W Kuwejcie pija się herbatę czarną z dość nietypowymi dodatkami. Po pierwsze dodaje się do niej kardamonu, który nie jest szczególnie niespotykana w herbacie przyprawa. Sam kardamon to kuzyn imbiru pochodzący z Azji. W odróżnieniu od imbiru jako przyprawę stosuje się jako przyprawę strączki z nasionami. Wśród licznych właściwości smakowych i zdrowotnych kardamonowi przypisuje się wzmocnienie apetytu oraz zintensyfikowanie pobudzających właściwości herbaty.

Drugą zaś przyprawą jaką znajdziemy w herbacie po kuwejcku, jest szafran. Jako przyprawa służy tutaj znamię kwiatu szafranu, czyli część słupka wewnątrz kielicha kwiatowego. Szafran jako przyprawa szlachetna ma również znaczenie w religii hinduistycznej. Stosowany bywa jako barwnik. W sztuce kulinarnej ceniony jest również za swoje barwiące właściwości.
Co łączy obie te przyprawy?
Odpowiedź jest prosta: cena. Szafran to najdroższa przyprawa świata z powodu trudności jej pozyskania. Mimo, że kwiaty szafranu uprawia się przemysłowo to jednak dla uzyskania kilograma tej przyprawy potrzeba 150 000 kwiatów. Kardamon zaś uznawany jest za drugą najdroższą przyprawę świata. Co za tym idzie, można powiedzieć, że herbata po kuwejcku to herbata dla bogaczy.

Kuwejt
To niewielkie państwo w Zatoce Perskiej które swój dobrobyt zawdzięcza odkrytym w pierwszej połowie XX wieku złożom ropy naftowej. Okazało się, że złoża te są całkiem niemałe ponieważ sam Kuwejt, który powierzchniowo można porównać do województwa kujawsko-pomorskiego posiada 10% światowych złóż tego surowca. Czerpane z handlu ropą dochody stawiają ten niewielki kraj według różnych rankingów w czołówce najbogatszych krajów świata. Najczęściej jednak kojarzymy Kuwejt z wojną w Zatoce Perskiej i słynną operacją Pustynna Burza. Dziś jednak jest to popularny cel luksusowych wakacji.

Jak przygotować herbatę po kuwejcku?
Wróćmy jednak do herbaty po kuwejcku. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a zdobycie kosztownych przypraw leży w naszym zasięgu. Toteż zachęcamy do spróbowania.
Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do garnka wsypujemy łyżeczkę kardamonu rozbitego w moździerzu (około 3 strączków) oraz szczyptę szafranu. Zalewamy filiżanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę czarnej herbaty. Zaparzamy 2-3 minuty i całość przecedzamy. Słodzimy według uznania.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
193 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
17 Produkty
Herbata czerwona
11 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
95 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Jak parzyć niebieską, turkusową, herbatę Oolong, Wulong: parzenie herbaty
Herbata niebieska nie jest specjalnie znana u nas. Mowa tu o oolongach, wulongach, olongach, ulongach,[...]
mar
Jak zrobić bombille w domu, jak zrobić rurkę do picia Yerba Mate
Sposób na zrobienie bombilli ze słomki do napojów, gumki recepturki i pinezki jest bardzo[...]
paź
Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik
Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć[...]
3 Comments
lut
Czerwona herbata: właściwości i odchudzanie
W praktyce jako pogromca tłuszczu herbata czerwona, co dowiedziono naukowo, pozwala w ciągu miesiąca regularnego[...]
4 Comments
mar
Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie
Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]
lut
Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy
Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]
sie
Kawa Peaberry – co musisz wiedzieć
Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol - wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej[...]
sty
Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya
Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]
paź