ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja ma za zadanie w odpowiedni sposób utrzymywać papierowy filtr, a materiał z którego jest wykonany – stabilizować temperaturę podczas procesu zaparzania. Na rynku znajdziemy wiele urządzeń (np. kalita, melita czy CleverDripper), które mają podobny sposób działania, jednak Hario V60 jest zdecydowanie najłatwiejszy w obsłudze, przez co jest idealnym wyborem dla początkujących amatorów kawy przelewowej.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Rodzaje dripperów

Wybór odpowiedniego materiału, z którego wykonany jest dripper, nie powinien być zależny wyłącznie od względów estetycznych. Materiałem najlepiej utrzymującym temperaturę jest porcelana, najsłabiej pod tym względem wypada metal. Istotne są również względy praktyczne takie jak cena, lekkość i wytrzymałość – pod tym względem najlepiej prezentuje się dripper plastikowy.

Jak dobrze zaparzyć kawę w dipperze hario v60? Porady baristy
Jak dobrze zaparzyć kawę w dipperze hario v60? Porady baristy

Aby zaparzyć kawę w Hario V60 będziemy potrzebowali również:

  • Wagę – aby zmierzyć, ile wody przelewamy i jaka jest jej proporcja względem kawy.
  • Stoper – aby kontrolować czas zaparzenia.

Przydatne wskazówki:

Ile kawy?

Idealną proporcją jest zastosowanie 6g kawy na każde 100g wody.

Jak zmielić?

Mielenie nie może być zbyt drobne, ponieważ zablokuje filtr i wydłuży czas zaparzenia kawy. Nie może być też zbyt grube, ponieważ woda zbyt szybko przeleci przez dripper. Odpowiednia wielkość będzie zbliżona do wielkości kryształków cukru.

Jak dobrze zaparzyć kawę w dipperze hario v60? Porady baristy
Jak dobrze zaparzyć kawę w dipperze hario v60? Porady baristy

Jaki czas?

Najlepiej aby parzenie kawy trwało około 3 minut.

Jaka woda?

Woda musi być czysta i niskozmineralizowana. Można używać butelkowanej lub samemu filtrować.

Jaka temperatura?

Jeśli nie dysponujemy termometrem, należy odczekać chwilę po przegotowaniu wody, aby nie zalewać kawy wrzątkiem. Temperaturę warto dostosować do swojej kawy, najczęściej jednak sprawdzi się od 90 do 96 stopni Celsjusza.

Metody przelewowe to zdrowsza alternatywa dla klasycznego parzenia. Dzięki filtracji kawy pozbywamy się z niej diterpenów, które podnoszą cholesterol. Kawa parzona tą metodą jest bardzo aromatyczna, o delikatnym smaku, ma jednak dużą zawartość kofeiny, więc jest idealnym wyborem na rozpoczęcie dnia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę

W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy ? Jak sprawić by każda filiżanka naszej[...]

Przepis na świąteczną herbatę z jabłkiem i rodzynkami

1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu[...]

Herbata na przeziębienie

Dodatek miodu i cytryny także ma liczne, udowodnione badaniami, korzystne właściwości w przypadku przeziębienia. Miód[...]

Herbata kwitnąca

Koncepcja kwitnącej herbaty przeniknęła już mocno do kultury masowej i kojarzy nam się przede wszystkim[...]

Bai He Xian Zi: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się

Bai He Xian Zi pochodzi z północnej części prowincji Fujian i jest ręcznie zwijaną białą[...]

Świeża herbata z prowincji Darjeeling. Herbata Darjeeling

Ogrody w Darjeeling zostały założone przez Anglików w czasach kolonialnych. Wielki wpływ na ich powstanie[...]

Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę

Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]

herbata Ding Gu Da Fang

Każdy, kto chciałby spróbować herbaty Ding Gu Da Fang, szybko zauważy, że używając wyszukiwarki internetowej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.