ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Da Hong Pao to wyśmienity oolong wysokiej fermentacji o specyficznych, skręconych, ciemnych listkach. Jego nazwa oznacza wielką czerwoną szatę, co w Chinach odnosiło się do zwyczaju odznaczania najlepszego studenta na roku czerwoną szatą w dniu zakończenia szkoły. Ma to symbolizować wyjątkową jakość tej herbaty. Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków. Oryginalne słynne cztery krzewy rosną na niedostępnej skale. Mieszkający nieopodal mnisi za pomocą bębenka wyszkolili małpy, które zbierały liście z niedostępnych krzewów na wysokiej skale. Prawdopodobnie jest to jednak wymyślona historia mająca podnieść rangę tej herbaty. Rzeczywiście mnisi zbierali liście z czterech słynnych krzewów, lecz używali do tego długich drabin.

Herbata oolong Da Hong Pao Oolong
Herbata oolong Da Hong Pao Oolong

Da Hong Pao jest jedną z najdroższych herbat świata. Gdy przed objęciem czterech krzewów, z których pochodziła, ścisłym rezerwatem, produkowano jej jedynie 100g rocznie, osiągała cenę 1,25 mln dolarów za kilogram. Teraz zbiory są już niemożliwe więc cała produkcja pochodzi z uprawianych w innych miejscach szczepów pobranych z oryginalnych drzewek.

Legenda o herbacie Da Hong Pao

Pewnego dnia cesarzowa ciężko zachorowała, a zrozpaczony cesarz szukał leku w całym kraju obiecując ogromną nagrodę dla tego kto zdoła wyleczyć jego żonę. Żadne medykamenty i próby jednak nie skutkowały. Przypadkiem okazało się, że cesarzowa poczuła się lepiej po wypiciu herbaty z Przełęczy Dziewięciu Smoków. Wkrótce herbata ta uleczyła cesarzową całkowicie, a uradowany cesarz kazał przystroić cztery słynne krzewy kosztownymi, czerwonymi płaszczami nadając tym samym nazwę herbacie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Witamina K w herbacie

Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu[...]

Czerwona herbata Pu-Erh Guarana: opinie, test

W smaku przebija się najbardziej jeżyna i porzeczką, delikatnie na końcu języka czuję malinę a[...]

Herbata w Korei

Latem herbatę pija się z reguły na zimno, zamiast wody. W restauracjach często herbata, czy[...]

Zielona herbata Lung Ching

Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najbardziej znanych herbat zielonych na[...]

Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]

Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands

Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]

Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista[...]

1 Comments

Ahmad Tea English Tea No.1: test, recenzja, opinie

Test sypanej herbaty Ahmad Tea English Tea No.1. Jak wypadła?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.