Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze
- Główne składniki, zapewniające zielonej herbacie dobroczynny wpływ na nasze ciało to polifenole, które odpowiadają za jej właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.
- Kofeina zwana w herbacie teiną wraz z teobrominą i teofiliną odpowiada za pobudzenie,
- natomiast zaliczana do aminokwasów L-teanina ma działanie odprężające i antydepresyjne.
Okazuje się, że nie jest łatwo podać konkretne dane dla herbaty zielonej. Odchylenia w ilości poszczególnych substancji w liściach spowodowane różnymi warunkami uprawy oraz różnicami w procesie produkcji mogą sięgać rzędu wielkości. Najbardziej cenione przeciwutleniacze są wrażliwe na temperaturę, stwierdzono zatem spore różnice ich zawartości w herbatach zielonych dłużej podprażanych od herbat krócej obrabianych termicznie w niższej temperaturze. Różnice te mogą sięgać 15%. Kofeina jest mniej podatna na rozpad termiczny więc pozostaje prawie bez strat w gotowym produkcie. Niezależnie jednak od gatunku herbaty zielonej zawarte w niej przeciwutleniacze przydają jej popularności.

- Antyoksydanty spowalniają starzenie naszego ciała wyłapując wolne rodniki,
- mają właściwości przeciwnowotworowe, obniżają stres oksydacyjny, który wzrasta w skutek palenia tytoniu i życia w wielkich miastach wśród smogu.
- Flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
- Dowiedziono także, że niektóre katechiny maja zdolność ograniczania rozkładania wielocukrów w jelitach oraz ograniczania rozpuszczalności tłuszczów w żółci. Mówiąc prosto katechiny te sprawiają, że przyswajamy mniej cukrów i tłuszczy z naszej diety choćby była wysoko-tłuszczowa.
- Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być stosowana zewnętrznie.
- Duża zawartość fluoru natomiast poprawia stan zębów i zapobiega próchnicy.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.