie tabliczki białej czekolady[...]

Jak zrobić herbatę ryżową, zieloną herbatę z ryżem Genmaicha

Jak zrobić samemu herbatę ryżową? Potrzebujemy zieloną herbatę typu Sencha (chińska lub japońska) oraz ryż,[...]

Zielona czy czerwona herbata na odchudzanie?

Badając osoby z nadwagą, którym wprowadzono do diety ekstrakt herbaty pu-erh dowiedziono, że samo jej[...]

Test japońskiej herbaty z Lidla (Vitasia): Sencha, Bancha, Genmaicha opinie

Przetestowaliśmy herbatę w torebkach piramidkach marki Vitasia, którą możecie kupić w Lidlu. Do testu użyliśmy[...]

Zwiastun: Czajnikowy Kocha Gotować

Już wkrótce na kanale Kocham Gotować, który prowadzi Piotr Ogiński, znajdziecie odcinek: Jak zrobić owocowe[...]

2 komentarzy do “Parzenie kawy a temperatura wody

  1. totentomek pisze:

    Bardzo podobają mi się wasze teksty i cieszę się, że prowadzicie blog.

    Jednak wydaje mi się, że cold brew ma więcej, a często nawet znacznie więcej kofeiny niż ciepłe parzenie. Czy moglibyście odnieść się do tej kwestii?

    h**ps://driftaway.coffee/coldbrew/ tu np. jest napisane;

    Cold Brew Usually Has More Caffeine

    In general, cold-brewed coffee is more caffeinated than hot-brewed coffee. The difference is especially noticeable when you use a full-immersion brew method to make toddy, which is why toddy is typically cut with either water or milk. Even a cold brew made with a drip method, though, can have more caffeine than a hot-brewed coffee.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.