ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Da Hong Pao to wyśmienity oolong wysokiej fermentacji o specyficznych, skręconych, ciemnych listkach. Jego nazwa oznacza wielką czerwoną szatę, co w Chinach odnosiło się do zwyczaju odznaczania najlepszego studenta na roku czerwoną szatą w dniu zakończenia szkoły. Ma to symbolizować wyjątkową jakość tej herbaty. Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków. Oryginalne słynne cztery krzewy rosną na niedostępnej skale. Mieszkający nieopodal mnisi za pomocą bębenka wyszkolili małpy, które zbierały liście z niedostępnych krzewów na wysokiej skale. Prawdopodobnie jest to jednak wymyślona historia mająca podnieść rangę tej herbaty. Rzeczywiście mnisi zbierali liście z czterech słynnych krzewów, lecz używali do tego długich drabin.

Herbata oolong Da Hong Pao Oolong
Herbata oolong Da Hong Pao Oolong

Da Hong Pao jest jedną z najdroższych herbat świata. Gdy przed objęciem czterech krzewów, z których pochodziła, ścisłym rezerwatem, produkowano jej jedynie 100g rocznie, osiągała cenę 1,25 mln dolarów za kilogram. Teraz zbiory są już niemożliwe więc cała produkcja pochodzi z uprawianych w innych miejscach szczepów pobranych z oryginalnych drzewek.

Legenda o herbacie Da Hong Pao

Pewnego dnia cesarzowa ciężko zachorowała, a zrozpaczony cesarz szukał leku w całym kraju obiecując ogromną nagrodę dla tego kto zdoła wyleczyć jego żonę. Żadne medykamenty i próby jednak nie skutkowały. Przypadkiem okazało się, że cesarzowa poczuła się lepiej po wypiciu herbaty z Przełęczy Dziewięciu Smoków. Wkrótce herbata ta uleczyła cesarzową całkowicie, a uradowany cesarz kazał przystroić cztery słynne krzewy kosztownymi, czerwonymi płaszczami nadając tym samym nazwę herbacie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy herbata to roślina?

Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści[...]

Kultywary japońskich herbat

Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]

Ile czasu między kolejnymi parzeniami herbaty?

Herbatę parzy się wielokrotnie. Chodzi oczywiście o wielokrotne zaparzenie tej samej porcji liści. Informacja taka[...]

Herbaciarnia ANULA Piekary Śląskie

Herbaciarnia ANULA Piekary Śląskie, dane kontaktowe: telefon: 512 122 433 adres: Piekary Śląskie ul. Sienkiewicza[...]

Oznaczenie miału i pyłu herbacianego

Oznaczenia miału herbacianego FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote[...]

Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?

Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]

1 Comments

Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody

Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do[...]

Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty

Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.